Inhoud caddie

De golfbaan als middelpunt van een multifunctionele sporthub?

27 april 2024

Steeds meer golfbanen breiden hun aanbod uit. Virtual golf op de driving range is al geen bijzonderheid meer, maar gaan we in de toekomst ook ander sportaanbod bij golfclubs zien? De randvoorwaarden lijken er ideaal voor. Golf & Padel Sluispolder heeft er al een begin mee gemaakt.

Door Edwin Alblas

Is het wegdromen van de realiteit of een haalbare kaart? De golfbaan als sport- en werkhub. Flexibele werkplekken en tussendoor of na ‘kantoortijd’ even de golfbaan in of een balletje slaan op de tennis- of padelbaan, fitnessen in een goed uitgeruste gym, misschien wel een baantje trekken in een zwembad. Ga zo maar door.

Renate Roeleveld, general manager van Golfbaan Sluispolder en voorzitter van de NVG, knikt instemmend bij veel opties die voorbijkomen. Natuurlijk kun je in veel clubhuizen even je laptop openslaan of een zakelijke ontmoeting plannen, maar echt kantoor houden op de plek waar je ook het liefst ontspant, dat is nog net even iets anders. Eigenlijk is het zelfs een beetje merkwaardig dat Nederland dergelijke ‘hubs’ nog niet kent.

Hoe dan ook. Het zou wél eens de toekomst kunnen zijn. Sluispolder was tot voor kort een golfbaan in Noord-Holland, maar sinds vorig jaar is de naam gewijzigd in Golf & Padel Sluispolder. Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Hier is meer te doen dan alleen golf.

Kinderopvang en klantgerichtheid

Werkplekken, kinderopvang; uiteraard heeft Roeleveld daar weleens aan gedacht. “Ik heb jaren geleden ook naar kinderopvang gekeken, maar dan moet je een ruimte verhuren aan een partij die weer aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Want daar zitten veel regels aan vast. Begrijpelijk, maar niet ideaal voor hier.”

Niet dat de locatie wel eens ‘onbedoeld’ als kinderopvang wordt gebruikt. “Laatst was er een vader, die zelf de baan in ging en zijn kinderen in het clubhuis had achtergelaten. Hij had zijn telefoonnummer aan een medewerker gegeven, voor het geval er iets mocht zijn. Het jongste kind was vier. Het is goed gegaan, maar ik heb de man er achteraf wel op aangesproken. Dat zoiets niet echt de bedoeling is.”

"Dit helpt zeker om jonge mensen over de vloer te krijgen"

Dat staat los van de flexibiliteit en klantgerichtheid die Roeleveld zo veel mogelijk in de bedrijfsvoering leidend laat zijn. Dat laatste was een van de redenen waarom er nu twee padelbanen liggen. Maar er schuilt meer achter.

Roeleveld: “Voor zover ik weet zijn we de eerste golfbaan met 27 holes en padelbanen in eigen beheer." (wel wordt onder meer padel aangeboden naast Golfbaan De Lage Mors en Schaerweijde Golf en bij de 9-holes van Dekker Warmond en Hoenderdaal Driebergen) "Eigenlijk vind ik het heel logisch om op deze plek het sportaanbod uit te breiden, terwijl er ook genoeg mensen waren die er wel iets van vonden natuurlijk. Maar kijk naar het klimaat en wat we de afgelopen tijd te verduren hebben gekregen. Door de vele regen is de baan heel nat geworden en hebben we ‘m ook vaak dicht moeten gooien. Voor mij als ondernemer is het belangrijk om je gasten hier te krijgen en te houden. Dus als dat niet met het ene kan, is het toch niet vreemd dat je ze iets anders wil bieden?”

Bovendien, merkt Roeleveld, is iets als padel drempelverlagend. Ondanks alle maatregelen die ze heeft genomen en acties die ze heeft opgezet, is een golfbaan nog altijd niet voor iedereen zo makkelijk toegankelijk. “Dit helpt zeker om jonge mensen over de vloer te krijgen. Dat wil ik ook graag. Het is ander publiek. Ik vind het belangrijk dat ze ontdekken dat dit niet vreemd terrein is waar ze niet mogen komen.”

Behoefte

Een ander aspect is dat de behoefte van de sportende mens is veranderd. “Vroeger was je lid van een sportclub en daar deed je je ding. Op vaste, bepaalde tijden. Maar zo werkt het niet meer. We doen allemaal aan drie, vier sporten. Vooral jongeren binden zich niet meer zo snel aan een lidmaatschap van een club”, aldus Roeleveld.

Die ontwikkeling is evengoed zichtbaar in de golfsport. “Daar past de discussie over lidmaatschapsdifferentiatie natuurlijk ook in. Ik noem het ouderwetse systeem van lidmaatschappen een sterfhuisconstructie. De jongere generaties kijken echt anders tegen de wereld aan. Maar ik zie het ook bij oudere leden. De perceptie van wat iets waard is, verandert. Mensen die drie maanden in Spanje zitten, dachten er vroeger niet over na dat ze voor een heel jaar lidmaatschap betaalden. Nu zeggen ze: ja maar ik betaal voor drie maanden dat ik er niet ben. Dat ze het in die negen maanden wel inhalen en meer rondjes lopen dan anders, dat rekenen ze niet mee. Het is de perceptie.”

Blijvertje

Terug naar het besluit om het aanbod uit te breiden. De golfbaan als epicentrum van een multi-sportlocatie. “Je loopt hard, doet aan yoga, wat ook nog eens aansluit bij golf, je fietst, noem maar op. En je golft. De golfclub is nog steeds een sociale hub, maar daar heb je er meer van. Kiezen wordt steeds lastiger. Daarom wil ik graag dat ze voor hier kiezen, waar ze dan ook nog meer mogelijkheden hebben dan alleen golf.”

Naast het sociale aspect speelde uiteraard ook een mogelijk extra verdienmodel een rol in de besluitvorming. “Ik wil het hier financieel economisch goed draaiende houden. Ja, padel was ook in zekere zin jumping on the bandwagon. Het is enorm populair en ik verwacht wel dat het een blijvertje is.” Ook in een ander opzicht is padel een welkome aanvulling. “De ruimte die je nodig hebt is behapbaar. De tennisbond heeft een fantastische app, waarin het boeken en betalen van een baan volledig geautomatiseerd is. Zelfs de verlichting is afgestemd op de boekingen. En alle andere faciliteiten zijn hier al: kleedkamers, horeca.”

Geen romslomp

Kortom, het lijkt een win-winsituatie. Het is een idee dat heel goed navolging kan gaan vinden, denkt Roeleveld. Want ook de bureaucratische rompslomp valt mee. “Met sport als bestemming van het terrein viel al een horde weg. Ik heb alleen voor de lichtmasten een vergunning moeten aanvragen. Daarnaast voeren steeds meer gemeenten een verordening in dat tennisclubs minimaal 100 meter van een woonwijk moeten liggen, vanwege onder meer geluidsoverlast van met name padelbanen. Daar hebben wij hier geen last van. En dat geldt voor de meeste golfbanen natuurlijk. Die liggen niet in woonwijken.”

Inmiddels zijn de golfers op Sluispolder, een commerciële baan waarvan ook een golfclub met leden gebruik maakt, er aan gewend. Van kruisbestuiving is nog niet in grote mate sprake, maar Roeleveld ziet wel degelijk toenadering van de ene groep tot de andere. “Verandering is altijd een beetje spannend. Ik heb de eerste week ook alle leden uitgenodigd om gratis kennis te maken met padel. Sommigen zijn daarna ook echt lessen gaan nemen.”

"Er zit nog veel in mijn hoofd. Ook in relatie tot golf. Virtual golf op de driving range, maar ook indoorgolf"

De investering van om en nabij 165.000 euro denkt Roeleveld binnen vier jaar te hebben terugverdiend. Intussen broedt ze op nieuwe plannen. “Er zit nog veel in mijn hoofd. Ook in relatie tot golf. Virtual golf op de driving range, zoals op meer plekken gebeurt, maar ook indoorgolf. Ik denk zeker dat die trend de komende jaren gaat toenemen. Wereldwijd ligt het aantal offcourse bewegingen in golf al hoger dan het aantal oncourse bewegingen. Bovendien is indoorgolf ook weer een lagere drempel voor nieuwkomers om uiteindelijk het echte golf buiten te gaan doen.”

Open staan voor de samenleving en multifunctioneel gebruik van golfterreinen
In de algemene vergadering van mei 2023 sprak Richard Kooloos, op dat moment nog NGF-bestuurslid Duurzaam beheer, over de campagne Welcome to the club. Kooloos betoogde dat het bijstellen van het imago van golf een veel grotere reikwijdte heeft dan enkel meer golfers vinden. "Welcome to the club moet bijdragen aan de imagoverandering bij niet-golfers die noodzakelijk is voor het voortbestaan van golf, voor het behoud van het maatschappelijk draagvlak." Het is volgens het NGF-bestuuslid belangrijk om in gesprek te treden met buren en lokale overheden en om de prachtige natuur die wij beheren te delen. De boodschap van Kooloos raakt de filosofie van de 'open golfclub' die haar oorsprong heeft in Zweden. Zeker in Nederland, waar ruimte schaars is, is de open golfclub de golfclub van de toekomst. Lees hier meer over het concept van de 'open golfclub'.

Padel op Golfbaan Sluispolder

Ga naar de hoofdpagina Golfbaanexploitatie en -management.