Inhoud caddie

Wat valt onder 'oefenen'?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor commissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

'Oefenen' wordt omschreven in Regel 5.2.

Hieronder staan antwoorden op vragen die gesteld zijn in trainingen voor handicap- en wedstrijdcommissies.

Kan een speler een 'qualifying kaart' spelen nadat hij/zij een wedstrijd heeft gespeeld op dezelfde baan?
Ja, dit mag. De speler mag op deze baan niet oefenen voor de wedstrijd. De beperkingen die voor het oefenen voor een wedstrijd gelden, hebben als doel dat iedereen in de wedstrijd gelijke kansen heeft.

Twee wedstrijden op één dag valt niet onder oefenen?
Spelen op de baan waarop je later die dag een wedstrijd gaat spelen, valt onder oefenen en is dus in strokeplay niet toegestaan. Als het twee wedstrijden zijn die onderdeel uitmaken van een meerrondenwedstrijd, dan is er geen sprake van oefenen. Als de commissie op dezelfde dag twee verschillende wedstrijden organiseert, dan kan de commissie overwegen om het spelen van de eerste wedstrijd op de dag niet onder oefenen te laten vallen. Hierbij moet men natuurlijk wel bedenken dat men dan het oefenen op die dag dan maar beter voor iedereen kan toestaan, want anders zou er een verschil kunnen zijn tussen spelers (spelers die aan de ochtend- en middagwedstrijd meedoen, spelers die alleen aan de ochtend- of middagwedstrijd meedoen, spelers die anderszins op de baan oefenen). Ga naar deze pagina om een voorbeeldwedstrijdreglement te bekijken.

In de ochtend spelen twee leden van onze club een 9-holes ronde (hole 10-18). In de middag op diezelfde dag doen ze beiden mee aan een qualifying wedstrijd over 9 holes (hole 1-9). Moet hun ronde in de ochtend gezien worden als oefenen op de baan (Regel 5.2b)?
De definitie van baan is hier essentieel. Baan betreft volgens de definitie van de baan jullie gehele baan van 18 holes. Als je wilt dat spelers in de ochtend een 9-holes qualifying ronde over holes 10-18 kunnen spelen en daarna aan een 9-holes qualifying wedstrijd over hole 1-9 kunnen deelnemen, dan moet je dat middels een plaatselijke regel bepalen (zie voorbeeld plaatselijke regel 8I I.2 (Defining When and Where Players May Practise) in de The Rules of Golf). 

Zijn clubkampioenschappen een vorm van oefenen als deze over drie keer 18 holes op dezelfde lus gespeeld worden?
Nee, indien een wedstrijd over meerdere ronden wordt uitgeschreven is dat per definitie geen oefenen. Ook is de situatie voor alle spelers gelijk en is er geen sprake van voordeel van de ene speler ten opzichte van andere spelers. Als de ronden van een meerrondenwedstrijd niet direct achter elkaar worden gespeeld op dezelfde dag, dan mag je op de eerste wedstrijddag voor de ronde niet op de wedstrijdbaan oefenen. Je mag dan wel na de wedstrijdronde oefenen op dezelfde dag, als daarna geen ronde meer op die dag wordt gespeeld.

Lees ook: Mag een golfer twee keer een 9-holes qualifying ronde spelen met vrienden op één dag?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.