Inhoud caddie

Hoe voorkom je verschillende handicaps op verschillende clubs?

Een groot aantal spelers is lid van twee (of meer) clubs/banen. Stel dat een speler lid is van club A en club B. Hoe wordt dan voorkomen dat deze speler op club A een andere handicap heeft dan op club B.

Dit wordt voorkomen door een regel in het handicapsysteem die bepaalt dat iedere speler maar één homecourse heeft. Deze homeclub is verantwoordelijk voor de handicap van de speler. De homeclub moet dus over alle scores van de speler beschikken.

Spelers die lid zijn van meer dan één club moeten al hun scores dus uitsluitend bij hun home club inleveren. De speler kan dit doen via de app GOLF.NL of via voorzieningen van de homeclub (de zuil of de clubsoftware). De scores komen dan automatisch in de NGF-database te staan onder het unieke GSN-nummer van de speler.

Spelers die lid zijn van één club hebben één NGF-nummer en één GSN-nummer. Spelers die lid zijn van twee clubs hebben twee NGF-nummers maar zij hebben maar één GSN-nummer. 

De actuele handicap van iedere speler wordt getoond op de digitale NGF-pas van de golfer. Als een andere club dan de homeclub de handicap van een speler wil weten, dan kan de niet-homeclub de handicap opzoeken in Caddie. Hiervoor moet het GSN-nummer van de speler ingevoerd worden in de functie 'Zoek een handicap'.

Spelers die nabij de grens wonen

Voor spelers die nabij de grens wonen en die bijvoorbeeld veel op een Belgische baan en een Nederlandse baan spelen, geldt dat zij al hun scores moeten indienen bij één club: hun homeclub. De homeclub houdt hun handicap bij. Als de homeclub van de speler in Nederland is, dan wordt de handicap getoond op de digitale NGF-pas van de speler. Een goede communicatie met de Belgische club moet ervoor zorgen dat de Belgische club weet wat de actuele handicap van een speler is.

Voor een golfer die vaak in Spanje speelt, geldt hetzelfde: de speler dient alle scores in te leveren bij één club, de homeclub van de speler. De homeclub houdt de handicap van de speler bij. De andere club moet de handicap accepteren. Er mag geen verschil zijn tussen handicaps in Nederland en in het buitenland.

Open wedstrijden

Wanneer een lid van twee clubs een wedstrijd speelt op een andere baan dan zijn/haar homecourse, dan zijn er twee mogelijkheden.

  1. In sommige gevallen zorgt de wedstrijdorganisatie ervoor, als de wedstrijdorganisatie is aangesloten op de NGF-database via een clubsoftwareleverancier, dat de scores van álle deelnemers in de NGF-database terechtkomen. Dit is mogelijk als de scores onder de de GSN-nummers van alle deelnemers ingevoerd en verwerkt worden.
  2. In sommige gevallen zal de wedstrijdorganisatie alleen de scores van clubleden verwerken. In dit geval moeten golfers die niet op hun homecourse spelen hun wedstrijdscore inleveren bij hun homeclub. Dit kan de speler doen via voorzieningen van de homeclub (de zuil of de clubsoftware). 

Wanneer een lid van twee clubs een wedstrijd speelt op een andere baan dan zijn/haar homecourse, dan is het belangrijk dat hij/zij informeert wat de procedure is.

Lees ook de FAQ Wie is ervoor verantwoordelijk dat scores van open wedstrijden in de NGF-database terecht komen?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.