Inhoud caddie

Wat is een dagresultaat? Hoe kan ik een dagresultaat schatten voordat het is berekend door de computer?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Vroeger, voor 1 maart 2021, werd een handicap aangepast op basis van het aantal Stablefordpunten dat een speler behaalde. Het aantal Stablefordpunten bepaalde of een handicap steeg, daalde of gelijk bleef.

Nu, sinds 1 maart 2021. wordt een handicap aangepast op basis van het 'dagresultaat' dat een speler behaalt in een ronde. Een handicap is gebaseerd op de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 ronden. Dus een handicap stijgt of daalt alleen als het nieuwe dagresultaat gaat behoren tot de beste 8 beste dagresultaten van de laatste 20 ronden.

Stableford is nog steeds een spelvorm voor sociale rondjes en voor qualifying ronden en wedstrijden. In een Stablefordwedstrijd wordt het klassement bepaald door het aantal Stableford-punten van de deelnemers (en niet door hun dagresultaten). Maar voor handicapdoeleinden worden de scores van de wedstrijddeelnemers omgezet in een dagresultaat. Ook bij andere spelvormen die toegestaan zijn voor handicapdoeleinden (individueel strokeplay, maximum Score en tegen par/bogey) worden de scores van spelers voor handicapdoeleinden omgezet in dagresultaten.

Het is belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken. Een slechte score zal vaak niet gaan behoren tot de de beste 8 dagresultaten in de laatste 20 ronden. Maar als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van de beste 8 scores in de laatste 20 ronden, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.

Om een dagresultaat te kunnen bepalen, moet een speler op elke hole een bruto score noteren, ook bij de spelvorm Stableford. Als de speler in Stableford een hole ‘verpest’ en de bal moet oprapen om vaart in het spel te houden, dan noteert hij of zij een netto dubbel bogey. Als een speler niet weet wat zijn/haar persoonlijke netto dubbel bogey op een hole is, dan kan hij/zij een 11 invullen (lees hier meer).

Als een speler een nieuwe score inlevert, dan rekent de computer automatisch het dagresultaat uit. Het dagresultaat kun je beschouwen als je dagprestatie na verrekening van het een en ander, met name de moeilijkheidsgraad van de baan die je hebt gespeeld. Lees meer details in de FAQ Hoe wordt een handicap berekend?  

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Raadpleeg ook de digitale versie van 'Wegwijs in Handicapping'