Inhoud caddie

Wat gebeurt er bij een extreem goede ronde? Wat is “Exceptional Score” in het WHS?

Spelers hebben soms geweldige dagen. Vooral jeugdspelers en beginners kunnen in een korte periode heel snel beter worden. De WHS-handicapberekening houdt hier rekening mee door een handicap extra te verlagen als er sprake is van een “Exceptional Score”.

De definitie van een exceptionele score is een ronde waarbij het dagresultaat (de “score differential”) minimaal zeven slagen beter is dan de handicap van de speler op de dag dat de ronde werd gespeeld (dus in de spelvorm Stableford een een score van minimaal 43 Stableford-punten).

In het geval van een exceptionele score van zeven tot en met negen slagen beter, dan krijgt de handicap van een speler een extra aanpassing met 1 punt (-1). Als de exceptionele score 10 of meer slagen beter is, dan wordt de handicap verlaagd met twee punten (-2). Deze aanpassing wordt gedaan bij alle laatste 20 scorekaarten zodat het effect van deze exceptionele score gewaarborgd blijft. De handicapcommissie kan deze handicap-aanpassingen eventueel wel veranderen of terzijde schuiven mochten daar redenen voor zijn.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Bekijk deze poster voor een Engelstalige uitleg van Exceptional Score.