Inhoud caddie

Wat gebeurt er bij een extreem goede ronde? Wat is “Exceptional Score” in het WHS?

Spelers hebben soms geweldige dagen. Vooral jeugdspelers en beginners kunnen in een korte periode heel snel beter worden. De WHS-handicapberekening houdt hier rekening mee door een handicap extra te verlagen als er sprake is van een “Exceptional Score”.

Extra verlagingen bij een exceptionele score worden automatisch uitgevoerd door de WHS-handicapsoftware. Maar hoe werkt het?

De definitie van een exceptionele score is een ronde waarbij het dagresultaat (de “score differential”) minimaal zeven slagen beter is dan de handicap van de speler op de dag dat de ronde werd gespeeld.

In het geval van een exceptionele score van zeven tot en met negen slagen beter, wordt er een aanpassing gedaan van 1 punt (-1) bij alle laatste 20 scorekaarten (dagresultaten), inclusief de exceptionele score, zodat het effect van de exceptionele score gewaarborgd blijft. Als de exceptionele score tien of meer slagen beter is, dan worden de laatste 20 dagresultaten verlaagd met twee punten (-2).

Als er minder dan 20 scores beschikbaar zijn van de speler, dan wordt de aanpassing gedaan op alle scores die wel in de handicapgeschiedenis van de speler zitten.

De handicapcommissie kan een handicap-aanpassing als gevolg van een exceptionele score eventueel wel veranderen of terzijde schuiven mochten daar redenen voor zijn.

De werking van de Exceptional Score wordt in deze video uitgelegd.

Voor meer uitleg:

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.