Inhoud caddie

Achtergrondinformatie over Welcome to the club!

De groots opgezette Welcome to the club-campagne heeft als doel de golfsport toegankelijker, en daarmee toekomstbestendig, te maken. De campagne moet een beweging in gang zetten, die zal leiden tot een democratisering van de golfsport. Een golfsport waarin iedereen zich welkom voelt: jong, oud, man en vrouw. Waarin huidige leden zich thuis en nieuwe leden zich welkom voelen.

 Welcome to the club golf

Touch, Tell, Sell, Care

De campagne is begonnen in mei 2023 in samenwerking met marketing-/communicatiebureau Creature Amsterdam. Welcome to the club is opgedeeld in vier deelstrategieën:

  1. Touch: het herkaderen van golf. We maken korte metten met de vooroordelen die leven rondom golf. Met hulp van verschillende landelijke mediakanalen – televisie, magazines, kranten, social media – laten we zien dat golf een geweldige sport is voor een breed publiek waarbij iedereen welkom is. In deze fase gaan we onder andere samenwerken met bijvoorbeeld HEMA, bij uitstek een winkel waar alle rangen en standen graag komen. Een HEMA-golfcollectie, wie kan dan nog zeggen dat golf elitair is?

    Ook gaan we samenwerken met een magazine zoals LINDA. We hopen een gave LINDA.-golfspecial uit te brengen. Door in zee te gaan met LINDA kunnen we een grote groep vrouwen bereiken in de doelgroepleeftijd.

    Kom erbij!

  2. Tell: golf is leuk! In deze fase benadrukken we het plezier dat golf mensen brengt. En drukken we vastgeroeste overtuigingen als dat golf duur en tijdrovend is, de kop in. Dit doen we onder andere door een social-videoreeks te maken waarin we voor het voetlicht brengen wat mensen beweegt om te (gaan) golfen. Met de boodschap: wat je reden ook is, jij bent welkom bij de club. Kom erbij!

  3. Sell: probeer golf eens. In deze fase richten we ons op het activeren van de targetdoelgroepen om naar een golfbaan in de buurt te gaan. Hier worden producten, diensten en programma’s benoemd. Deelname van golfclubs en -banen is onderdeel van het succes van de campagne. Denk hierbij aan Probeer Golf (voorheen Open Golfdagen), Golfstart, een gedifferentieerd lidmaatschapsaanbod, GOLFGO en Women in golf.

  4. Care: clubs doen mee aan de nieuwe beweging. Zodra de nieuwe golfers eenmaal op de golfbaan aanwezig zijn, is het uiteraard enorm belangrijk om zowel deze nieuwe als de huidige golfers te betrekken bij de nieuwe beweging en hen te activeren om nog meer mensen te verwelkomen. In deze fase ontvangen deelnemende clubs en banen hun eigen Welcome to the club-pakket en worden ze actief betrokken bij de campagne, waarbij er altijd ruimte is voor eigen invulling.  Hier betreft het ook golfers in deze laag.
Welcome to the club golf

Welcome to the club wordt de grootste marketingcampagne die de Nederlandse golfsport ooit heeft gezien. Als antwoord op de uitdagingen waar de Nederlandse golfsport al jaren tegenaan kijkt, waaronder een sterke vergrijzing en een ongewenste disbalans tussen mannelijke (68%) en vrouwelijke (32%) golfers. Ook zal Welcome to the club het beeld dat niet-golfers hebben over golf moeten bijstellen. Bijvoorbeeld dat golf duur en tijdrovend is, maar ook dat het een elitaire sport is.

Met de komst van de Solheim Cup hebben we een momentum te pakken. Zie je het belang in van een imagoverandering, het aantrekken van meer vrouwen en verjonging van de golfsport zowel nationaal als op clubniveau? Doe met ons mee! De campagne staat of valt met de collectieve samenwerking van en met iedereen die werkzaam is in de golfsport. Elke golfclub en -baan en iedere professional is een ambassadeur van de golfsport en kan de campagne positief beïnvloeden. Met andere woorden: we hebben jullie nodig! We willen het samen doen, jullie betrekken bij onze plannen, onderdeel maken van deze spannende nieuwe beweging.

De campagne is aangekondigd in de algemene vergadering in november 2022. Een presentatie van die AV vind je hier. Lees ook een column van Danielle Wallet over de campagne.

Welcome to the club golf

* De foto's in dit artikel komen deels van de Adidas Golf x Happy Gilmore 'Shooter' Collection. De beelden van de abri en op de telefoons zijn mock-ups.

Ga naar de hoofdpagina Welcome to the club!