Inhoud caddie

Spelersprofiel: een EGA-hcp die te laag is door een extra verlaging

De transitie van een EGA-handicap naar een WHS-handicap: een voorbeeld van een speelster die van EGA-hcp 21,5 naar WHS-hcp 30,5 gaat. Door een extra verlaging is haar EGA-handicap te laag.

Dit is een voorbeeld van een grote handicapstijging die niet "onterecht" is.

Hieronder zien we de handicapgeschiedenis van een speelster die in het voorjaar van 2019 een redelijk stabiele EGA-handicap van rond de 33 heeft, met een redelijk vergelijkbare WHS-handicap van 36.

In 2019 speelt deze golfster een aantal goede ronden en daalt haar EGA-handicap. De commissie geeft haar na de eerste ronde van 2020 nog ook een handicapverlaging naar 21 (zie de geel gemarkeerde rijen).

Maar de WHS-handicap van deze speelster is op dat moment gebaseerd op vier goede ronden én vier duidelijk minder goede ronden en daalt slechts tot 30,7. (De WHS-handicap wordt bepaald op basis van de dagresultaten. Als er 20 scores beschikbaar zijn, dan is de WHS-handicap het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 rondes.)

Bij de transitie van EGA-handicaps naar WHS handicaps kunnen we geen rekening houden met handmatige handicap updates omdat deze door commissies voor veel verschillende doeleinden en veelvuldig gebruikt zijn.

Maar in 2020 is deze speelsters duidelijk minder op dreef - dat blijkt uit haar dagresultaten - en haar scores geven eigenlijk geen aanleiding om af te wijken van de berekende WHS-handicap van 30,5.

spelersprofiel  

Ga terug naar de FAQ "Zijn er voorbeelden van handicapstijgingen en -dalingen bij de transitie naar het WHS?"