Inhoud caddie

Best practices

Laat je inspireren door succesverhalen en best practices op het gebied van ledenwerving- en behoud.

Virtueel golf op je drivingrange

Steeds meer golfbanen investeren in gamification-technologie op hun drivingrange. Lees meer op GOLF.NL.

Maak een kleine baan in de grote

Steeds meer clubs maken in hun grote 9-holes of 18-holes baan een qualifying par-3 parcours. Daarmee speel je in op behoeften van verschillende groepen golfers. Hoe werkt dat in de praktijk? Lees het artikel Maak een kleine baan in de grote.

Meer vrouwen via Women's Golf

‘In 2030 is 40% van de golfpopulatie vrouw’, luidt het streven van de NGF. Ambitieus? Golfvereniging Spandersbosch bewijst dat het mogelijk is. Hoe heeft de club dat aangepakt? Lees het artikel Meer vrouwen bij Spandersbosch dankzij Women’s Golf.

Het effect van Welcome to the club

Golf en Countryclub Crossmoor sloot zich aan bij de Welcome to the club-campagne en het effect was meteen merkbaar: tientallen boekingen voor Golfstart na een drukbezochte Probeer Golf-dag. Lees het artikel Welcome to the club geeft Crossmoor vliegende start

Jeugd werven via gratis lessen

Golfbaan Delfland organiseert in het seizoen 2023, aan het eind van elke maand, gratis kennismakingslessen voor jeugd. Het is een goede manier om jeugd tot 20 jaar te interesseren voor golf. Lees meer over het initiatief op delflandgolf.nl.

Gratis golf voor (klein)kinderen

Dit is een uitstekend initiatief van een golfbaan. het bevordert jeugdgolf en leidt tot meer golf (meer gasten). "Kinderen tot 12 jaar mogen gratis spelen op onze baan. De enige voorwaarde die wij stellen is dat ze door een ervaren golfer worden begeleid. Dus nodig kinderen of kleinkinderen uit om eens mee te gaan en deel je passie! Na afloop kunnen de kinderen heerlijk ravotten in onze speeltuin met springkussen, terwijl je rustig geniet van een drankje op ons terras. Klinkt als een mooi dagje uit toch?!"

Een community app

Op Golfclub De Dommel gebruiken ze een community app (de Socie app) voor clubberichten en andere zaken. Leden kunnen bijvoorbeeld een foto delen, melden dat ze iets verloren hebben, tweedehands spullen aanbieden en medeleden zoeken in de ledenlijst. In de app kunnen de leden ook de social media-berichten van de club zien zonder een een account bij Twitter.

Leden verbinden via WhatsApp-groepen

Veel clubs maken WhatsApp-groepen aan voor hun leden of voor een bepaalde groep leden (bijvoorbeeld jeugdleden of leden onder de 40 jaar). In zo'n app-groep kunnen golfers elkaar vrijblijvend benaderen voor het maken van een golfafspraak. Een paar voorbeelden:

  • Golfmaatjes Golfclub Ockenburgh. "Wil je eens golfen met een andere lid van onze club en vind je het leuk om meer leden te leren kennen? Sluit je dan aan bij de WhatsAppgroep 'Golfmaatjes GCO'. Handig als je onverwacht een golfpartner mist omdat hij/zij is verhinderd. Het verplicht tot niets, maar biedt wel meer mogelijkheden om te golfen." De WhatsApp-groep van Ockenburgh is overigens ook toegankelijk voor niet-leden.
  • Golfclub Heelsum: "Om het makkelijker te maken om andere leden te leren kennen is er speciaal voor onze leden een WhatsApp-groep aangemaakt. Deze groep is bedoeld om onderling afspraken te maken voor het spelen van een rondje, of het trainen op de oefenfaciliteiten."
  • Golfclub De Compagnie: "Heb jij zin om te spelen? Zet een oproepje in de groepsapp en vind supersnel een golfmaatje!"
  • Golfclub Liemeer: "Wanneer je zin hebt om te spelen en er is bijna altijd iemand die zin heeft om mee te lopen! Een ontzettend leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen."
  • Golfvereniging De Stok: "Speelt u graag met iemand samen, dan kan deze app uitkomst bieden."

Een alternatief voor een WhatsApp-community is een Facebook-groep waarvoor golfers zich kunnen aanmelden. Een voorbeeld: facebook.com/groups/golfbaandelfland.

Opfriscursus/Golf-APK

Veel golfers spelen maar een paar keer per jaar of nog minder. Door een opfriscursus kun je een deel van deze groep activeren. Je kunt kiezen voor één opfrisdag of voor een aantal (individuele) lessen. Een voorbeeldtekst: "U bent in het bezit van handicap 54 (GVB) maar u speelt weinig en kunt wel wat ? Dan is de opfriscursus iets voor u. De golf-APK bestaat uit drie groepslessen (vier tot zes personen) waarbij alle slagen aan bod komen. Zo begint u goed aan het nieuwe golfjaar!"

Fotowedstrijd

Een best practice die in 2023 door Golfbaan Kavel II Beemster is uitgevoerd. Het idee is simpel en hier is een voorbeeldtekst: "Doe nu mee aan de fotowedstrijd! Tot en met 30 mei kan iedereen foto's plaatsen van onze golfbaan! Als prijs wordt de mooiste foto een maand lang de omslagfoto van onze Facebook-pagina!"

Een wekelijkse golfavond voor rookies

Een best practice van Golfbaan Kavel II: de 'Maandagavond Rookie Competitie'. Het betreft een competitie die enkel toegankelijk is voor beginnende en minder ervaren golfers (handicap 36+). Er wordt gespeeld vanaf de oranje tee en elke wedstrijd wordt afgesloten met een prijsuitreiking en een regelquiz. De competitie begint in april en bestaat uit 23 wedstrijden. De beste 15 uitslagen per speler tellen mee voor de eindstand.

Bekijk ook de pagina Spelvormen voor clubwedstrijden.

Twilightgolf voor nieuwe golfers

Bij Best Golf bieden ze 'golfen in twilight' aan voor een gereduceerd tarief. Golfers die net begonnen zijn met golf kunnen in de uren voor het donker wordt 4 of 5 holes spelen. Op die manier kunnen zij spelen zonder dat ze andere golfers ophouden en kunnen zij ervaring opdoen.

Greenkeepersgolfdag

Een goed voorbeeld van Golfbaan Welderen en Golfbaan Bleijenbeek. Op deze banen wordt geregeld een 'Greenkeepersgolfdag' georganiseerd. De greenkeepers spelen mee in de wedstrijd waardoor zij de leden leren kennen en andersom.

Het 'ecosysteem' in golf

Een goede samenwerking tussen de teams op een golfbaan is cruciaal om golfers te werven én te behouden. Lees meer in het Golfmarkt-artikel Gezonde golfmarkt dankzij een gezond ‘ecosysteem. Lees ook het artikel Golfclub Zwolle vindt de weg omhoog dankzij een goed werkend ecoysteem.

De drivingrange als ledenbinder

Steeds meer clubs en banen maken hun drivingrange aantrekkelijker voor jonge mensen. Waarom en hoe doe je dat? Lees meer in dit Golfmarkt-artikel uit 2021

Een duurzame start voor beginners

De NGF organiseerde tijdens de Challenge Trophy van 2021 de workshop ‘Duurzaam beginnen met golf’. Hoe kunnen we samen golf aantrekkelijk en open houden voor nieuwkomers? Lees het verslag van de workshop.

Een geslaagde samenwerking met de gemeente

Golfclub Dirkshorn kreeg dankzij het Sportakkoord een grote groep 55-plussers aan het golfen. Lees hier meer.

Behoud nieuwe leden door ze te koppelen

Golfclub Dirkshorn won in coronatijd veel nieuwe leden. In Golfmarkt 17 (voorjaar 2021) vertelde de club hoe gepoogd werd om deze leden te verbinden. 

Investeren in jeugdgolf

Almeerderhout had in 2019 heel weinig jeugdleden. De club besloot vervolgens te investeren in jeugdgolf. In het Golfmarkt-artikel Almeerderhout investeert in jeugdgolf is te lezen welke stappen de club heeft gezet.

Meer focus op werving en behoud

Meer focus op werving en behoud: dat loont. Dat blijkt uit dit artikel uit 2019 over het beleid van de Drentse Golfclub De Gelpenberg. 

Organiseer een wintercompetitie

Met een wintercompetitie houd je leden actief in en periode dat er minder golf gespeeld wordt. Een voorbeeld is een tweemaandelijkse 'snertcompetitie', 9 holes, van november tot en met maart. Na afloop krijgen de deelnemers een kop snert aangeboden. In veel gevallen is zo'n wintercompetitie alleen voor leden maar er zijn ook winterseries waarbij niet-leden mogen meespelen.

Senioren in beweging houden

Hoe bind je senioren het gehele jaar aan je club? In oktober 2017 berichtten we over het winterprogramma van Golfclub De Merwelanden.

Een stadswandeling in combinatie met golf

Enkele jaren geleden organiseerden  ANWB Golf en Amsterdam Old Course een actie die meer stadsbanen kunnen aanbieden. De twee partijen boden op verschillende data een combinatie van activiteiten aan: een stadswandeling in Amsterdam onder begeleiding van een ervaren gids en een 9-holes ronde op Amsterdam Old Course. Uit de wervingstekst: "Parkeer je auto comfortabel en gratis bij de golfbaan en maak, onder het genot van een kopje koffie, kennis met gids Jeroen. Na de koffie vertrekken jullie met de metro naar Amsterdam en maak je een stadswandeling en ontdek je Amsterdam zoals je haar nog nooit hebt gezien. Na de wandeling pakken jullie de metro terug naar het AOC en staat er een heerlijke lunch voor je klaar. Na de lunch een ontspannen ronde op de prachtige 9-holes golfbaan."