Inhoud caddie

Hoe verloopt de transitie van een EGA- naar een WHS-handicap?

Je begint bij de invoering van het WHS niet met je oude EGA-handicap die gebaseerd is op je oude qualifying scores en de handicapberekening van het Europese handicapsysteem; je begint bij de invoering van het WHS met een handicap die wel gebaseerd is op je oude qualifying scores maar waarbij de handicapberekening van het World Handicap System met terugwerkende kracht is toegepast op je oude scores.

Hier vatten we samen wat er bij de transitie gebeurt.

  • Voor de transitie van EGA- naar WHS-handicaps worden alleen scores gebruikt vanaf 2016 (lees hier meer).
  • Veel golfers hebben in de afgelopen jaren niet een totaal van 20 scores ingeleverd. Dit betekent dat bij de transitie van de EGA- handicap naar een WHS-handicap minder of geen scores gebruikt kunnen worden (lees hier meer).
  • Bij nul ingeleverde scores blijft de handicap van de speler gelijk (de laatste EGA-handicap wordt de eerste WHS-handicap), maar deze WHS-handicap is dan wel erg gevoelig wanneer er na de invoering van het WHS scores ingeleverd gaan worden die significant slechter zijn; initieel zal de handicap dan niet zoveel omhoog gaan, maar wanneer er meer scores ingeleverd worden, kan de handicap snel stijgen.
  • Ook bij spelers die minder dan 9 scores hebben ingeleverd sinds 2016 is sprake van de hierboven genoemde gevoeligheid.
  • Bij de transitie naar het WHS zal de overgrote meerderheid van de spelers een hogere handicap krijgen en de mate van stijging zal groter zijn naarmate de handicap hoger is (lees hier meer).
  • Alleen voor spelers met een handicap onder de 4 zal de handicap gelijk blijven of zelfs zakken (lees hier meer).
  • De stabiliteit van een handicap in het WHS wordt ontleend aan het hebben van 20 scores; dus we raden iedereen aan om zoveel mogelijk scores in te leveren.
  • Het is ook belangrijk om, wanneer de buffer uit zicht is, de ronde zo goed mogelijk af te maken. Immers, de qualifying scores die je in 2020 inlevert, worden gebruikt voor het bepalen van je eerste WHS-handicap en ze tellen daarna ook nog een tijd mee. Omdat je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 dagresultaten over je laatste 20 qualifying ronden, is het vanaf nu belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken, ook wanneer de buffer uit zicht is. Want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van je beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.

Klik hier voor een uitleg van de belangrijkste termen in het WHS.

Het is belangrijk dat handicapcommissies in 2020 bij elke qualifying score alles invoeren: het aantal Stableford-punten, de hole-scores en de par, course rating en slope rating van de baan. Lees hiervoor deze FAQ: Wat moeten handicapcommissies doen als voorbereiding op de komst van het WHS?

Lees ook het antwoord op de vraag Heb ik na invoering van het WHS een andere handicap dan daarvoor?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.