Inhoud caddie

Hoe zit het met NGF-golfbaanpermissie, code 90 en 55?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

NGF-golfbaanpermissie werkt net zoals vroeger, voor de invoering van het Wereld Handicap Systeem. De golfbaaneigenaar verleent baanpermissie maar kan dat delegeren aan de golfclub. NGF-baanpermissie is pas een feit als de baanpermissie door de club of baan is aangevraagd bij de NGF via het softwaresysteem.

In sommige softwaresystemen krijg je code 55 of 90 te zien.

  • 90 = speler heeft alleen een bewijs van lidmaatschap, heeft nog geen golfbaanpermissie en heeft het regelexamen nog niet gedaan. Er is dus nog niet sprake van handicapregistratie. De speler moet baanpermissie halen en het regelexamen halen.
  • 55 = baanpermissie (veelal aangeduid als BPM). In sommige gevallen heeft de speler ook al het regelexamen gehaald, in sommige gevallen nog niet.

Als een speler baanpermissie heeft gekregen én het regelexamen heeft behaald, kan hij/zij met een geautoriseerde marker scores gaan inleveren. Zodra er een score wordt ingeleverd met 19 of meer punten over 9 holes, of 36 punten over 18 holes, krijgt de speler automatisch een handicap. De club moet er wel eerst voor zorgen dat 'baanpermissie' en 'regelexamen' in het clubssoftwaresysteem zijn aangevinkt, want anders kan een speler nog geen handicap behalen.

Lees ook:

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.