Inhoud caddie

Golf(wedstrijden) en extreme hitte

Golf(wedstrijden) op zeer warme dagen? Houd rekening met de gezondheid van golfers en wedstrijddeelnemers.

In de zomer zijn er steeds vaker periodes dat het extreem warm is in Nederland. Op deze dagen worden er wellicht wedstrijden gehouden. Hierbij is het goed om te weten dat de wedstrijdleiding en organisator van een wedstrijd (mede)verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en gezondheid van de deelnemers, naast de eigen verantwoordelijkheid die de deelnemers hebben.

In geval van hitte kan de wedstrijdleiding de volgende maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van de deelnemers zo goed mogelijk te waarborgen:

  • Als de omstandigheden extreem zijn, kan het wijs zijn om een wedstrijd af te gelasten en op een andere datum te spelen.
  • Als de omstandigheden het noodzakelijk maken, kan een wedstrijd die gepland is om te worden gespeeld over meerdere ronden (bijvoorbeeld clubkampioenschappen) ingekort worden. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal te spelen ronden terug te brengen van drie naar twee, of door niet 36 holes op een dag te laten spelen maar 27.
  • Het is aan te raden om in het wedstrijdreglement op te nemen dat spelers na negen holes een korte periode (variërend van 5 tot 15 minuten) mogen gebruiken om het spel te onderbreken, om zo het gevaar van oververhitting of uitdroging te voorkomen. Spelers kunnen in deze pauze even afkoelen en hun water-, frisdrank- of voedselvoorraad aanvullen.
  • In geval van extreme hitte kan een ronde zelfs ongeldig verklaard worden voordat alle scores van een ronde binnen zijn. Alle scores van de ronde komen dan te vervallen. Let wel: tijdens een ronde mag het te spelen aantal holes niet verminderd worden. (Dus tijdens een ronde mag het aantal holes niet teruggebracht worden van bijvoorbeeld 18 naar 9.)
  • Na warm weer volgt vaak onweer, houd hiermee rekening. Waarschuw de spelers, zorg ervoor dat de toeters klaarliggen, etc. Zorg dat de deelnemers weten waar ze kunnen schuilen in geval van onweer,

Tips voor golfers en deelnemers aan wedstrijden

Ga terug naar de hoofdpagina De golfregels: een toolkit voor clubs.