Inhoud caddie

Het NGF Familietoernooi

Het bijzondere jaar 2020 heeft laten zien hoe leuk en waardevol golfen met de familie is. Iets wat de NGF met het jaarlijkse familiegolftoernooi al jaren over het voetlicht brengt. Traditiegetrouw worden elk jaar op veel golfbanen de voorrondes gespeeld van dit unieke toernooi en vindt de nationale finale in oktober plaats.

In 2020 gooide corona roet in het eten van deze finale en werd besloten tot een online 'Finale Loting'. In 2021 zullen we echter het oude format in ere herstellen: het toernooi kan tot 4 oktober gespeeld worden en de finale staat gepland op 10 oktober op de Nunspeetse.

Aanmelden voor clubs

Wij nodigen jullie hierbij uit om in 2021 mee te doen met het Familietoernooi. Een mooie kans om leden én niet-leden in de leeftijd van 8 tot 88 (en ouder!) een unieke golfdag te bezorgen. ING Private Banking is het daar helemaal mee eens en ondersteunt als trotse hoofdsponsor van het Nederlandse golf ook dit jaar weer het Familietoernooi.

Je kunt de datum van jullie eigen NGF Familietoernooi eenvoudig aan ons doorgeven. Geef de toernooidatum aan ons door!

Onder aan dit artikel vind je een lijst van clubs die hun familietoernooi al gepland hebben. Binnenkort zullen we daar ook de uitslagen van reeds gespeelde toernooien aan toevoegen.

Moedig jullie leden aan hun kinderen, broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes en grootouders op te trommelen om deel te nemen aan deze superleuke dag. Wij ondersteunen jullie daarbij graag met leuke ideeën en ‘best practices’.

Goede doel

Wat het NGF Familietoernooi extra bijzonder maakt, is dat we niet alleen met familieleden een leuke dag beleven, maar tegelijkertijd geld inzamelen voor het goede doel. Het gezamenlijk goede doel van het NGF Familietoernooi is voor het vierde jaar op rij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Deze stichting creëert sportkansen voor kinderen van vier tot achttien jaar. ING Private Banking en de NGF willen de golfclubs stimuleren zo veel mogelijk (inschrijf)geld op te halen. Het gezamenlijke inschrijfgeld wordt namens alle deelnemers en deelnemende clubs overgemaakt naar Jeugdfonds Sport & Cultuur. Daarom worden er mooie prijzen ter beschikking gesteld voor de drie clubs die het meeste geld weten in te zamelen. Prijzen waarmee specifiek het Jeugdgolf nog leuker en makkelijker kan worden gemaakt. Meer informatie hierover volgt.

Spelvorm

We hanteren een vaste spelvorm zowel voor de familietoernooien op de clubs als tijdens de finale op de Nunspeetse. We spelen Greensome Stableford in drie handicapcategorieën, zodat we een duidelijke ranking kunnen maken voor de finale. Na de finale van 2021 gaan we evalueren of de drie handicapcategorieën goed aansluiten op de handicaps van de deelnemers en of dit een indeling is die we ook kunnen gebruiken in de komende jaren.

Meer over de spelvorm en -regels vind je in de PDF 'Reglement NGF Familietoernooi' onder aan dit artikel.

Nationale finale

De finale van het NGF familietoernooi vindt (onder voorbehoud) op 10 oktober plaats op de Nunspeetse. De winnaars van elke categorie maken kans om uitgenodigd te worden voor de finaledag. Uit alle categoriewinnaars wordt een selectie gemaakt van teams die door mogen naar deze finale. De criteria hiervoor worden nog bepaald en met de deelnemende clubs gecommuniceerd.

Inschrijven

Clubs organiseren zelf de inschrijving voor hun leden. De kosten om deel te nemen bedragen 20 euro per koppel.  Dit vaste bedrag geldt voor elke inschrijving op alle deelnemende clubs. Extra familie-activiteiten die geld voor het goede doel opleveren, worden toegevoegd aan de totale bijdrage per club. Dus hoe meer deelnemers en activiteiten, hoe meer kans op de golfsetjes en jeugdgolfmaterialen! Clubs schrijven hun toernooi in bij de NGF via de link in dit artikel en ontvangen dan meteen bevestiging van inschrijving.

Promotiemateriaal

Om jullie te helpen jullie eigen Familietoernooi te promoten, ontvangen jullie van ons het volgende promotiemateriaal:

  • prijzen voor de winnaars van het NGF Familietoernooi op jullie club;
  • posters om op de club het toernooi aan te kondigen;
  • een digitale banner voor op de website of in de nieuwsbrief;
  • een informatiepakket over het Jeugdfonds Sport & Cultuur;
  • het stappenplan 'aan de slag met het Familietoernooi';
  • diverse giveaways zoals ballen, tees en een marker.

Wij nemen jullie toernooi mee op de NGF kalender en promoten dit via onze website en communicatiekanalen. Geef de datum van jullie NGF Familietoernooi dus zo snel mogelijk aan ons door via deze link!

Coronaproof?

De coronapandemie is nog niet achter de rug, maar het is gelukkig wel mogelijk om een familietoernooi op je club te organiseren. Er moet dan uiteraard rekening gehouden worden met de actuele coronarichtlijnen voor golfclubs en -banen.

Hoe organiseer je een ‘coronaproof’ familietoernooi? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder, zowel algemene vragen over het NGF familietoernooi als coronagerelateerde vragen.

Staat je vraag er niet tussen?
Voor hulp bij aanmelding of andere vragen, neem dan contact op met Evelien Heyster. Haar contactgegevens vind je naast deze mail.
Voor andere vragen over coronagerelateerde zaken, raadpleeg www.ngf.nl/coronafaq.

Veelgestelde vragen

Dat mag. Houd hierbij wel rekening met het volgende.

  • Golfbanen en -clubs en wedstrijdorganisaties zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de toestroom en het handhaven van de 1,5-meterrichtlijn. Bij wedstrijden en zeker bij wedstrijden met shotgun starts verdient dit extra aandacht.
  • Mensen mogen sporten zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. In golf is het bij het oefenen en spelen echter niet nodig om elkaar te naderen binnen 1,5 meter. "Houd 1,5 meter van anderen" is nog steeds een van de basisregels in de bestrijding van de coronapandemie. Om deze reden verdient het de aanbeveling om leden en gasten nog steeds te verplichten om de 1,5-meterrichtlijn in acht te nemen bij het spelen van wedstrijden en het gebruikmaken van de oefenfaciliteiten.

Meer informatie over het organiseren van wedstrijden in 'coronatijd' is te vinden op ngf.nl/coronafaq.

De spelvorm in het familietoernooi is Greensome Stableford in drie handicapcategorieën.

Clubs en banen mogen zelf bepalen hoeveel personen er in een flight spelen. Volgens het golfprotocol mogen er meer dan vier personen in een flight spelen. Wij raden flights van meer dan vier personen echter af, omdat het leidt tot meer toestroom en omdat het moeilijker wordt voor de spelers in een flight om de gehele ronde 1,5 meter afstand te houden.

Het advies is dat de deelnemers hun scorekaarten niet uitwisselen. In een wedstrijd is het natuurlijk wel nodig dat teams elkaars score bijhouden en na de ronde verifiëren, maar het is hierbij niet vereist dat scorekaarten uitgewisseld worden. Bij voorkeur worden de spelers verzocht om hun scores digitaal in te voeren in de “zuil” of in clubsoftware. Een andere optie is dat de deelnemers hun scores mondeling of per mail doorgeven aan de wedstrijdleiding. 

We achten het sinds eind april 2021 weer verantwoord en veilig om materialen zoals vuilnisbakken, ballenwassers en harken in de baan te plaatsen. Ons inziens kunnen clubs ook toestaan dat de vlaggenstokken aangeraakt worden. Spelers moeten er echter wel op gewezen worden dat er bij het aanraken van baanmaterialen een klein tot zeer klein besmettingsrisico is. Om dit risico te verkleinen verdient het de aanbeveling dat clubs ontsmettingsmiddelen beschikbaar stellen of te koop aanbieden, zodat spelers altijd direct hun handen kunnen desinfecteren. De keuze om harken in de baan te plaatsen en het aanraken van de vlaggenstokken toe te staan, is uiteindelijk aan de club of baan. Meer details over de actuele richtlijnen voor baanmaterialen zijn te vinden op ngf.nl/coronafaq.

We bevelen een longest drive en nearest to the pin contest van harte aan, bij voorkeur afzonderlijk voor dames en heren en wellicht ook voor verschillende leeftijdscategorieën. Maar hierbij geldt dat spelers erop gewezen moeten worden dat er bij het aanraken van materialen zoals een longest drive-bordje een klein tot zeer klein besmettingsrisico is. Om dit risico te verkleinen verdient het de aanbeveling dat clubs ontsmettingsmiddelen beschikbaar stellen of te koop aanbieden, zodat spelers altijd direct hun handen kunnen desinfecteren. De keuze om een longest drive of neary aan het Familietoernooi te verbinden, is uiteindelijk aan de club of baan. Meer details over de actuele richtlijnen voor baanmaterialen zijn te vinden op ngf.nl/coronafaq.

Op dit moment (juli) verdient het de aanbeveling om give-aways klaar te leggen bij de eerste hole (en/of de tiende hole als ook op de tiende hole gestart wordt). Bij voorkeur worden hier ook ontsmettingsmiddelen geplaatst, want ook hier geldt weer dat spelers erop gewezen moeten worden dat er bij het aanraken van materialen een klein tot zeer klein besmettingsrisico is. Om dit risico te verkleinen verdient het de aanbeveling dat clubs ontsmettingsmiddelen beschikbaar stellen of te koop aanbieden, zodat spelers altijd direct hun handen kunnen desinfecteren. Meer details over de actuele richtlijnen voor baanmaterialen zijn te vinden op ngf.nl/coronafaq.

Prijsuitreikingen zijn toegestaan zolang de coronarichtlijnen voor clubhuizen, restaurants en terrassen niet worden overtreden. Denk hierbij aan 1,5 meter afstand en verplichte zitplaatsen op het terras en in het restaurant. Alle coronarichtlijnen voor de horeca en clubhuizen zijn te vinden op ngf.nl/coronafaq 

We adviseren om een prijsuitreiking op het terras te doen en niet binnen. Bij voorkeur worden prijzen voor de winnaars klaargelegd in de shop op de baan, zodat de winnaars de prijzen op een zelf gekozen moment kunnen ophalen. Je kunt er ook voor kiezen om de prijzen op een tafel bij de uitgang neer te leggen, zodat de winnaars de prijzen kunnen pakken bij het verlaten van het terras. Zo wordt onderling contact vermeden en is het toch mogelijk om een wedstrijd gezamenlijk af te sluiten en de winnaars bekend te maken. Het is niet de bedoeling dat men elkaar feliciteert met omhelzingen of door handen te schudden.

De allerveiligste afsluiting van een familietoernooi is een online prijsuitreiking via een medium zoals Zoom. Je kunt er ook voor kiezen om de deelnemers na afloop een mail te sturen met de uitslag.  

De finale van het NGF familietoernooi wordt altijd in het najaar gehouden. In 2021 vindt de finale (onder voorbehoud) plaats op 10 oktober op de Nunspeetse. Als de coronamaatregelen na de zomer niet strenger worden, dan kan de finale doorgaan.

Bekijk in PDF

Bekijk in PDF