Inhoud caddie

Vogelexpert Camilla Dreef over golfbanen en vogels

Door samen te werken met de natuur kunnen golfbanen een hoge mate van biodiversiteit bereiken. Een golfbaan met een rijke natuur trekt niet alleen golfers aan, maar vormt ook een aantrekkelijk leefgebied voor vogels en andere dieren. Leer hier meer over in een video waarin Camilla Dreef, bioloog en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland, een bezoek brengt aan Golfclub Liemeer.

In de video wordt Camilla Dreef vergezeld door oud-greenkeeper en vogelaar Max van Waasdijk en Cees van de Noort, die verantwoordelijk is voor de flora en fauna op Golfclub Liemeer. Al rondlopend over de golfbaan bespreken ze hoe vogels de graadmeter zijn voor de gezondheid van een gebied en wat vogels nodig hebben om goed te gedijen.

Cees van de Noort legt uit hoe het beheer van Liemeer gericht is op samenwerking met de natuur, waardoor er een hoge biodiversiteit ontstaat. Planten en kruiden trekken insecten aan en insecten trekken op hun beurt weer vogels aan. De wijze waarop een golfbaan ingericht en beheerd wordt, bepaalt welke vogelsoorten er floreren. Het beheer van Liemeer zorgt ervoor dat er veel verschillende vogelsoorten voorkomen. Omdat alle Nederlandse golfbanen gezamenlijk meer dan 10.000 hectare beslaan en omdat ze voor een groot deel natuurlijk ingericht worden, zijn ze van grote waarde voor de flora en fauna in Nederland.

Aan het slot van de video wordt gewezen op de NGF Birdwatching Day op golfbanen. Deze dag wordt jaarlijks gehouden in mei, gedurende de Nationale Vogelweek. Op de NGF Birdwatching Day zijn golfers en niet-golfers welkom om te genieten van de mooie leefgebieden die golfterreinen vormen voor vogels en andere dieren. Meer informatie hierover is te vinden op ngf.nl/birdwatchingday.

De tekst loopt onder de video door.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Camilla Dreef is bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland. Ze is bekend van het televisieprogramma BinnensteBuiten. Camilla heeft ook een kinderboek over vogels geschreven met de naam “Kwie Kwie Kwie Kwie Kwie”. Het is verschenen in 2018 en staat vol persoonlijke verhalen over vogels kijken, vogelonderzoek en -bescherming. Het boek is gericht op kinderen vanaf 10 jaar maar ook volwassenen lezen het graag. Camilla is onder meer te volgen op YouTubeFacebook en Instagram.

Max van Waasdijk heeft in oktober 2022 voorlopig vaarwel gezegd tegen het vak greenkeeper. Hij runt in Zuid-Afrika een lodge en geeft daar rondleidingen in de natuur. Meer informatie: paradiseriverlodge.com.

De NGF is veel dank verschuldigd aan Golfclub Liemeer voor de medewerking aan deze productie. Liemeer bezit sinds 2012 het GEO-duurzaamheidscertificaat. De NGF stimuleert alle golfclubs en -banen om dit certificaat te behalen. Het is een bewijs dat de club of baan voldoet aan verplichte criteria voor duurzaam golfbaanbeheer, bewust omgaat met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord onderneemt. Het GEO-certificaat is een internationaal keurmerk, aangesloten bij ISEAL Alliance. 

Ga terug naar de hoofdpagina ngf.nl/birdwatchingday.