Energiebesparing door verduurzaming van de accommodatie
Energiebesparing is voor golfbanen en -clubs ondergebracht in de portal OnCourse Nederland, in het onderdeel Milieu. OnCourse is de portal die clubs doorlopen in het GEO-certificeringstraject. OnCourse/GEO is een ‘one-stop-shop’ voor verduurzaming van de totale golfaccommodatie (van CO2-reductie tot waterkwaliteit, van biodiversiteit tot inclusiviteit, van gewasbeschermingsmiddelengebruik tot natuurwetgeving).
Golfbanen zijn groot en er zijn vaak meerdere gebouwen op een golfterrein. Golfclubs hebben daarom elk jaar te maken met hoge energiekosten. Aan de prijzen van energie is weinig te veranderen, maar er zijn wel mogelijkheden om minder afhankelijk van gas- en elektriciteitsleveranciers te worden. Door je golfaccommodatie te verduurzamen – door energiebesparingen en door eigen energie op te wekken – draag je niet alleen bij aan een beter milieu maar realiseer je ook structurele kostenbesparingen. In november is dit toegelicht in het webinar "Help! De energieprijzen stijgen!”: verduurzamen op het gebied van energie.
Het GEO-certificeringstraject stimuleert golfbanen om het energieverbuik te verlagen, om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen of zelfs uit te faseren, om groene energie in te kopen, om energie op te wekken, om over te schakelen op ledlampen, om voor elektrisch aangedreven machines te kiezen waardoor de uitstoot van C02 en fijnstof wordt beperkt, om energie-efficiënter te gaan beheren, etc.
Energie is echter complexe materie waarbij je veel baat hebt bij advies van specialisten. Er bestaan verschillende ondersteuningsregelingen die het verduurzamen van sportaccommodaties stimuleren, zowel voor verenigingen als voor commerciële sportaanbieders. Welke investeringen zinvol zijn, dat verschilt per vereniging en per baan. Op deze pagina proberen we je op weg te helpen.
- Het ministerie van VWS heeft, via NOC*NSF, gratis ‘begeleidingstrajecten verduurzaming’ beschikbaar gesteld. Het doel is om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen van de accommodatie. Dit begeleidingstraject staat ook open voor commerciële sportaanbieders. De begeleidingstrajecten verlopen via de online tool Sport NL Groen. In relevante onderdelen van de GEO-portal OnCourse word je naar Sport NL Groen geleid. Lees meer in het NOC*NSF-artikel "Online tool Sport NL Groen maakt verduurzaming sportclubs in Nederland toegankelijk".
- Op 21 maart 2023 is het loket voor de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten Energie-intensief MKB) geopend. Ook sportaanbieders (verenigingen en ondernemers) kunnen een beroep doen op deze tijdelijke tegemoetkoming in de energielasten. Voorwaarde hierbij is dat de energielasten minimaal 7% van de totale omzet bedragen. De compensatie kan worden aangevraagd via de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.
- De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is bedoeld om mkb’ers te ondersteunen met het verduurzamen van hun bedrijf.
- Naast de SVM is er ook de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE).
- De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) geeft subsidie aan amateursportorganisaties voor de bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en voor de aanschaf van sportmaterialen. Activiteiten gericht op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit, klimaataanpassing en veiligheidsbeleving komen in aanmerking voor aanvullende subsidie.
- Golfverenigingen kunnen bij Waarborgfonds Sport en BNG Duurzaamheidsfonds (sportlening.nl) leningen aanvragen voor de verduurzaming van hun accommodatie.
- Lees op sportstroom.nl/financiering over alternatieve financieringsvormen.
- De ‘Informatieplicht energiebesparing’ is vaak een goede eerste stap om energie te besparen. Deze verplichting is ingesteld om energiebesparing te stimuleren en versnellen. Lees hier meer over de Informatieplicht energiebesparing.
- Lees hier meer over de handreiking "Ventileren zo gedaan" van de overheid.
- Lees ook het artikel Zonnepanelen op overkapping parkeerplaats.
Energiebelasting
- Heeft je golfclub meerdere energie-aansluitingen? In dat geval betaal je nu mogelijk te veel energiebelasting. Door energie-aansluitingen te clusteren, komt je club mogelijk in een lager belastingtarief terecht. Daarmee bespaar je jaarlijks veel kosten en je hebt soms ook met terugwerkende kracht recht op belastingteruggave. Lees meer op de Caddie-pagina Lagere belasting door clustering energie-aansluitingen.
Sport NL Groen helpt je bij het verduurzamen van je golfbaan op het gebied van energie. In deze video vertelt olympisch kampioen Marit Bouwmeester over de tool.
Ga terug naar de GEO-hoofdpagina.