Belasten zoekgeraakte golfballen het milieu?
Golfers raken geregeld ballen kwijt. Ze worden in het water geslagen of raken zoek in struiken, bossen en hoog gras.
Een golfbal is gemaakt van rubber en synthetisch materiaal. Hebben al die ballen die zoekraken dan niet een enorme impact op het milieu?
Nee, er is geen sprake van grootschalige vervuiling. Hier leggen we uit waarom.
Ballen in hoog gras, struiken en bossen
- Golfers zoeken goed naar hun golfbal als die niet open en bloot ligt. Golfballen zijn niet goedkoop en in een wedstrijdronde (of een ronde die meetelt voor de handicap van een speler) levert een "verloren bal" ook nog eens strafslagen op.
- Als een golfer zijn of haar bal niet vindt, dan wordt de bal geregeld binnen een paar dagen of weken gevonden door andere spelers die op zoek zijn naar hun eigen golfbal of die van een medespeler.
- Ook bij het onderhoud van de baan, door professionals of vrijwilligers, worden veel ballen teruggevonden. Deze "tweedehands" (gebruikte) ballen worden geschonken aan jeugdspelers of te koop aangeboden en beginnen een nieuw leven.
- Ballen die in de zomer en herfst onvindbaar zijn, omdat het gras hoog is of omdat ze onder een laag bladeren liggen, worden in de winter weer zichtbaar en gevonden. In de winter verliest het hoge gras en het blad van de bomen z'n kracht en vorm.
- Vogels en andere wilde dieren willen wel eens een golfbal oppakken en een klein stukje meenemen, maar ze eten de ballen niet op. De opgepikte ballen worden net als andere ballen uiteindelijk weer gevonden door golfers.
Ballen in het water
Bijna elke golfbaan heeft waterpartijen en zelfs de beste golfers slaan geregeld een bal in het water. Golballen die niet uit het water gehaald worden, veroorzaken milieuschade. Maar de "waterballen" op golfbanen worden periodiek door duikers van gespecialiseerde bedrijven opgevist. Door de waarde die de ballen vertegenwoordigen, is dat een lonende zaak. De waterballen worden verkocht onder de categorienaam "lakeballs". Lakeballs zijn zeer gewild want ze zijn vaak nog heel goed en minder duur dan nieuwe ballen uit de fabriek. Daarnaast komen veel ballen weer boven water bij het schonen en baggeren van waterpartijen en sloten. Een golfbal in het water breekt heel langzaam af, een bal wordt daarom vrijwel altijd opgevist voordat er milieuschade ontstaat.
In Nederland liggen de golfbanen niet zo dicht aan zee dat een bal in zeewater eindigt. In het buitenland is dat wel het geval, maar veel golfbanen pal aan zee - zoals Pebble Beach in Californië - kennen kun verantwoordelijkheid en vissen de ballen in de oceaan op.
Voortdurend een nieuwe eigenaar
Golfballen wisselen dus vele malen van eigenaar - de lange levensduur van een golfbal werkt hierbij in het voordeel - en hierdoor blijft de milieuschade tot een minimum beperkt.
En als een golfbal het einde van z'n leven bereikt heeft (een golfbal met een flinke schram erop of een scheur in de cover is niet meer geschikt voor het spel), dan eindigt hij in de vuilnisbak van een golfbaan en vervolgens bij ander plastic vuil. Golfbanen met gescheiden afval - een onderdeel van het GEO-duurzaamheidsprogramma in de golfsport - moedigen hun golfers aan om kapotte ballen in de bak met plastic afval te gooien.
Het aantal ballen dat achterblijft in de natuur is dus gelukkig heel laag en in de toekomst zal er helemaal geen vervuiling zijn. Dit is te danken aan innovatieve partijen in de golfmarkt die ander soorten ballen ontwikkelen.
- Golfballen die met een chip zijn uitgerust waardoor de golfer de bal altijd kan terugvinden (deze ballen bestaan al maar zijn nu nog erg duur).
- Golfballen die blijven drijven (deze ballen bestaan al maar hebben nog niet de kwaliteit van gewone golfballen).
- Ecogolfballen (er zijn al golfballen die geen schade aan het milieu toebrengen maar deze hebben nog niet de kwaliteit van gewone golfballen).
Duurzame golfbanen
Golfbanen en -clubs zijn intrinsiek gemotiveerd om de natuur op hun golfterreinen te beschermen en te ontwikkelen en om bewust om te gaan met het milieu. De NGF moedigt dit aan via het GEO-duurzaamheidsprogramma. Al meer dan honderd golfbanen in Nederland beschikken over dit internationaal erkend GEO-duuzaamheidskeurmerk.
Door de zorg voor de natuur op golfbanen is de biodiversiteit op golfterreinen in het algemeen veel groter dan bijvoorbeeld in landbouwarealen of sommige openbare natuurgebieden. Natuurbeheerorganisaties hebben in veel gevallen minder middelen beschikbaar om in de natuur te investeren dan golfbanen. De langjarige goede zorg voor de golfbaan, vaak in samenwerking met natuurorganisaties, komt de natuur ten goede. Gezamenlijk streven we naar een zo gezond mogelijke omgeving voor plant, dier en mens.
Lees ook: Wat is beter, plastic tees of houten tees?
Ga terug naar de hoofdpagina Toolkit communicatie: clubs > golfers.