Inhoud caddie

Wat moet iedereen in de golfbranche weten over het WHS?

Dit betreft het antwoord op een vraag die relevant was bij de overgang van het EGA-handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem, maar nu niet meer relevant is. Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Bij de invoering van het Wereld Handicap Systeem op 1 maart 2021 is er voor spelers best veel veranderd. Het is daarom belangrijk dat iedereen in de golfbranche weet wat de belangrijkste veranderingen zijn zodat clubs en banen de golfers goed kunnen informeren. Deze top 5 van belangrijkste dingen die de golfbranche moet weten over het Wereld Handicap Systeem helpt je op weg.

1 De computer rekent de handicap uit

Net als voorheen doet de computer het werk. Als een speler een qualifying score invoert, dan rekent de computer automatisch de nieuwe handicap van deze golfer uit. 

2 Iedere golfer heeft op 1 maart 2021 een nieuwe handicap gekregen

Golfers hoeven niet tot in detail te weten hoe het nieuwe handicapsysteem (WHS) werkt. Het voldoet om het basisprincipe van het WHS uit te leggen: een WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 prestaties in je laatste 20 qualifying ronden. En zoals gezegd: de computer berekent elke keer je nieuwe handicap. 

Het is wel belangrijk om spelers te vertellen dat hun handicap op 1 maart 2021 is veranderd. Want bij de invoering van het WHS heeft iedere speler een WHS-handicap gekregen waarbij de handicapberekening van het World Handicap System is toegepast op zijn of haar scores in het verleden. Omdat de WHS-handicapberekening anders is dan de berekening die we vroeger gebruikten, in het EGA-tijdperk, is de laatste EGA-handicap niet gelijk aan de huidige WHS-handicap.

3 Bij veel spelers is de WHS-handicap hoger dan de laatste EGA-handicap

De WHS-handicap van veel spelers is hoger dan hun laatste EGA-handicap. Dat komt omdat de WHS-handicapberekening anders is dan de berekening die we vroeger gebruikten. Een eventuele handicapverhoging is relatief want bij de transitie naar het WHS is de handicap van alle spelers “gereset” op basis van de WHS-principes. Maar het is belangrijk om dit uit te leggen aan je leden zodat ze niet verrast worden.

4 Idealiter heeft iedere golfer minstens 9 qualifying scores in zijn of haar handicaphistorie

Sommige spelers vinden een handicap niet belangrijk, anderen wel. Het verdient aanbeveling om die laatste groep goed uit te leggen hoe ze een WHS-handicap kunnen krijgen die een goede afspiegeling is van hun golfniveau. De beste tip is om veel qualifying rondes te gaan spelen. Ideaal gesproken heeft iedere golfer minstens 9 qualifying scores in zijn of haar handicaphistorie, want een handicap die is berekend op basis van 9 scores is meestal een handicap die goed het spelniveau van een golfer reflecteert. Met een WHS-handicap die gebaseerd is op minstens 9 scores gaat een speler in wedstrijden op gelijke voet met andere spelers de strijd aan. Goede communicatie over het WHS kan dus een middel zijn om de baanbezetting te verhogen.

“Goede communicatie over het WHS kan een middel zijn om de baanbezetting te verhogen”

5 Besteed veel aandacht aan communicatie over het WHS

De meeste golfers zijn al goed geïnformeerd over het nieuwe handicapsysteem door de handicapcommissie van de club en door GOLF.NL. 

Maar het verdient aanbeveling om in 2021 blijvend aandacht te besteden aan het nieuwe handicapsysteem. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de teksten GOLF.NL die te vinden zijn te op golf.nl/whs. Wijs golfers met name op de volgende veranderingen.

  • Een speler moet nu altijd een bruto score per hole noteren, ook bij de spelvorm Stableford. Als de speler in Stableford een hole ‘verpest’ en de bal moet oprapen om vaart in het spel te houden, dan noteert hij of zij een netto dubbel bogey. Als een speler niet weet wat zijn/haar persoonlijke netto dubbel bogey op een hole is, dan kan hij/zij een 11 invullen. De WHS-software zal deze 11 voor handicapdoeleinden automatisch terugbrengen naar een netto dubbel bogey. Lees hier meer.
  • Het is belangrijk om spelers duidelijk maken dat zij veel scores moeten inleveren als zij een stabiele handicap willen hebben. Als een speler 9 scores in zijn/haar handicapgeschiedenis heeft, dan is er minder kans op (flinke) verhogingen van een handicap. 
  • Het is belangrijk dat een speler een ronde zo goed mogelijk probeert af te maken. Soms zal een slechte score nooit gaan behoren tot de beste 8 scores die de WHS-handicap van een speler bepalen, maar soms wel. En in dat geval stijgt een handicap met 30 Stableford-punten veel minder hard dan met 21 Stableford-punten.
  • De handicap van iedere speler - ook van golfers met een handicap van 36 en hoger - kan nu dalen én stijgen. Lees hier meer.
  • Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om qualifying ronden en wedstrijden te spelen over 10-11-12-13-14-15-16-17 holes. Lees hier meer.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen