Inhoud caddie

Hoe moeten we omgaan met handicaplimieten?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Er zijn in binnen- en buitenland veel banen die spelers met NGF-baanpermissie of handicap 54 toelaten. Maar sommige binnen- en buitenlandse golfbanen hanteren strengere handicaplimieten (bijvoorbeeld handicap 36 of lager, of handicap 24 of lager).

Elke club bepaalt zelf welke speeleisen er gelden voor de eigen leden en bezoekers. Wat betreft gastspelers stellen veel clubs als eis dat zij handicap 54 hebben. Die beslissing is aan de baan of club zelf, maar een overweging die we willen meegeven is om de baan op rustige dagdelen ook open te stellen voor golfers met NGF-baanpermissie, bijvoorbeeld op zaterdagmiddag of in de avond. Wat ook mogelijk is, en wat sommige clubs ook doen, is NGF-baanpermissie onder voorwaarden accepteren. Een voorbeeld: "Gastspelers met NGF-baanpermissie zijn welkom mits zij vergezeld worden door één of meer gastspelers met handicap 54 of lager." Lees meer in het artikel De voordelen van NGF-golfbaanpermissie.

Het is belangrijk om de speeleisen van je baan duidelijk op de website te zetten, dan weten gasten, leden en leerlingen waar ze aan toe zijn.

De speeleisen van je baan worden ook vermeld op NGF-platforms zoals de banenzoeker van GOLF.NL. Banen en clubs beheren die informatie zelf via Caddie; je kunt per 9-holes lus de speeleisen aangeven (afbeelding onder). Ga hiervoor naar Caddie, log in als baan en klik vervolgens op 'Acceptatie passen'. Zorg ervoor dat je gegevens up to date zijn: als beginnende golfers zien dat ze op jouw baan mogen spelen zodra ze NGF-baanpermissie hebben, dan ben je interessant voor deze groep en trek je meer spelers aan. Meer informatie hierover lees je in het artikel Zijn je baan- en clubgegevens up-to-date?

Handicaplimieten voor wedstrijden? Lees meer in de FAQ Wat moeten wedstrijdcommissies weten over het WHS?

golfbaan handicapeisen speeleisen

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.