Inhoud caddie

Hoe moeten we omgaan met handicaplimieten?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Er zijn in binnen- en buitenland veel banen die spelers met handicap 54 toelaten. Maar sommige binnen- en buitenlandse golfbanen hanteren handicaplimieten. Voor de invoering van het Wereld Handicap Systeem eisten banen handicap 36 of lager, of handicap 24 of lager, etc.

De beslissing is aan de clubs en aan de banen, maar het is goed mogelijk dat golfbanen hun handicapeisen hebben aangepast na de invoering van het WHS omdat grote aantallen spelers sinds de invoering van het WHS een andere handicap hebben.

Wij adviseren Nederlandse clubs om in beeld te brengen welke handicapverschuivingen de komst van het WHS als gevolg heeft gehad. Op basis van deze cijfers kan vervolgens overwogen worden om de huidige handicapeisen voor gastspelers en wedstrijden aan te passen. Het zou niet goed zijn als we spelers voor de sport verliezen omdat ze van EGA-handicap 34 naar WHS-handicap 38 zijn gestegen en opeens niet meer op een baan mogen spelen waar ze voorheen welkom waren.

De handicaplimiet op jouw baan kun je invullen in Caddie (caddie.ngf.nl). Die informatie verschijnt op verschillende platformen van de NGF en GOLF.NL: applicaties en websites waar golfers heel gericht kunnen zoeken naar banen en clubs in hun regio. De golfers zoeken daar naar banen om te spelen of zijn op zoek naar een club waarvan ze lid willen worden.

Lees ook: Wat moeten wedstrijdcommissies weten over het WHS?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Raadpleeg ook de digitale versie van 'Wegwijs in Handicapping'