Inhoud caddie

Na elke dag is er een PCC: wanneer weet ik mijn nieuwe handicap?

In het EGA Handicap Systeem wordt aan het eind van elke wedstrijd een CBA (Computed Buffer Adjustment) berekend. Het WHS kent geen CBA maar wel een Playing Conditions Calculation (PCC). De PCC is veelomvattender dan de CBA. De PCC is een automatische berekening die aan het eind van elke dag op elke baan wordt toegepast en op alle qualifying scores die zijn ingeleverd op die baan. In de PCC worden dus niet alleen de scores van een wedstrijd meegenomen.

De gedachte achter de PCC is dat het weer en de set-up van een baan elke dag anders kunnen zijn. Een score van 90 slagen op een moeilijk geprepareerde baan en op een dag met veel wind en regen kan een betere prestatie zijn dan een ronde 88 op een kalme dag op een baan met normale condities. De dagelijkse PCC maakt duidelijk of de omstandigheden van die dag de baan moeilijker of makkelijker maakten dan normaal. 

Anders gezegd: de PCC is een statistische berekening die vaststelt of de condities op de dag dat je speelde afweken van normale spelcondities in een mate dat ze een grote invloed hadden op je prestatie. Om hierachter te komen wordt er elke dag gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar jij een qualifying ronde hebt gespeeld. Op basis van de PCC wordt je dagresultaat soms aangepast, zodat dit dagresultaat beter weerspiegelt hoe goed je ronde was. De verwachting is dat er maar in ongeveer 10 tot 15 procent van de gevallen een PCC-uitkomst zal zijn die invloed heeft op je dagresultaat.

De PCC wordt ’s nachts uitgevoerd en gebeurt automatisch. De speler ziet na een qualifying ronde meteen zijn of haar provisionele handicap (zijn of haar vermoedelijke nieuwe handicap) maar pas de volgende ochtend, nadat de PCC is toegepast, ziet de speler wat zijn of haar definitieve nieuwe handicap is. 

Bekijk de video, lees daarna verder.

De PCC kan variëren tussen de -1 en +3. Als je negen holes hebt gespeeld, krijg je de helft van de PCC. Om een PCC uit te voeren, zijn er minimaal acht scores nodig van spelers met een handicap 36,0 of lager. Zijn die scores er niet, dan is er dus geen PCC. Beter gezegd: dan is de PCC 0 (nul). 

Het is ook mogelijk om meerdere PCC’s per dag uit te laten rekenen, bijvoorbeeld voor dagen dat het weer omslaat.

Onderdeel van de CBA in het EGA-systeem is "reduction only": wanneer er in een wedstrijd zeer afwijkende moeilijke omstandigheden zijn, kan het zo zijn dat alleen van golfers die beter dan hun handicap hebben gespeeld de handicap wordt aangepast. De CBA is dan -2 reduction only. In het WHS kennen we geen reduction only meer. Bij zeer afwijkende moeilijke omstandigheden wordt de PCC waarschijnlijk +3.

WHS PCC

Voor de bepaling van de PCC is het belangrijk dat zoveel mogelijk scores zo vroeg mogelijk op dezelfde dag worden ingevoerd. De handicapcommissie ziet het liefst dat je scores zo snel mogelijk online invoert (in de handicapterminal van je club, op je smart phone of thuis op een computer of tablet). Maar spelers die een qualifying score niet digitaal kunnen invoeren, mogen nog steeds papieren scorekaarten inleveren. Lever de papieren scorekaart bij voorkeur in op de dag van je ronde want dan kan deze score nog worden meegenomen in de PCC van die dag.

Bekijk hier een tweede video over de PCC.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

PCC WHS