Inhoud caddie

Na elke dag is er een PCC: wanneer weet ik mijn nieuwe handicap?

In het EGA Handicap Systeem wordt aan het eind van elke wedstrijd een CBA (Computed Buffer Adjustment) berekend. Het WHS kent geen CBA maar wel een Playing Conditions Calculation (PCC). In die berekening worden niet alleen de scores van een wedstrijd meegenomen maar alle qualifying rondes die op die dag op die baan gespeeld zijn. Bekijk de video, lees daarna verder.

Er wordt dus per dag een PCC uitgerekend die bepaalt of de omstandigheden van die dag de baan moeilijker of makkelijker hebben gemaakt dan de rating aangeeft. De PCC wordt ’s nachts uitgevoerd en gebeurt automatisch. De speler ziet na een qualifying ronde meteen wat zijn of haar vermoedelijke nieuwe handicap wordt, maar pas de volgende ochtend, nadat de PCC is toegepast, ziet de speler wat zijn of haar definitieve nieuwe handicap is. 

De gedachte achter de PCC is dat het weer en de set-up van een baan elke dag anders kunnen zijn. Een score van 90 slagen op een moeilijk geprepareerde baan en op een dag met veel wind en regen kan een betere prestatie zijn dan een ronde 88 op een kalme dag met normale baancondities.

WHS PCC

De PCC is een statistische berekening die vaststelt of de condities op de dag dat je speelde afweken van normale spelcondities in een mate dat ze een grote invloed hadden op je prestatie. Om hierachter te komen wordt er elke dag gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar jij een qualifying ronde hebt gespeeld. Op basis van de PCC wordt je dagresultaat soms aangepast, zodat dit dagresultaat beter weerspiegelt hoe goed je ronde was. PCC-aanpassingen komen maar in zo’n 10 procent van alle gevallen voor.

De PCC kan variëren tussen de -1 en +3. Als je negen holes hebt gespeeld, krijg je de helft van de PCC. Om een PCC uit te voeren, zijn er minimaal acht scores nodig van spelers met een handicap 36,0 of lager. Zijn die scores er niet, dan is er dus geen PCC. Beter gezegd: dan is de PCC 0 (nul). 

Het is ook mogelijk om meerdere PCC’s per dag uit te laten rekenen, bijvoorbeeld voor dagen dat het weer omslaat.

PCC heeft dus veel weg van CBA, een correctiemethode voor wedstrijden die tot eind 2020 wordt gebruikt in het EGA Handicap Systeem. CBA bestaat niet meer in 2021.

Onderdeel van CBA in het EGA-systeem is "reduction only": wanneer er in een wedstrijd zeer afwijkende moeilijke omstandigheden zijn, kan het zo zijn dat alleen van golfers die beter dan hun handicap hebben gespeeld de handicap wordt aangepast. De CBA is dan -2 reduction only. In het WHS kennen we geen reduction only meer. Bij zeer afwijkende moeilijke omstandigheden wordt de PCC waarschijnlijk +3.

Bekijk hier een tweede video over de PCC.

 

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

PCC WHS