Inhoud caddie

Hoe snel kan mijn WHS-handicap stijgen? Wat is de "Low Handicap Index", “Soft Cap” en “Hard Cap” in het WHS?

Bekijk de video voor een korte uitleg van de Soft Cap en Hard Cap. Onder de video worden details uitgelegd.

Iedere speler is wel eens uit vorm en heeft wel eens een slechte dag. Vorm is iets tijdelijks en daarom wordt er bij je handicapberekening niet alleen gekeken naar je recente beste scores, maar ook naar je laagste handicap in het afgelopen jaar (je "Low Handicap Index"). Het WHS heeft een mechanisme met een automatische "Soft Cap" en een "Hard Cap" ontwikkeld. Dat zorgt ervoor dat de handicap van een speler na enkele slechte ronden niet zo maar extreem veel hoger wordt. Hiervoor geldt weel de voorwaarde dat de handicapgeschiedenis van de speler uit minstens 20 scores bestaat. Je handicap zal dan nooit meer dan vijf punten hoger worden dan je laagste handicap in de afgelopen 12 maanden. Dit wordt hieronder nader uitgelegd.

Wanneer handicaps worden berekend, zit er een limiet aan de verhoging van de handicap. Deze limiet wordt berekend ten opzichte van de laagst berekende handicap (Low Handicap Index) van de speler in de laatste 12 maanden. Het is een procedure waarbij er een rem of een harde grens wordt gezet op het verhogen van de handicap. Dit zorgt ervoor dat de handicap van een speler niet te hard kan stijgen.

Er zijn twee punten:

  • Soft Cap – het punt waarna de snelheid (de rem) van de stijging van een handicapindex afneemt. Een verhoging van je handicap met meer dan 3 punten wordt afgeremd boven de 3 punten door de Soft Cap. Als de nieuw berekende handicap meer dan 3 punten hoger is dan de laagste handicap, dan wordt het aantal punten boven de 3 gehalveerd. Bijvoorbeeld: bij een verhoging van 4 punten hoger dan de laagste handicap, wordt de verhoging teruggebracht naar 3,5 punten.
  • Hard Cap - het punt dat de maximale limiet voor de stijging van een handicapindex vaststelt. Het maximum zit op 5. Als de verhoging nog meer is dan 5 punten, dan zorgt de hard cap voor een verhoging van maximaal 5 punten boven de laagste handicap.

Meer uitleg over de laagste handicap (Low Handicap Index):

  • Wordt alleen toegepast bij een minimum van 20 ingeleverde scores.
  • Bij elke nieuwe ingeleverde score wordt deze laagste handicap opnieuw bepaald.
  • Wanneer iemand meer dan een jaar geen scores ingeleverd heeft, dan wordt de laatste laagste handicap gebruikt. De volgende laagste handicap is dan het dagresultaat van  de laatste score en alle eerdere informatie wordt genegeerd.
  • Als een handicapaanpassing door de handicapcommissie leidt tot verlaging van de handicap, dan wordt de aangepaste handicap de nieuwe laagste handicap, tenzij een lagere handicap nog steeds beschikbaar is.
  • Als een handicapaanpassing door de handicapcommissie leidt tot verhoging van de handicap, dan behoort de handicapcommissie te overwegen de aangepaste handicap als de nieuwe laagste handicap te beschouwen.

In het WHS wordt het mechanisme met de Soft Cap en Hard Cap automatisch uitgevoerd. De handicapcommissie hoeft niet zelf berekeningen uit te voeren.

De Soft Cap en Hard Cap zorgen ervoor dat de handicap van een speler bij een tijdelijk verlies aan vorm niet zo maar extreem veel hoger wordt. De Caps voorkomen daarnaast extreme vormen van handicap-manipulatie door "duikboten". Maar indien nodig, bijvoorbeeld in het geval van een blessure, kan de handicapcommissie een handicap hoger zetten dan de handicap die wordt bepaald door de Hard Cap.

Deze Engelstalige poster legt de werking van de Soft Cap en Hard Cap uit. En ook in de Engelstalige video hieronder wordt het mechanisme met de Soft Cap en Hard Cap uitgelegd.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.