Inhoud caddie

Twee spelers met dezelfde Stableford-score over 9 holes hebben een verschillend dagresultaat, hoe kan dat?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Bij de berekening van het dagresultaat wordt een 9-holes score altijd opgeschaald naar een 18-holes score. In deze berekening speelt de baanhandicap (de course handicap) van een speler een rol en daarom kunnen twee spelers met een gelijk aantal Stableford-punten een ander dagresultaat hebben. Hieronder volgt een voorbeeld.

 • Speler 1
  Handicap: 12
  Baanhandicap 9 holes: 6
  Score: 40 Stableford-punten
 • Speler 2
  Handicap: 4
  Baanhandicap 9 holes: 2
  Score: 40

Alle 9-holes ronden worden opgeschaald naar 18 holes door het bijtellen van: par van de gespeelde 9 holes + baanhandicap + 1 netto bogey. Dat betekent in dit voorbeeld:

 • Speler 1: 40 + 36 + 6 + 1 = 83
 • Speler 2: 40 + 36 + 2 + 1 = 79

De aangepaste bruto scores van deze twee spelers zijn daardoor, op basis van de (baan)handicap, verschillend. De speler met de hogere handicap zal bij een gelijke bruto score over 9 holes dus een hogere aangepaste bruto score krijgen en als gevolg daarvan ook een hoger dagresultaat.

Bij de spelvorm Stableford wordt een 18-holes dagresultaat als volgt berekend: (113 ÷ Slope Rating) x (par + Course Handicap - (punten gescoord - 36) - Course Rating - PCC-aanpassing). Lees meer bij de vraag Hoe wordt een handicap berekend?

Lees ook:

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Raadpleeg ook de digitale versie van 'Wegwijs in Handicapping'