Inhoud caddie

Twee spelers met dezelfde Stablefordscore over 9 holes hebben een verschillend dagresultaat, hoe kan dat?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Het gebeurt heel vaal dat twee spelers met dezelfde Stablefordscore over 9 holes een verschillend dagresultaat hebben.

In het WHS worden qualifying scores over 9 holes altijd opgeschaald (opgewaardeerd) tot een 18-holes dagresultaat (‘score differential’).

Per 1 januari 2024 wordt op de niet gespeelde holes automatisch de ‘expected score’ van een speler ingevuld. De ‘expected score’ is gebaseerd op de handicap van de golfer, dus de ‘expected score’ van een speler met handicap 54 is anders dan die van een speler met handicap 24. De 'expected score' betreft het verwachte resultaat op een 'standaard golfbaan' (een golfbaan met een slope rating van 113).

Het dagresultaat van een speler wordt meteen na het invoeren van een 9-holes score automatisch berekend door de WHS-software en de handicap van een golfer wordt automatisch aangepast.

Het algoritme dat gebruikt wordt om per handicap de 'expected score' te berekenen, is gebaseerd op alle scores die de afgelopen jaren zijn ingevoerd (wereldwijd ongeveer 100 miljoen per jaar).

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.