Inhoud caddie

Heeft het WHS impact op de manier waarop golf in Nederland beoefend wordt?

Dit betreft het antwoord op een vraag die relevant was bij de overgang van het EGA-handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem, maar nu niet meer relevant is. Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Nee. Bij de samenstelling van het WHS is rekening gehouden met behoeftes, wensen en verwachtingen van golfers, golfclubs, federaties en golfculturen in de hele wereld.

Voordat het WHS werd samengesteld, is eerst een online onderzoek gehouden onder golfspelers en mensen uit de golfindustrie. Hierbij hebben wereldwijd 52.000 personen gereageerd.

Het WHS geniet de steun van alle handicapautoriteiten en golffederaties. De USGA en R&A zijn de toezichthouders van het WHS, maar de handicapadministratie blijft de verantwoordelijkheid van de bestaande autoriteiten. In Nederland vormen de golfclubs de handicapautoriteit.

Stableford, dat in Nederland veel gespeeld wordt, blijft bestaan als qualifying spelvorm. In een Stableford-wedstrijd wordt het klassement bepaald door het aantal Stableford-punten van de deelnemers (en niet door hun dagresultaten). Maar voor handicapdoeleinden worden de scores van de wedstrijddeelnemers omgezet in een dagresultaat.

Om die reden moet een speler nu altijd een bruto score per hole noteren, ook bij de spelvorm Stableford. Als de speler in Stableford een hole ‘verpest’ en de bal moet oprapen om vaart in het spel te houden, dan noteert hij of zij een netto dubbel bogey. Als een speler niet weet wat zijn/haar persoonlijke netto dubbel bogey op een hole is, dan kan hij/zij een 11 invullen. De WHS-software zal deze 11 voor handicapdoeleinden automatisch terugbrengen naar een netto dubbel bogey. Lees hier meer.

Lees ook de FAQs:

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.