Inhoud caddie

Wat zijn de richtlijnen bij wedstrijden over meerdere rondes?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor commissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Wedstrijden over meerdere rondes (bijvoorbeeld een clubkampioenschap met een ronde op zaterdag en zondag) behoren met dezelfde handicap gespeeld te worden.

De indeling voor een volgende ronde wordt soms opgemaakt op basis van het totale resultaat van de tot dan toe gespeelde rondes en dit staat los van handicapveranderingen naar aanleiding van deze eerdere rondes. De handicapsoftware zorgt ervoor dat op de achtergrond de juiste handicap wordt gebruikt voor het bepalen van de dagresultaten van latere ronden dus met inachtneming van de eerdere resultaten. Dus na alle rondes hebben alle spelers de juiste handicap ondanks het feit dat het wedstrijdresultaat wordt bepaald met voor iedere speler één handicap voor alle wedstrijdrondes.

Het verdient aanbeveling om de deelnemers van te voren op de hoogte te brengen van de handicapprocedure en indelingsprocedure bij wedstrijden over meerdere rondes.

Iedereen (ook spelers met een handicap van 4,5 en lager) kan meedoen aan 9-holes qualifying wedstrijden en meestrijden om de prijzen. Lees hier meer.

Hieronder staan antwoorden op vragen die gesteld zijn in trainingen voor handicap- en wedstrijdcommissies. 

Wij spelen jaarlijks een 27-holes wedstrijd. Vroeger was de eerste 18 qualifying en de derde 9 niet. De uitslag van de 27-holes wedstrijd werd altijd handmatig berekend. We willen dat de gehele wedstrijd qualifying is en vragen ons af wat de beste manier is om dit te regelen?
De derde 9 holes hadden in het verleden ook qualifying moeten zijn voor alle spelers met een handicap boven de 4,4. Nu kan de derde 9 voor iedereen qualifying zijn, omdat iedereen 9-holes qualifying ronden mag spelen. We raden aan dat de spelers gedurende de hele wedstrijd van dezelfde handicap spelen. Softwareleveranciers kunnen een geautomatiseerde uitslag van een 27-holes mogelijk maken. Er moet dan een wedstrijd over meer ronden aangemaakt worden waarbij beide ronden qualifying zijn; in dit geval een ronde over 18 holes en een ronde over 9 holes.

Wij spelen bij een van de maandbekers 9 holes op de par-72 baan en 9 holes op de par-3 baan. Hoe werkt het dan?
Voor handicapdoeleinden is er dan sprake van twee 9-holes scores. De wedstrijduitslag staat hier los van. Die kan bijvoorbeeld worden bepaald op basis van het totale aantal Stableford-punten dat behaald is in de ronden op de grote en kleine baan.

Als er sprake is van een PCC, worden de (Stableford)scores dan hierop aangepast? Dit kan met name bij meer-ronden-competities van belang zijn.
De PCC wordt berekend in de nacht. Er vindt geen aanpassing van de Stableford-scores en de wedstrijduitslag plaats. We raden aan om een speler bij een meer-ronden-wedstrijd over twee dagen gedurende de hele wedstrijd van dezelfde handicap te laten spelen. Dit dient wel te worden opgenomen in het wedstrijdreglement. Ga naar deze pagina om een voorbeeldwedstrijdreglement te bekijken.

Onze strokeplaykampioenschappen worden gespeeld over twee dagen. Voor de bruto uitslag is er geen probleem aangezien die niet beïnvloed wordt door de handicap. Voor de netto uitslag spelen wij de eerste en de tweede dag zonder handicapverrekening (non-qualifying) zodat de netto uitslag niet beïnvloed wordt door tussentijdse handicapaanpassingen tussentijds. Na afloop van het kampioenschap worden de wedstrijden van zowel de eerste als de tweede dag qualifying gemaakt. Kan dat straks ook nog?
De wedstrijd is vanwege de gekozen spelvorm (strokeplay) per definitie qualifying en de scores moeten worden gebruikt voor handicapdoeleinden met toepassing van het juiste aantal handicapslagen. Voor de netto wedstrijduitslag kan een wedstrijd over meerdere rondes aangemaakt worden waarbij de starthandicap voor beide rondes geldt, ongeacht of de handicap van een speler na de eerste ronde verandert of niet.

Twee wedstrijden op één dag valt niet onder oefenen?
Spelen op de baan waarop je later die dag een wedstrijd gaat spelen, valt onder oefenen en is dus in strokeplay niet toegestaan. Als het twee wedstrijden zijn die onderdeel uitmaken van een meerrondenwedstrijd, dan is er geen sprake van oefenen. Als de commissie op dezelfde dag twee verschillende wedstrijden organiseert, dan kan de commissie overwegen om het spelen van de eerste wedstrijd op de dag niet onder oefenen te laten vallen. Hierbij moet men natuurlijk wel bedenken dat men dan het oefenen op die dag dan maar beter voor iedereen kan toestaan, want anders zou er een verschil kunnen zijn tussen spelers (spelers die aan de ochtend- en middagwedstrijd meedoen, spelers die alleen aan de ochtend- of middagwedstrijd meedoen, spelers die anderszins op de baan oefenen). Ga naar deze pagina om een voorbeeldwedstrijdreglement te bekijken.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.