Inhoud caddie

Spelersprofiel: EGA-hcp 7, meer dan 20 scores

De transitie van een EGA-handicap naar een WHS-handicap: een voorbeeld van een speler met een EGA-handicap van 7 met meer dan 20 scores in de handicapgeschiedenis.

Bij de transitie van een EGA-handicap naar een WHS-handicap worden de gegevens gebruikt die in de NGF-database staan. Clubs zijn deze gegevens gaan delen met de NGF vanaf midden 2016. Voor de berekening van een WHS-handicap worden de laatste 20 scores van een speler gebruikt. Bij de overgang naar het WHS wordt voor de eerste 20 scores wordt een speciale transitietabel gebruikt. Deze transitietabel geeft ook bij minder dan 20 scores een WHS-handicap. Pas vanaf 9 scores geeft de berekende WHS-handicap een redelijke weerspiegeling van de speelsterkte van de speler. Het wordt daarom sterk aangeraden om te zorgen dat er minimaal 9 scores in de NGF database zitten voor 1 januari 2021 of snel daarna.

De bestudeerde gegevens van veel spelers geven aan dat de WHS-handicap van de overgrote meerderheid van de spelers hoger zal zijn dan hun EGA-handicap; en hoe hoger de EGA-handicap, hoe groter dit effect zal kunnen zijn. De uitzonderingen zijn spelers met een lage handicap (4 of lager). Omdat de spreiding van hun scores veel kleiner is, zal het gemiddelde van hun beste 8 scores vaak lager zijn dan hun EGA-handicap. 

 

spelersprofiel WHS

Hierboven staat een voorbeeld van een speler met handicap 7 die meer dan 20 scores in de handicapgeschiedenis heeft. Het zijn meer dan 50 scores maar we tonen de 25 meest recente, maar de berekening van de WHS-handicap is dus al begonnen op rij 1. De meest recente score staat onderaan.

Omdat er bij deze speler meer dan 20 scores beschikbaar zijn, wordt geen artificiële score toegevoegd aan de handicapgeschiedenis. (Dat gebeurt wel in voorbeeld 1 en 2.)

De groene dagresultaten, de beste 8 van de laatste 20, bepalen de WHS-handicap. De speler in het voorbeeld krijgt handicap 7,8 in het WHS. Dat is een iets hogere handicap dan zijn "eind-EGA-handicap" in het EGA-tijdperk. De speler heeft relatief stabiel gescoord en dat draagt bij aan een stabiele WHS-handicap. 

Omdat je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 dagresultaten over je laatste 20 qualifying ronden, is het belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken. Want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van je beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten. 

Nadere toelichting

  • Op basis van de bruto scores per hole of het aantal behaalde Stableford-punten wordt een dagresultaat bepaald.
  • De WHS-handicap wordt bepaald op basis van de beschikbare dagresultaten. Als er 20 scores beschikbaar zijn, dan is de WHS-handicap het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 rondes. Als er minder dan 20 scores beschikbaar zijn, dan geldt deze tabel.
  • De speler in het voorbeeld hierboven heeft meer dan 20 ronden in zijn handicapgeschiedenis.
  • De EGA-handicap van de speler in het voorbeeld is in de laatste 20 ronden gezakt van 7,8 naar 7,2, maar de initiële WHS-handicap zal iets hoger zijn (7,8). Maar we zien ook dat zijn WHS-handicap over dezelfde rondes gezakt is van 9,2 naar 7,8.
  • We zien ook de handicap van deze speler na zijn laatste ronde (nummer 25) volgens de EGA-handicapregels slechts 0,1 omhoog gaat, maar onder de WHS-handicapregels een half punt. Dit komt omdat ronde nummer 5 (met een dagresultaat van 6,3) op dat moment uit de reeks van de laatste 20 rondes valt; daarvoor komt in de plaats de score nummer 23 met een dagresultaat van 10,1, bijna 4 punten hoger, en 4/8ste is dat halve punt handicapverhoging.
  • Bij het inleveren van een volgende score zal dagresultaat nummer 6 wegvallen. Een slechte nieuwe score zal geen effect hebben omdat het dagresultaat op rij 6 niet bij de beste 8 van de laatste 20 hoort. Bij een goede ronde moet het dagresultaat beter zijn dan het dagresultaat 10,1 van score nummer 23, en minimaal 9,7, om een verlaging van de handicap naar 7,7 te realiseren. Voor een verdere verlaging moet de score natuurlijk nog veel beter zijn.
  • Pas als dagresultaat nummer 8 wegvalt kan de handicap van de speler weer stijgen. Dus bij de eerste twee nieuwe ronden van deze speler kan zijn handicap alleen dalen, ongeacht hoe slecht de dagresultaten van de speler zijn. 

Belangrijke termen

Bruto score: het totaal aantal slagen over 18 holes.
Aangepaste bruto score: het totaal aantal slagen over 18 holes, waarbij hoge holescores beperkt worden tot een netto double bogey.
Playing Conditions Calculation (PPC): een correctiefactor om de speelcondities van de dag mee te nemen.

In deze video worden de belangrijkste WHS-termen toegelicht.

Ga terug naar de FAQ "Zijn er voorbeelden van handicapstijgingen en -dalingen bij de transitie naar het WHS?"