Inhoud caddie

Lagere belasting door clustering energie-aansluitingen

Heeft je golfclub meerdere energie-aansluitingen? In dat geval betaal je nu mogelijk te veel energiebelasting. Door energie-aansluitingen te clusteren, komt je club mogelijk in een lager belastingtarief terecht.

Door te clusteren, bespaar je jaarlijks veel kosten en je hebt soms ook met terugwerkende kracht recht op belastingteruggave.

Als één WOZ-object meerdere energie-aansluitingen heeft, dan is het verplicht om die te clusteren. Het clusteren of samenvoegen van energie-aansluitingen door één rechtspersoon, ook wel complexbepaling genoemd, is een administratieve wijziging. Dat betekent dat het verbruik van de verschillende aansluitingen bij elkaar opgeteld wordt en voor de energiebelasting als één aansluiting gaan gelden.

Energiebelasting is gestaffeld en daarom kan clustering van meerdere energie-aansluitingen een fiscaal voordeel opleveren. Oftewel, door clustering kom je mogelijk in een lager belastingtarief terecht en dat betekent dat je minder energiebelasting hoeft te betalen. Clubs met meer dan één energie-aansluiting hebben dus in veel gevallen baat bij clustering.

Als blijkt dat energiebelasting in jouw situatie geclusterd kan worden, dan voorkom je dat je in de toekomst te veel energiebelasting betaalt. Dat kan honderden tot duizenden euro's per jaar schelen. Daarnaast heeft je club mogelijk ook met terugwerkende kracht recht op een teruggave van te veel betaalde energiebelasting. In gunstige gevallen gaat het om terugvordering over de afgelopen vijf jaar. Dat kan een hoog bedrag zijn.

Aan de slag met clustering van energie-aansluitingen

Meerdere aansluitingen? Je kunt ervoor kiezen om zelf onderzoek te doen of je club (met terugwerkende kracht) recht heeft op een lagere energiebelasting. Je kunt vervolgens zelf de nodige administratieve handelingen uitvoeren. Raadpleeg hierbij je energieleverancier. Energiebelasting is echter ingewikkelde materie. Daarom is het goed om te weten dat er ook gespecialiseerde bedrijven zijn die je kunnen begeleiden en die pas een factuur in rekening brengen als clustering op jouw club tot een lagere energiebelasting gaat leiden ('no cure no pay'). 

Best practice

Amsterdam Old Course deed mee met een pilot die tot een succesvolle en kostenbesparende clustering leidde. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Annick Schreuder, manager van AOC en bestuurslid van de Vereniging van Golfclubmanagers.

Tips

  • Soms hebben aansluitingen een andere straatnaam of een ander huisnummer of een andere huisnummertoevoeging, maar vallen ze wel binnen één WOZ-object.
  • Clustering van energiebelasting is meestal van toepassing op de levering van elektriciteit. In het geval van gas is meestal geen (of minimale) teruggaaf mogelijk.
  • Gas en elektra kunnen niet met elkaar geclusterd worden.
  • Op de website rijksoverheid.nl staat algemene informatie over energiebelasting.
  • Het energieverbruik reduceren? Dit is onderdeel van het GEO-certificeringstraject voor golfbanen.
  • Raadpleeg ook de website van Sportstroom, een partner van NOC*NSF bij het verduurzamen van sportaccommodaties en een 'energiecoach' voor sportverenigingen.