Inhoud caddie

Wat moet een speler invoeren bij Stableford als de bal op een hole wordt opgepakt?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

  • De speler moet altijd een bruto score per hole noteren (of invoeren), ook bij de spelvorm Stableford.
  • Als de speler in Stableford een hole ‘verpest’ en de bal moet oprapen om vaart in het spel te houden, dan noteert hij of zij een netto dubbel bogey. (Een netto double bogey verschilt per speler. Het is de par van de hole + 2 + handicapslagen voor die hole. Of simpeler gezegd, de laagste score waarbij de speler geen Stablefordpunten meer krijgt. Zie ook de afbeeldingen onderaan deze pagina.)
  • Als een speler niet weet wat zijn/haar persoonlijke netto dubbel bogey op een hole is, dan kan hij/zij een 11 invullen. (De speler moet niet een streepje laten staan, zie verderop.) De WHS-software zal deze 11 voor handicapdoeleinden automatisch terugbrengen naar een netto dubbel bogey.

Noot 1: Als er bij een Stablefordwedstrijd op de club gebruik gemaakt wordt van een ‘handicap allowance’ die niet 100% is, zorg dan dat de spelers wat betreft het oppakken van de bal rekening houden met de baanhandicap en niet met de playing handicap. Bij een wedstrijd met handicapverrekening moet op de wedstrijdkaart altijd de handicap, de baanhandicap en playing handicap staan.

Noot 2: Een ‘streep’ in de app GOLF.NL bij een hole betekent ‘niet gespeeld’. Als een speler dus een ronde van 12 holes speelt, wat onder voorwaarden is toegestaan, dan moet de speler een ‘streep’ invoeren op hole 13 t/m 18. Als een speler een hole heeft verpest bij Stableford, dan moet hij of zij een netto dubbel bogey of een 11 invoeren. 

Noot 3: In een Stablefordwedstrijd wordt het klassement bepaald door het aantal Stablefordpunten van de deelnemers (en niet door hun dagresultaten). Maar voor handicapdoeleinden worden de scores van de wedstrijddeelnemers omgezet in een dagresultaat.

Noot 4: Het is belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken. Een slechte score zal vaak niet gaan behoren tot de de beste 8 dagresultaten in de laatste 20 ronden. Maar als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van de beste 8 scores in de laatste 20 ronden, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stablefordpunten.

Noot 5: Een lage score betekent niet per se een laag dagresultaat. Lees hier meer.

Het verdient aanbeveling om spelers te informeren over bovengenoemde zaken.

Lees ook: Hoe werkt de marker-goedkeuring in de app GOLF.NL?

Afbeelding onder: een scorekaart in de app GOLF.NL. Op hole 2 - een par 4 - krijgt de speler een slag (dat wordt aangegeven door de +1 naast de par). De golfer speelde Stableford en sloeg twee keer in het water op hole 2. Daarom heeft de speler op hole 2 een netto dubbel bogey ingevuld: een 7. Op hole 3 zou de netto double bogey een 6 zijn, want hier krijgt de speler geen slag.

whs netto double bogey golf app golfnl

 

Afbeelding onder: als een speler een 16-holes score invoert via de app GOLF.NL, wat onder voorwaarden is toegestaan, dan moet de speler holes 17 en 18 leeg laten. Als men per ongeluk wel wat heeft ingevuld, klikt men op het minnetje (-) totdat het veld leeg is. Dat ziet er in de app GOLF.NL zo uit.

16 holes invoeren app golfnl

Afbeelding onder: als de scores op de 16 gespeelde holes zijn ingevoerd (en holes 17 en 18 leeg zijn gelaten) klikt men op 'Afronden'. Vervolgens vraagt de app of het klopt dat er 16 holes gespeeld zijn. Klik op ok. De WHS-software zal het dagresultaat over 18 holes berekenen.

16 holes invoeren app golfnl

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.