Inhoud caddie

De Stelling: Ledenstop of niet?

Wat doe je als club of baan als het te druk dreigt te worden? Ledenstop? Of zijn er andere mogelijkheden? We leggen de golfmarkt een stelling voor: “Het is nu zo druk op de baan, dat we er echt geen nieuwe leden bij kunnen hebben.”

Tom Blasse, woordvoerder Golfpark Wilnis/Kroonprins Vianen

“Wij hebben op beide banen een maximaal ledental van 875 op de grote baan, daarnaast zijn er op beide complexen par-3-banen. We zitten nog niet aan het maximum dus een ledenstop is niet aan de orde. Maar het is wel ontzettend druk op de banen. Door het vele thuiswerken kunnen golfers makkelijker tussendoor een ronde plannen en we hebben de afgelopen winter vrijwel elke dag vol gezeten. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Om clubleden tegemoet te komen mogen zij een week van tevoren een starttijd boeken terwijl die termijn voor greenfeespelers vijf dagen is. Natuurlijk zijn er altijd mensen die klagen, zeker ook over de nieuwkomers die nog niet zo snel door de baan gaan. Meestal komen die klachten van veelspelers die hier wekelijks meerdere malen te vinden zijn. Ik neem dan persoonlijk contact met hen op en vertel dat juist die nieuwe enthousiaste leden en greenfeespelers de toekomst van golf verzekeren. We hebben hen hard nodig om te kunnen blijven investeren in (het onderhoud van) de baan, om toonaangevende banen te kunnen zijn, nu en in de toekomst. Als je dat goed uitlegt, krijg je meer begrip. Wat belangrijk is omdat nieuwe golfers zich welkom moeten voelen. En om hen niet te laten afhaken is sociale binding nog wel het allerbelangrijkste. Ondanks de individualisering denk ik dat het sociale aspect de ruggengraat is van de golfclubs. Tijdens lesprogramma’s zie ik golfers gezamenlijk enthousiast worden en zij steken weer anderen aan met hun enthousiasme. Als je ervoor zorgt dat die nieuwkomers zich verbonden voelen met de baan, vereniging en haar leden, dan blijven ze en kun je iedere golfer langjarig golf bieden voor een redelijke prijs.”

Interim-baanmanager Martin van der Schans (Pro Golf Events)

“Ik weet dat een heleboel banen jarenlang heel blij waren met een aanwas van tien of twintig leden per jaar. Daar werd enorm veel moeite voor gedaan. Ik vind het gek dat zo’n club dan nu een ledenstop zou invoeren omdat de banen te vol zijn. Dat getuigt niet van een duidelijk beleid. En zijn die banen wel te vol? Hoe ziet de klantenkring eruit en hoe vaak spelen ze? Als er leden zijn die drie à vier keer per week een ronde spelen en 1.200 euro contributie betalen per jaar, dan kost hun golfronde ongeveer een tientje. Die veelspelers ben je aan het faciliteren. Wil je dat als club? Het zou, volgens mij, logischer zijn om veelspelers een ronde minder te laten spelen zodat je die ruimte kunt aanbieden aan een nieuw lid. Die afweging zou een club in ieder geval bewust moeten maken. Daarmee denk je ook meteen na over je identiteit. Wat voor een soort club of baan wil je zijn? Banen als De Haagsche, The Links Valley en The Duke hebben een duidelijke identiteit. Hun visie en begrotingsplaatje staan redelijk vast en daarop baseren ze hun koers. Maar er zijn veel banen die niet precies weten of kunnen wat ze willen. De coronacrisis en daarmee de grote aanwas van golfers, zijn wat mij betreft voor clubs en banen een goede aanleiding om een sterk beleid te gaan bepalen dat past binnen hun mogelijkheden. Voor sommige clubs zal het nodig zijn om nu een ledenstop in de voeren maar ze moeten zich daarbij meteen afvragen of het wel reëel is wat ze aan het doen zijn, zeker ook met het oog op de toekomst.”

Roland-Jan Schippers, baanmanager Almeerderhout

“Op Almeerderhout is het op dit moment inderdaad erg druk. Het bestuur van onze golfclub heeft besloten dat er op dit moment geen plek is voor greenfeespelers en/of introducees. Wij hebben onze leden gevraagd om terughoudend om te gaan met het boeken van een starttijd en hebben een maximum ingesteld van drie keer golfen op prime time per week (tussen 10:00 uur en 16:00 uur starten). Met betrekking tot de stelling: wij hanteren een maximum van 450 leden per 9 holes lus; wij hebben 3 lussen van 9 holes (IJmeer, Gooimeer en Markermeer). Dit wil dus zeggen dat wij maximaal 1350 leden hebben met een speelrecht op de grote baan. Wij kunnen in verband met onze capaciteit geen nieuwe leden aannemen omdat wij vol zitten, inmiddels staan er ongeveer honderd golfers op onze wachtlijst. Wel hadden wij de mogelijkheid om mensen een lidmaatschap van onze par-3-baan aan te bieden, inmiddels is dit met 150 golfers ook vol.”

Bestuur van Golfclub Duurswold

“Wij hadden vorig jaar een prachtige score van 31 procent ledengroei op de Groningse golfclub Duurswold. Daar zijn we trots op. En we verwelkomen deze nieuwe leden met open armen. Ook dit jaar al ruim vijftig aanmeldingen voor Golfstart en al veel nieuwe leden ingeschreven. Uiteraard geeft dit extra druk op de baan en de bezetting. Maar je merkt ook dat er een nieuwe dynamiek ontstaat in de club. Men leert nieuwe mensen kennen. Er is verjonging gaande. En ook de nieuwe leden vinden hun weg in wat vrijwilligerstaken op onze baan. Dat ervaren we als zeer positief. Ook de jeugd heeft een leuke groei in leden. Wij zitten nog niet tegen de maximale capaciteit aan. Al hebben we dit al wel als scenario besproken in het bestuur. Waar ligt de grens en hoe gaan we daar mee om? Maar we hebben er nog geen plan voor ontwikkeld.”

Pieter van Noord, voorzitter golfvereniging De Batouwe

“Wij zitten in een beetje bijzondere situatie vanwege een herinrichting van de 27-holesbaan. We zagen daarom niet direct aanleiding om actief meer leden te werven; het spontane aanbod is voor nu voldoende, ook omdat we nieuwe lidmaatschapsvormen hebben kunnen toevoegen. De vereniging heeft nu bijna 1100 leden en dat aantal is groeiende; we kunnen doorgroeien naar 1.150 leden. De afgelopen maanden hebben we aan potentiële leden uitgelegd dat ze van harte welkom zijn maar dat ze, gezien de aanpassingswerkzaamheden in de baan, hun lidmaatschap wat later kunnen starten totdat de aanpassingen gereed zijn om er dan maximaal plezier van te kunnen hebben. Die transparantie werd gewaardeerd en heeft ook gewerkt. We zullen dus niet zo snel voor een ledenstop kiezen; daarnaast moet er voldoende ruimte blijven voor greenfeespelers die ook heel welkom zijn, vooral in het belang van de eigenaar van de baan. Het moet wel een rendabele exploitatie zijn. Voor zowel leden als niet-leden gold tijdelijk vanwege corona de regel dat ze alleen een ronde van negen holes konden reserveren met een boekingstermijn van acht dagen waarin maximaal drie starttijden gereserveerd konden worden. Momenteel is alles weer normaal: achttien holes, drie lussen beschikbaar en drie- en vier-ballen zijn ook weer toegestaan. Voor greenfeespelers zijn de boekingstermijnen ruimer. Per 1 mei zijn de drie lussen en de short game area klaar en we kijken rustig wat 2021 ons brengt qua ledengroei. Onze conclusie kijkend naar de stelling: geen zorgen, het gaat goed zo.”