Inhoud caddie

Spelersprofiel: EGA-hcp handmatig aangepast

De transitie van een EGA-handicap naar een WHS-handicap: een voorbeeld van een speler bij wie de EGA-handicap handmatig is aangepast door de commissie.

Hieronder tonen we een voorbeeld van de handicaptransitie bij een speler die door omstandigheden een flinke stap achteruitgegaan is in speelsterkte. De handicapcommissie heeft hiervoor tussen september 2019 en juni 2020 een handicap update gedaan van 24 punten, van 4,8 naar 28,5 (zie de geel gemarkeerde regels). Die handicapaanpassing is mede gebaseerd op de score die ingeleverd ia aan het eind van de zomer 2019. 

Bij de transitie van EGA-handicaps naar WHS handicaps kunnen we echter geen rekening houden met handmatige handicap updates omdat deze door commissies voor veel verschillende doeleinden en veelvuldig gebruikt zijn.

De WHS-handicap wordt bepaald op basis van de dagresultaten. Als er 20 scores beschikbaar zijn, dan is de WHS-handicap het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 rondes.

Bij deze speler is er een groot verschil tussen de WHS- en de EGA-handicap: 11 punten. Dit komt omdat de goede scores op regel 19 – 21 het gemiddelde hard naar beneden trekken. De club moet gezien dit grote verschil de NGF verzoeken om een handicapaanpassing te doen. Omdat het verschil zo groot is en er ook nog lage scores van voor de handicap update bijzitten, is de beste optie om de handicap te resetten op een datum na de handicap update. In dit geval zou 1 januari 2020 een logische datum zijn. Dan begint de handicapbepaling alsof het een speler is die nieuw is. Met 15 scores in 2020 zou deze speler dan uitkomen op een handicap van 13.

spelersprofiel whs

Ga terug naar de FAQ "Zijn er voorbeelden van handicapstijgingen en -dalingen bij de transitie naar het WHS?"