Inhoud caddie

Wetenschap & praktijk 3: een gezond bodemleven

In de videoserie ‘Wetenschap & praktijk’ interviewt Koert Donkers deskundigen over complexe onderwerpen.

De videoserie ‘Wetenschap & praktijk’ van de NGF-afdeling Duurzaam beheer/agronomie bestaat uit korte interviews van 8 tot 10 minuten. Het doel is om helderheid te creëren over complexe onderwerpen zodat golfbanen op deze gebieden kunnen inspringen op de kansen die er zijn.

Aflevering 3: een gezond bodemleven

Biodiversiteit onder de bodem en boven de bodem hangen nauw samen: met meer biodiversiteit boven de grond wordt het bodemleven positief beïnvloed en met een gezond bodemleven voorkom je problemen boven de bodem.

De nauwe samenhang van de biodiversiteit boven en in de bodem wordt uitgelegd in aflevering 3 van ‘Wetenschap & praktijk’ waarin Koert Donkers praat met ...

Prof. dr. Matty Berg, bodemecoloog

Bekijk hier een korte versie van het interview (9 minuten).

Bekijk hier een lange versie (16 minuten).

Bodemecoloog Matty Berg is verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Berg is daarnaast verbonden aan het Naturalis Biodiversity Center. Van origine is hij een levensgemeenschapsecoloog die zich bezighoudt met groepen van organismen in een bepaald gebied. Zijn onderzoek is gericht op meer begrip van de diversiteit van bodemmechanismen en hoe de biodiversiteit in bodemmechanismen verandert als het milieu verandert, bijvoorbeeld omdat het droger of warmer wordt door klimaatverandering.

  • In het interview wordt de theezakjesmethode -  de 'tea bag index' - besproken om de activiteit van het bodemleven te meten. Deze methode is bedacht door onderzoekers in Nederland. Lees hier meer over op de website teatime4science.org.
  • De NGF stimuleert alle clubs en banen om het golfterrein duurzaam te beheren en het GEO-certificaat te behalen. Het toont aam dat een golfbaanbeheerder bewust omgaat met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord onderneemt. GEO begeleidt golfbanen ook bij natuurherstel en -ontwikkeling. Meer weten over GEO-certicering? Bezoek onze Caddie pagina over OnCourse en GEO.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.