Inhoud caddie

Is er een formule waarmee ik mijn Nederlandse handicap kan omrekenen in een WHS-handicap?

Nee, er is geen simpele formule waarmee je je Nederlandse handicap kunt omzetten in een World Handicap Index (WHS-handicap).

Dat komt omdat de berekening van een handicap volgens het EGA-systeem verschilt van de manier waarop een handicap in het WHS wordt berekend. In het EGA Handicap Systeem wordt de handicap na elke qualifying score aangepast op basis van de actuele handicap en de behaalde Stableford-punten in de zojuist gespeelde ronde. In het WHS wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het WHS bepaalt het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes. Dat betekent dat twee Nederlandse spelers die allebei een EGA-handicap van 24,0 hebben in 2021 zeer waarschijnlijk een verschillende WHS-handicap zullen hebben.

Je kunt hier lezen hoe EGA-handicapscores gebruikt gaan worden voor de bepaling van je WHS-handicap.

Al voor de invoering van het WHS - we weten nog niet wanneer precies - zullen spelers te zien krijgen wat hun "virtuele WHS-handicap" op dat moment is. In apps zoals de app GOLF.NL zal de virtuele WHS-handicap dan afgebeeld worden naast de EGA-handicap. Hierover volgt later meer informatie.

Het is belangrijk dat handicapcommissies in 2020 bij elke qualifying score alles invoeren: het aantal Stableford-punten, de hole-scores en de par, course rating en slope rating van de baan. Lees hiervoor deze FAQ: Wat moeten handicapcommissies doen als voorbereiding op de komst van het WHS?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.