Inhoud caddie

Inspiratie voor regellessen aan jeugd

In golf ben je je eigen scheidsrechter. Het is daarom voor iedereen belangrijk om de regels te kennen. Ook voor de jeugd! Maar hoe maak je de golfregels interessant voor de jeugdleden en hoe kan je ze helpen om de golfregels te leren?

Het regelboek lezen spreekt weinig jeugdspelers aan, maar er zijn gelukkig heel veel manieren om regelkennis op te doen in de praktijk. Focus hierbij op de belangrijkste regels en niet op regelsituaties die zelden voorkomen, het is leuker en nuttiger om juist veel voorkomende fouten op je eigen baan te behandelen. Behandel niet alleen de regels maar ook de gedragsregels. Veiligheidsvoorschriften zijn heel belangrijk! En dat geldt ook voor regels omtrent vlot spel en zorg voor de baan.

Hier volgen zes ideeën waarmee je aan de slag kunt gaan op de club. Heb je zelf ook leuke manieren waarop je nu de jeugdregellessen geeft? Deel het met ons!

1 Gebruik de 'Het is ok regels'

Voor de allerjongsten of beginners onder jeugdspelers is het belangrijk dat golf laagdrempelig is. Dan win je ze voor de sport. In het begin mogen de spelregels best wat minder rigide zijn. Hier volgt een aantal 'Het is ok regels'. 

Het is ok om geen scrore bij te houden, om samen met één set te spelen, om de bal vanaf een tee te slaan waar je maar wil, om minder dan 9 of 18 holes te spelen, om een verloren bal te vergeten en een nieuwe te slaan, om te stoppen tijdens de hole en heerlijk te wandelen, om alleen de slagen te tellen wanneer je de bal hebt geraakt, om de hele ronde met één club te spelen en met de putter op de green.

2 Maak de golfregels onderdeel van de jeugdlessen!

De jeugd leert de golfregels het beste in de praktijk. Als kinderen zien en ervaren hoe ze moeten handelen, dan begrijpen en onthouden ze de golfregels beter. Het mooiste is om bij elke golfles vijf minuten in te ruimen voor de golfregels. Een theorieles duurt vaak te lang voor jonge golfers, maar als er wekelijks 5 minuten aandacht is voor de regels worden ze automatisch onderdeel van het spel. Het beste is om een praktijksituatie uit te zetten en deze te bespreken met de groep. Als hulpmiddel kan je hiervoor het boek Golfregels voor startende golfers gebruiken. In het boek worden de golfregels en de etiquette uitgelegd aan de hand van van negen grote illustraties; daarop staan genoeg regelsituaties om te gebruiken tijdens de lessen.

3 Maak er een quiz van!

Een regelles in de vorm van een quiz is leuk omdat er dan een wedstrijdelement aan verbonden is en tegelijk leer je meer over de regels. Er zijn verschillende manieren om een quiz samen te stellen. Dit kan via PowerPoint met vragen op een scherm of gewoon met pen en papier. Maar je kan ook een Kahoot!-quiz maken. Kahoot! is een simpele online tool die je helpt een quiz samen te stellen en een klassement bij te houden. Je kunt dan na elke vraag de regelsituatie bespreken of je doet dit na afloop van de quiz.

  • Je kunt zelf een quiz samenstellen met vragen die op de GOLF.NL-pagina 'Oefen de golfregels' zijn te vinden.
  • Op zoek naar foto's voor regellessen of een quiz? Hier vind je foto's van verschillende regelsituaties op de golfbaan.

4 Maak een afspraak met de greenkeeper!

De gedragsregels - veilig en vlot spelen en goed zorgen voor de baan - zijn het belangrijkste om te weten voordat je de baan in gaat. Laat de greenkeeper een keer met de jeugdspelers een stukje door de baan lopen. De greenkeeper kan niet alleen vertellen wat hij of zij doet maar ook uitleggen waarom het belangrijk is om voor de baan te zorgen en hoe je dit het beste kunt doen. De greenkeeper kan bijvoorbeeld voordoen hoe je een pitchmark goed repareert, hoe je een divot aanstampt en hoe je een bunker op de juiste manier aanharkt. Gebruik ook de gedragsregelsposter om de belangrijkste zaken uit te leggen.

5 Maak je eigen regelfilmpjes!

Dit is ook een leuke huiswerkopdracht. Verdeel de groep in teams van twee of drie spelers en geef de teams de opdracht om met hun mobiele telefoon een regeluitlegfilmpje op te nemen van een specifieke golfregel. In de volgende les deelt elke groep het gemaakte filmpje en kun je met de groep bespreken wat er goed en fout aan is. 

Als hulpmiddel bij het maken van een regelfilmpje kunnen de jeugdspelers gebruik maken van de regelapp van de R&A. In deze app worden de regels eenvoudig en met plaatjes uitgelegd (en in de Nederlandse taal).

Kijk voor inspiratie naar dit regelfilmpje: 5 belangrijke golfregels, voor jeugd door jeugd.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Heeft de jeugd op jouw club een gaaf regelfilmpje opgenomen? Deel de video via de nieuwsbrief van je club met al jouw (jeugd-)leden of deel het met ons!

6 Maak er een wedstrijdje van!

Leg tijdens de volgende 6- of 9-holes jeugdwedstrijd op elke tee een regelvraag neer en laat de spelers hun antwoord op de scorekaart schrijven. Je kan een aparte prijs uitreiken aan de speler die de meeste vragen goed heeft beantwoord. Maar je kunt ook eigen regels bij deze wedstrijd bedenken, bijvoorbeeld:

  • bij een goed antwoord op de regelvraag op de tee gaat er een slag af van je score op die hole;
  • voor elk juist antwoord gaat er een slag af van je totaalscore (of krijg je een extra stablefordpunt);
  • of je mag bij een goed antwoord een tee naar voren schuiven. (Iedereen start van de rode tee. Heb je het antwoord op de regelvraag goed, dan mag je naar voren en van oranje spelen. Heb je de regelvraag fout dan moet je naar achteren en van de blauwe of gele tee spelen.)

Nogmaals, als je al een andere leuke manier hebt gevonden voor het geven van jeugdregellessen, geef het dan aan ons door. Wij voegen jouw idee graag door aan de tips die al op deze pagina staan!

Ga terug naar de hoofdpagina De golfregels: een toolkit voor clubs.