Inhoud caddie

Waarom en hoe moet je pitchmarks repareren?

Het is belangrijk om golfers uit te leggen waarom iedereen pitchmarks moet repareren. En hoe je dat op de juiste manier doet. Hier vind je een tekst die je daarvoor kunt gebruiken.

Golfclubs en banen kunnen deze tekst gebruiken, of een deel van de tekst, om golfers erop te wijzen dat het belangrijk is om pitchmarks te repareren. Natuurlijk kun je de tekst naar eigen believen aanpassen.

Repareer alsjeblieft minstens één pitchmark per green.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit nooit vergeet? Pas je routine aan: eerst je eigen pitchmark repareren (of een pitchmark van een ander in de buurt van je lijn), dan pas je bal markeren, schoonmaken en putten (intussen kun je je lijn bestuderen).

Herinner anderen op vriendelijke wijze aan de plicht om pitchmarks te herstellen. Het is heel belangrijk dat elke pitchmark meteen gerepareerd wordt. Een gerepareerde ballmark herstelt binnen een paar dagen. Als een pitchmark niet meteen hersteld wordt, is de oppervlakte van de green wekenlang beschadigd.

Als een ballmark niet gerepareerd wordt, dan komt er vuil en onkruid en het ongewenste straatgras in het kuiltje. Daardoor wordt de green gevoeliger voor schimmels en grasziektes.

In de winter is het nog belangrijker dan normaal om een pitchmark goed te repareren, want greens zijn in de winter zachter en extra kwetsbaar. In de winter groeit het gras immers niet of nauwelijks en daarom kan een niet gerepareerde pitchmark in de winter niet uit zichzelf herstellen.

Kortom, er zijn vier goede redenen om pitchmarks goed te herstellen:

  • Als pitchmarks goed hersteld worden, dan rolt de bal beter en is er meer kans dat je putt valt.
  • Een ongerepareerde pitchmark getuigt van geen respect voor andere spelers. Jij hebt last van pitchmarks die niet door anderen gerepareerd zijn. Een ander heeft last van pitchmarks die niet door jou hersteld zijn. 
  • Een ongerepareerde pitchmark maakt een green kwetsbaarder voor schimmels en ziektes.
  • Een ongerepareerde pitchmark getuigt van geen respect voor de greenkeepers en baancommissie die hun best doen om mooie greens te verzorgen.

Je kunt bij communicatie over pitchmarks ook de video hieronder gebruiken. In deze video legt Koert Donkers (NGF Duurzaam beheer/Agronomie) uit waarom het zo belangrijk is om een pitchmark te repareren en hij laat zien hoe je een pitchmark op de juiste manier herstelt. (Videolink: https://youtu.be/DUQncoVFrwU. Download hier de video voor gebruik op eigen website, YouTube-kanaal of social media.)

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Meer communicatievideo's over zorg voor de baan en duurzaam golfbaanbeheer vind je hier.

Ga terug naar de hoofdpagina Toolkit communicatie: clubs > golfers.