“Investeren in goed onderhoud verdient zich vanzelf terug”
12 oktober 2022
“Wat is de waarde van een golfbaan? Dat is niet een optelsom van de investering, de grond en de aanleg van de installatie”, stelt Hans Kok, adviseur bij Grasmeesters. “Het gaat uiteindelijk om de marktwaarde van je baan: het verwachte aantal leden of rondjes dat gespeeld wordt maal het tarief. Op die manier worden banen ook getaxeerd. Je kunt een schitterend hotel laten bouwen, maar wat is dat waard als niemand er wil overnachten? Als mensen niet kunnen spelen op jouw baan omdat hij te nat is, kost dat geld. En als golfers een slechte ervaring hadden door de matige kwaliteit van een baan komen ze niet meer terug. Achterstallig onderhoud is daarom van invloed op de waarde van je baan. Investeren in goed onderhoud verdient zich vanzelf terug.”
Besparen op onderhoud
Negentig procent van de problemen die Kok met zijn collega’s van Grasmeesters in de praktijk op golfbanen aantreft, is te herleiden naar de aanleg van de golfbaan. “Een bepaalde plek op de baan die te nat is of een storende laag in de bodem, vrijwel altijd stellen we vast dat er bij de aanleg al iets fout gegaan is.” Voor een verklaring gaat hij terug naar de jaren tachtig, toen de golfsport voor het eerst een sterke groeispurt maakte in ons land. “In die fase zijn veel banen met een relatief laag budget aangelegd. Het gevolg van de matige kwaliteit is dat die baan in de loop der jaren geconfronteerd is met aanzienlijk hogere onderhoudsuitgaven. In tien jaar onderhoud geef je dan net zoveel uit als aan een investering.”
"Die baan is met zoveel haast aangelegd, dat er jarenlang fors geïnvesteerd moest worden om de fouten te herstellen"
Maar de verouderde elementen op die banen moeten op een bepaald moment vervangen worden. De beregenings- en drainagesystemen zijn een keer op, de afslagplaatsen zijn op een dag versleten. Met deze investeringen voor de lange termijn (zie enkele voorbeelden daarvan in het kader) heb je volgens hem de kans om het wel goed aan te pakken. “Daarmee kun je tot wel 25 procent besparen op je onderhoud én je verbetert daarmee de kwaliteit en uitstraling van de baan voor de golfers”, aldus Kok.
Negatieve spiraal
Koert Donkers is een ervaren hoofdgreenkeeper. Hij is sinds begin dit jaar hoofdgreenkeeper bij Golfclub De Dommel. Donkers herinnert zich de Centenary Course van Gleneagles, een topbaan in Schotland, waarvoor hij eerder werkzaam was. “Die baan is door tijdgebrek met zoveel haast aangelegd, dat er jarenlang fors geïnvesteerd moest worden om de fouten te herstellen. Ook in Nederland is in het verleden te veel bespaard op aanleg en ontwerp, waardoor kosten ieder jaar weer terugkeren. Soms ook bewust: we hebben geen geld voor drainage, dus laat dat dan maar zitten.”
"Zaken half doen, betekent dat je op de langere termijn dubbel zoveel geld kwijt bent"
Donkers: “Als de aanleg en het onderhoud niet op orde zijn, krijg je onvermijdelijk de verkeerde grassen die ziektegevoelig zijn. En omdat pesticiden eruit gaan, kun je die niet meer behandelen. Je moet dus naar de goede grassen toewerken. Van de opbouw tot het onderhoud: het is allemaal met elkaar verbonden. Zaken half doen, betekent dat je op de langere termijn dubbel zoveel geld kwijt bent en het vergroot het gevaar dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Maar die kun je ombuigen.”
Meten
Donkers, oud-voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA) en oud-medewerker van de NGF, noemt als voorbeeld het gebruik van data. “Data verzamelen geeft inzicht en daarmee kun je als greenkeeper bij het management en bestuur onderbouwen waarom je iets doet. Waarom je deze kosten voor onderhoud moet maken. Maar in veel gevallen wordt groot onderhoud of beluchting nog ingepland zonder goede data. Door te meten weet je wat er gebeurt en kom je wellicht tot de conclusie dat je het met minder beluchting af kunt. Dat betekent: minder verstoringen op de baan en dus meer tevreden golfers, je krijgt een gezondere green omdat je minder hoeft te bemesten en omdat je minder hoeft te herstellen, werkt het ook nog kostenbesparend. Op die manier buig je de negatieve spiraal de andere kant op”, aldus Donkers.
Toekomstige uitdaging
De droogte van het afgelopen voorjaar illustreert dat golfbanen bewust moeten omgaan met water. Donkers: “Na een extreme regenbui op de golfbaan moet al dat water zo snel mogelijk afgevoerd worden. Maar dan hebben we het water niet meer op het moment dat we het hard nodig hebben. We moeten dus iets bedenken waarmee we het water vasthouden en daarnaast hoe we effectief en efficiënt met ons water omgaan. Zeker met beregeningsverboden in de zomer wordt dat voor golfbanen heel belangrijk. Je mag straks in de zomermaanden wellicht niet meer beregenen met oppervlaktewater en niet meer onttrekken uit grondwater. Dus moet je in de toekomst in veel gevallen over een eigen waterbuffer beschikken voor noodgevallen. Dat wordt een van de grootste issues de komende jaren.”
Voorbeelden kostenbesparende investeringen
Renovatie bunker
Hans Kok: “Door verkeerd zand groeit er altijd onkruid in de bunker en het stuift. Ik heb eens aan een manager van een baan die wilde bezuinigen laten zien dat er bijna net zoveel uren werk in bunkers zat als in greens. Daar schrikken mensen van: voor een hindernis?! Er is zand ontwikkeld waarmee je veel tijd kunt besparen. En gelukkig mogen bunkerranden ook wat ruiger zijn tegenwoordig.”
Renovatie paden
“Greenkeepers zijn vaak vele uren bezig met het vullen van een paar gaten in slechte paden. Veel paden zijn van een matige kwaliteit. Er zijn vaak wat schelpen over de klei uitgestrooid. Maar dan ontstaan er na enkele regenbuien gaten en die moet je continu herstellen. Een kostenpost die elk jaar terugkeert. Je voorkomt bovendien schade en slijtage aan je buggy’s en je maaiers als de paden goed zijn.”
Fairway
“Als een fairway nat is, is hij vijftien dagen dicht. Op een commerciële baan loop je daardoor dan in tien jaar tijd vele tonnen aan inkomsten mis (15 dagen dicht x 50 spelers x 50 euro x 10 jaar = 375.000 euro). Los van de schade die ontstaat door wat mensen dan stuklopen, is er de cultuurtechnische achteruitgang. Vaak gaat het om twee holes die extreem nat zijn waardoor je al dicht moet of schade oploopt. Als je de problemen van de slechtste hole oplost, dan wordt de slechtste hole je beste. Door de klimaatverandering heb je nu ook in mei of in juni stortbuien. Als je dan een week dicht moet, zijn de gevolgen veel groter. Leden accepteren dat tegenwoordig ook niet meer.”
Dit artikel is verschenen in de Golfmarkt-nieuwsbrief van oktober 2022.