Inhoud caddie

Welke handicap moet de speler op een scorekaart zetten?

De handicap die een speler in elk geval moet invullen op een scorekaart, of moet invoeren bij digitale verwerking van een score, is de WHS-handicap. De speler is er verantwoordelijk voor dat zijn/haar juiste WHS-handicap op de scorekaart staat. Bijvoorbeeld 16,0 of 21,4 of +0,8.

Daarnaast is het praktisch als de speler op een scorekaart ook de juiste baanhandicap (course handicap) en playing handicap invult.

Bij qualifying wedstrijden is het aan te bevelen dat de wedstrijdcommissies op de wedstrijdstickers de handicap, baanhandicap en playing handicap van de speler afdrukt. De speler kan dan controleren of zijn/haar handicap klopt en weet dan ook of de daarvan afgeleide baanhandicap en playing handicap juist is. 

Voor wedstrijdcommissies is het raadzaam om de wedstrijdstickers pas op de dag van de wedstrijd aan te maken en te printen, omdat de WHS-handicap en daarmee de baanhandicap en playing handicap ‘s nachts kunnen veranderen als gevolg van de PCC.

In een Stableford-wedstrijd moet een speler niet alleen weten wat zijn/haar playing handicap is maar ook wat zijn/haar baanhandicap is. Want in qualifying wedstrijden met handicapverrekening kan de playing handicap afwijken van de baanhandicap en in qualifying wedstrijden staat het wedstrijdresultaat los van het handicapresultaat.

Stel dat er een wedstrijd wordt gespeeld waarbij de playing handicap 95 procent van de baanhandicap is en dat een deelnemer in deze wedstrijd playing handicap 19 heeft en baanhandicap 20. De prestatie met deze playing handicap (19) bepaalt het wedstrijdresultaat van deze speler. Maar bij de bepaling van het dagresultaat voor handicapdoeleinden wordt net als anders alleen maar gekeken naar de baanhandicap (20). Bij de bepaling van het dagresultaat voor de handicap is er dus altijd sprake van volledige handicapverrekening.

In een Stableford-wedstrijd moet de speler weten wat zijn/haar baanhandicap is omdat de speler dan ook weet is wanneer hij/zij voor handicapdoeleinden niet meer kan scoren op een hole (wanneer de netto double bogey score is bereikt).

Lees ook Wat is een acceptabele score?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.