Inhoud caddie

Wat zijn de verbeteringen van het WHS?

In de video worden verbeteringen en voordelen van het WHS samengevat. In de tekst onder de video lichten we de verbeteringen en voordelen toe.

In het World Handicap System zitten verbeteringen ten opzichte van het EGA Handicap Systeem, het systeem dat in Nederland gebruikt wordt totdat het WHS op 1 maart 2021 wordt ingevoerd. Het WHS biedt daarmee kansen voor golfclubs- en banen om meer spelers enthousiast te maken om als golfer een handicap te halen en bij te houden. Het uitgangspunt van het WHS is dat er meer zaken gelijk worden voor spelers over de hele wereld.

 • Voor iedereen dezelfde berekening. In het WHS worden de handicaps van alle spelers ter wereld op dezelfde manier berekend, ongeacht het niveau van een speler. Er zijn dus geen verschillende categorieën meer zoals in het EGA-systeem. Dankzij het WHS kunnen golfers uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld.
 • Golfers spelen tegenwoordig steeds vaker in het buitenland. Met het WHS heeft iedere speler een handicap die op dezelfde manier bepaald is en die dus ook overal geaccepteerd wordt.
 • Qualifying ronden overal ter wereld. Als het WHS in de loop van 2021 in alle landen is ingevoerd, kun je scores inleveren van qualifying ronden in elk land van de wereld. Die tellen mee voor je WHS-handicap. (Tot 2021 kun je onder bepaalde voorwaarden alleen scores inleveren van qualifying ronden die gespeeld zijn in EGA-landen. Dat zijn landen die net als Nederland het EGA Handicap Systeem gebruiken.) Lees meer.
 • Qualifying ronden voor iedereen, ongeacht de handicap van een speler. Dus ook spelers uit de EGA-handicapcategorie 1 (met een handicap van 4,4 en lager) mogen vanaf 1 maart 2021 qualifying ronden met vrienden spelen, ook ronden van negen holes. 
 • 9-holes en 18-holes ronden voor iedereen. Ook op dit gebied zijn er geen beperkingen meer vanaf 1 maart 2021. Iedereen kan meedoen aan 9-holes qualifying wedstrijden en ook qualifying ronden spelen over 9 holes. Lees meer

 • Onder bepaalde voorwaarden kunnen spelers ook bijvoorbeeld een 12-holes of 14-holes qualifying ronde spelen. Clubs kunnen onder bepaalde voorwaarden een 12-holes of 14-holes qualifying wedstrijd organiseren.
 • In het WHS kan iemands handicap met één goede score flink omlaag gaan, sneller dan in het EGA-systeem. Terwijl een slechte score meestal niet meetelt omdat die meestal niet tot de beste 8 scores van de laatste 20 gaat behoren. In het EGA-systeem gaat een handicap daarentegen met elke slechte score wel omhoog. In het WHS wordt een handicap bepaald door het gemiddelde van je beste 8 scores van je laatste 20 rondes. Dit is anders dan bij de EGA-handicap. De EGA-handicap is namelijk een afspiegeling van wat je kan presteren op een topdag. Bij de EGA-handicap, na een goede ronde, zakt je handicap altijd terwijl dat bij de WHS-handicap niet zo hoeft te zijn omdat het daar om het gemiddelde van je beste scores gaat. Dit verklaart ook waarom de meeste handicaps bij het omzetten van een EGA-handicap naar een WHS-handicap omhoog zullen gaan. Lees meer
 • Zoals de handicap van alle spelers op dezelfde manier berekend wordt, zo worden ook rondes van iedere speler op dezelfde manier behandeld. In het WHS wordt er na elke dag en voor elke baan een PCC, Playing Conditions Calculation, uitgevoerd. Hierbij worden afwijkingen van de moeilijkheidsgraad (door het weer of de set-up van de baan) meegenomen in de bepaling van het uiteindelijke dagresultaat. Op basis van de PCC wordt je dagresultaat soms aangepast, zodat het dagresultaat beter weerspiegelt hoe goed je ronde was onder de omstandigheden van die dag. Deze PCC wordt op alle rondes op die baan toegepast ongeacht of het wedstrijdrondes of andere qualifying ronden zijn.
 • Een rem op hoe snel een handicap stijgt. Om ervoor te zorgen dat tijdelijk vormverlies niet direct tot een veel hogere handicap leidt, zit er in het WHS een rem op de stijging van een handicap. Ook worden extra goede scores beloond met een extra verlaging van een handicap. Dat gebeurt dankzij automatische mechanismes als de Soft Cap, Hard Cap en de Exceptional Score. Deze zijn bedoeld om het werk van handicapcommissies gemakkelijker te maken. 
 • Voor iedereen dezelfde wijze waarop de Course Handicap wordt bepaald. In het WHS wordt de Course Handicap op één manier berekend voor alle spelers. In het EGA Handicap Systeem worden de handicaps voor spelers met handicap 37 en hoger (EGA-handicapcategorie 6) anders berekend dan de handicaps van spelers met een lagere handicap. In het WHS wordt dezelfde methode voor iedereen gebruikt. 
 • Een bijkomend voordeel van één handicapsysteem voor de hele wereld is dat het gemakkelijker wordt om golfdata uit verschillende landen te vergelijken en evalueren, om zo de gezondheid van de sport te monitoren.

Afbeelding: de principes van het WHS.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.