Beeld: Koen Suyk
Inhoud caddie

Wachtlijst: luxeprobleem of gemiste kans?

1 december 2021

De wachtlijst van clubs en banen leek een fenomeen uit het verleden, maar is sinds corona terug van weggeweest. Kun je de golfers die nú graag lid willen worden, toch al aan je binden?

"Wanneer u zich wilt inschrijven komt u op een wachtlijst." De enthousiaste golfer die zich als lid bij een vereniging wil aanmelden, leest op dit moment tot zijn teleurstelling op veel clubwebsites deze mededeling. Wat mooi, zou je kunnen denken, een wachtlijst betekent dat het goed gaat. Maar het betekent ook dat je ‘nee’ moet verkopen. In vrijwel elke branche, uitgezonderd bij zeer exclusieve producten, wordt te allen tijde geprobeerd dat te voorkomen.

Duizend rondjes

Veel clubs en banen hebben door de drukte 'capaciteitsproblemen'. Maar wat betekent dit? Je moet nader onderzoeken wat je capaciteit is, wat je daarvan gebruikt en op welke momenten. Meten biedt inzicht.

In veel gevallen blijkt dan dat je helemaal niet 'uitverkocht' bent. Je kunt misschien geen onbeperkt speelrecht meer verkopen, maar bijvoorbeeld wel handicapregistratie met daaraan gekoppeld vijf of tien rondjes (beperkte speelrechten dus). Dan bind je die mensen in elk geval voor het komend jaar. Bij honderd golfers heb je het dan over duizend rondjes.

'Nee' verkopen, dat wordt in vrijwel elke branche te allen tijde geprobeerd te voorkomen

Veel clubs vrezen dat zij met zo'n aanbod kannibaliseren op hun lidmaatschap dat volledige speelrecht biedt. Die clubs kunnen advies inwinnen bij de NGF; dankzij het onderzoek naar productdifferentiatie weten we heel goed wanneer kannibalisering dreigt.

Een relatie opbouwen

Ook in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw hadden veel golfclubs wachtlijsten. Kunnen we wat leren van die periode? In die tijd werden wachtlijsten in het algemeen niet zo goed bijgehouden als nu en daarom raakten de lijsten na verloop van tijd vervuild. Op het moment dat er plaats was voor nieuwe leden, bleken veel mensen op de wachtlijst niet meer geïnteresseerd.

De kunst is om meteen een relatie op te bouwen met mensen die op je wachtlijst komen te staan, want nú staan ze open voor bepaalde lidmaatschappen. Over een jaar zijn ze misschien alweer vergeten dat ze zich hebben aangemeld voor jouw club. Of ze hebben een alternatief gevonden. Of ze hebben ervoor gekozen om her en der als greenfeespeler te spelen.

In elke periode waarin de vraag weer afneemt en wachtlijsten verdwijnen, dreigt voor sommige clubs een ledentekort. Dat kunnen golfclubs voor een deel voorkomen door een grote groep nieuwkomers in elk geval tijdelijk aan zich te binden.

Alternatieve lidmaatschappen

Als er een ledenstop is voor 'full membership', dan kun je belangstellenden misschien wel aan je binden met een lidmaatschap van de par-3 baan en/of de drivingrange. Aan zo'n lidmaatschap kun je van alles koppelen, bijvoorbeeld deelname aan wedstrijden op de grote baan of de mogelijkheid om een aantal maal 9 holes op de grote baan te spelen. Op deze manier kun je golfers een aanbod doen zonder dat je je huidige leden voor het hoofd stoot. Intussen bouw je een interessante database op en komen er extra inkomsten binnen (aanschaf ballen, bezoek horeca, greenfees).