Is een lage score ook per se een goed dagresultaat?
De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.
Vroeger, voor 1 maart 2021, werd een handicap aangepast op basis van het aantal Stableford-punten dat een speler behaalde. Het aantal Stableford-punten bepaalde of een handicap steeg, daalde of gelijk bleef.
Nu, sinds 1 maart 2021. wordt een handicap aangepast op basis van het 'dagresultaat' dat een speler behaalt in een ronde. Een handicap is gebaseerd op de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 ronden. Dus een handicap stijgt of daalt alleen als het nieuwe dagresultaat gaat behoren tot de beste 8 beste dagresultaten van de laatste 20 ronden.
De 'buffer' uit de tijd van het EGA Handicap Systeem bestaat niet meer en de EGA-handicapcategorieën bestaan ook niet meer. Een handicap wordt nu aangepast op basis van de bruto holescores die een speler invoert en het dagresultaat dat daaruit voortkomt. Het dagresultaat wordt berekend door de computer.
Een lage score betekent niet altijd een laag dagresultaat. Dit hangt af van de Course Rating en Slope Rating van de baan waarop een speler heeft gespeeld. Een hogere score op een moeilijke baan kan resulteren in een lager dagresultaat dan een lagere score op een gemakkelijkere baan.
In het voorbeeld hieronder (waarbij er geen PCC-aanpassing is) levert een ronde 97 op baan B een lager dagresultaat op dan een ronde 95 op baan A:
- Ronde 1 op baan A: (95 – 71,5) x (113 ÷ 125) = 21,2 (deze 21,2 is de score “boven par” op een standaard baan);
- Ronde 2 op baan B: (97 – 73,8) x (113 ÷ 140) = 18,7 (deze 18,7 is de score “boven par” op een standaard baan).
Het is mogelijk dat de WHS-handicap van een speler na het inleveren van een score verandert, maar het is ook mogelijk dat de WHS-handicap hetzelfde blijft. Een WHS-handicap wordt immers bepaald door het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 rondes. Dus bij een minder goede ronde zal een handicap waarschijnlijk niet veranderen. Bij een relatief goede ronde wordt een handicapstijging of -daling bepaald door de nieuwe lijst van 20 dagresultaten: het hangt ervan af welk dagresultaat wegvalt. Er komt een nieuws score bij maar er valt ook een score weg. Als een goede score wegvalt uit de rij met beste 8 dagresultaten, dan kan een handicap stijgen.
Omdat de slechtste scores van een speler wegvallen, omdat ze niet meetellen in de WHS-handicapberekening, weerspiegelt een WHS-handicap nog beter het potentieel van een speler dan de EGA-handicap dat vroeger deed. Dat wil zeggen: de WHS-handicap weerspiegelt nog beter de score die een speler zal maken op betere dagen. Hierbij geldt: hoe meer qualifying scores men inlevert, hoe beter de handicap van de speler overeenkomt met zijn of haar golfvaardigheid.
Hieronder staan antwoorden op vragen die gesteld zijn in trainingen voor handicap- en wedstrijdcommissies.
Vraag: Is er een optie om heel grote handicapstijgingen (3 slagen) op te vangen zodra één heel goede score wegvalt en de 21ste score wordt? Is er een waarschuwingssysteem om toekomstige grote handicapdalingen of -stijgingen te signaleren?
Het WHS het mechanisme van de soft cap en hard cap. Dat zorgt ervoor dat de handicap van een speler in elk geval nooit meer dan vijf punten hoger zal worden dan zijn/haar laagste handicap in de afgelopen 12 maanden.Spelers kunnen echter zelf in hun handicapoverzicht zien welke score bij een volgende ronde gaat wegvallen. Lees in dit verband de FAQ Wat ziet een speler in het score-overzicht?
Waarom wordt de oudste score (de 20ste) verwijderd als je een nieuwe score inlevert en niet de slechtste score? Het kan nu zo zijn dat je een score van 37 punten inlevert en dat je handicap toch omhoog gaat, hetgeen oneerlijk overkomt.
De basis is de beste 8 scores van de laatste 20, je kunt niet kiezen welke score je laat afvallen. Het dagresultaat van de score die wegvalt is in dit geval beter dan het dagresultaat van de nieuwe score met 37 punten.
Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.
Raadpleeg ook de digitale versie van 'Wegwijs in Handicapping'.