Inhoud caddie

Heb ik op 1 januari 2021 een andere handicap dan op 31 december 2020?

Het korte antwoord is “Ja”. De kans dat iemand precies dezelfde handicap zal houden is bijzonder klein. De enige uitzondering betreft spelers die in de periode 2016-2020 geen enkele of maar één score hebben ingeleverd; zij zullen wel dezelfde handicap houden omdat we niet genoeg informatie hebben om een echte WHS-handicap uit te rekenen. Deze spelers moeten er wel rekening mee houden dat hun handicap, zodra ze een paar scores inleveren, flink kan veranderen als deze scores afwijken van hun EGA-handicap.

Bestaande scores worden waar mogelijk gebruikt voor de berekening van de WHS-handicap (de "World Handicap Index"). Het verschil tussen een EGA-handicap en een WHS-handicap is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal scores van een speler dat beschikbaar is om de WHS-handicap vast te stellen en de trend die deze scores vertonen.

Hoe meer scores er eind 2020 beschikbaar zijn van een golfer, hoe stabieler de World Handicap Index zal zijn als spelers in 2021 qualifying scores gaan inleveren. Spelers worden daarom aangemoedigd om zo veel mogelijk qualifying ronden te spelen en golfclubs worden aangespoord om deze boodschap over te brengen aan hun leden. In het ideale geval heeft iedere golfer eind 2020 twintig of meer qualifying scores op zijn of haar "stamkaart" staan. Maar als er bijvoorbeeld maar acht scores beschikbaar zijn van een speler, dan wordt de World Handicap Index bepaald op basis van die acht scores. Heeft een golfer minder dan acht scores, bijvoorbeeld drie, dan wordt de World Handicap Index berekend op basis van die drie scores. Als een golfer nog helemaal geen qualifying ronden heeft gespeeld, dan wordt zijn EGA-handicap op 1 januari 2021 ook zijn of haar World Handicap Index.

De afbeelding onderaan deze pagina laat zien hoe de beschikbare scores uit het EGA-tijdperk gebruikt gaan worden om een WHS-handicap vast te stellen. Als er maar vijf EGA-handicapscores beschikbaar zijn, zal de laagste score de WHS-handicap bepalen. De EGA-handicapscores worden overigens wel eerst omgezet in dagresultaten (score diferentials).

Wat betreft het invoeren van (externe) scores: in de NGF-database zien wij dat er nog steeds (externe) scores binnenkomen waarbij alleen het aantal Stablefordpunten is ingevoerd. Bij de overgang naar het Wereld Handicap Systeem kunnen we deze scores op deze manier niet gebruiken voor het bepalen van de nieuwe WHS-handicap. Omdat het WHS gebaat is bij veel scores, willen wij de handicapcommissies verzoeken om voor deze rondes naast het aantal Stablefordpunten ook de par, course rating en slope rating van de baan in kwestie in te voeren. Het zou zonde zijn als we deze scores niet kunnen gebruiken om een handicap vast te stellen die gebaseerd is op de werkelijke speelsterkte van de speler. (Bij het invoeren van scores gemaakt op buitenlandse banen is het niet altijd mogelijk om de par, CR en SR in te voeren, dat hangt af van de softwareleverancier.)

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

van EGA naar WHS handicap berekening