Inhoud caddie

Wat zijn de belangrijkste termen?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Aangepaste bruto score (ABS): de totale score over een ronde waarbij hoge scores op holes en 'strepen' op holes in Stablefordronden zijn aangepast in een netto double bogey.

Netto double bogey: de netto double bogey op een hole (de maximale holescore voor handicapdoeleinden) is: par + 2 + je handicapslagen. Het is de laagste score op een hole die in de spelvorm Stableford geen stablefordpunten meer oplevert voor een speler.

Exceptionele score (EXS): bij een extreem goede ronde zorgt het WHS-mechanisme 'exceptionele score' ervoor dat een handicap extra verlaagd wordt.

Course rating: de moeilijkheidsgraad van een golfbaan voor een speler met handicap 0.

Slope rating: de relatieve moeilijkheidsgraad van een golfbaan voor alle andere spelers ten opzichte van een golfer met handicap 0.

Dagresultaat (score differential): het dagresultaat is te beschouwen als het behaalde handicapniveau van een speler in een ronde. Het dagresultaat gaat altijd over 18 holes.

Low handicap index: de laagste handicap van een speler in de afgelopen 12 maanden (berekend vanaf de datum van de meest recente score).

PCC: een mechanisme dat het dagresultaat aanpast voor een bepaalde baan op een bepaalde dag als er door weersomstandigheden of door de setup van de baan op die dag heel hoge of heel lage scores zijn ingeleverd.

Soft cap en hard cap: twee mechanismen die ervoor zorgen dat de handicap van een speler na enkele slechte scores niet te veel stijgt. Deze mechanismen treden alleen in werking als de handicapgeschiedenis van een speler uit 20 of meer scores bestaat.

Baanhandicap (course handicap): wat in het EGA Handicap System een playing handicap was, wordt in het WHS een baanhandicap (Course Handicap) genoemd.

Playing handicap: in het WHS is de Playing Handicap de term die gebruikt wordt voor de handicap van een speler in een wedstrijd.

Penalty score: Een penalty score is een score die de handicapcommissie kan invoeren als Bruto Aangepaste Score over 18 holes, in plaats van een gemaakte score, voor spelers die opzettelijk geen score inleveren (bijvoorbeeld een "no return").

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.