Inhoud caddie

Tellen scores van lang geleden ook nog mee bij de berekening van de WHS-handicap?

Vanaf 4 januari 2021 wordt zowel de te verwachten WHS-handicap als de actuele EGA-handicap van golfers getoond in de app GOLF.NL (bij "Mijn spel") en op de digitale pas (klik op "Profiel"). Ook in clubsoftware wordt zowel de WHS- als de EGA-handicap getoond. De te verwachten WHS-handicap wordt ongeveer eens in de drie weken geactualiseerd.

Bij de berekening van de WHS-handicap worden scores vanaf 2016 gebruikt, ook als een speler in de periode 2016-2020 van club gewisseld is. Alle golfers hebben sinds 2016 een uniek GSN-nummer en hun scores zijn gekoppeld aan dit nummer.

Er is gekozen voor 2016 omdat scores vanaf dat jaar zijn bewaard in de NGF-database en omdat een scoregeschiedenis van ongeveer vier jaar een goed beeld geeft van de prestaties van spelers. Hoeveel scores er zijn, hangt af van de speler en wanneer de club is gaan synchroniseren met de NGF-database.

De qualifying scores die een golfer tot 1 maart 2021 inlevert, worden gebruikt voor het bepalen van zijn/haar eerste WHS-handicap en ze tellen daarna vermoedelijk ook nog een tijd mee. Omdat een WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten over de laatste 20 qualifying ronden, is het vanaf nu belangrijk om een ronde zo goed mogelijk af te maken, ook wanneer de buffer uit zicht is. Want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van de beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter dagresultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.

De WHS-handicapberekening van een speler begint vanaf de oudste score die beschikbaar is in de database, ongeacht of er 8, 18, 28 of 88 scores in staan. Idealiter zijn er minstens 20 scores beschikbaar van een speler. Maar bij veel golfers die al heel lang spelen is dat niet het geval en dat geldt ook voor nieuwe spelers. Lees hier hoe de WHS-handicap berekend wordt al er minder dan 20 scores beschikbaar zijn. 

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.