Inhoud caddie

De Merwelanden houdt haar senioren in beweging

30 oktober 2017

Wat doe je als club wanneer senior golfers na de winter gefrustreerd afhaken? Hoe zorg je dat zij een stabiele swing houden? En waarmee bind je deze groep aan de club? Uitdagingen die Golfclub De Merwelanden uit Dordrecht is aangegaan.

De inspiratie ontstond een aantal jaar terug tijdens een clubbezoek van de NGF op het moment dat groepslessen tijdens de wintermaanden besproken werden. Speciaal voor senioren. Dat is interessant, dacht bestuurslid Marianne de Jong. Ze herkende het van haar eigen club: in de zomerperiode is de animo groot, maar zodra het kouder wordt laten veel senior golfers ook bij De Merwelanden hun stokken onaangeroerd. Dit gaat helaas ten koste van hun met veel zorg aangeleerde vaardigheden. In het voorjaar raken deze golfers na een sportieve winterslaap geen bal meer goed. “Als je niet lekker speelt, raak je gefrustreerd en haak je af”, weet De Jong. “Op die manier verlies je als club seniorenleden.”

'In de wintermaanden raken veel senioren golfers hun golfstokken niet meer aan'

Succesvol winterprogramma

Ze stapte met het idee naar de golfprofessional van de club. Een winterprogramma werd ingepland op de kalender, zodat belangstellenden niet eerst een les hoefden te boeken. De voorzichtige hoop vooraf was groepjes van drie te kunnen formeren, waardoor het initiatief ook financieel haalbaar zou zijn. De aanmeldingen bleven maar binnenkomen, herinnert De Jong zich. “We moesten er nog een golfpro bij halen. Uiteindelijk zijn 84 senioren begonnen met de winterlessen. Het werd een groot succes.” En dat is het nog altijd, want in oktober zijn opnieuw 84 senioren begonnen aan het vierde opeenvolgende winterprogramma. De club geeft cursisten als extra stimulans een attentie: een ballenkaart, het boekje van het 9-stappenplan of een les van de fysiotherapeut. De tien lessen met steeds een ander uitdagend thema worden afgesloten met een wedstrijd in het voorjaar.

Golf daagt je uit

Ook de komst van PGA-golffysiotherapeut en mindfulnesstrainer Sjoerd de Graaff is enthousiast ontvangen door de leden. “Golf daagt je uit, zowel fysiek als mentaal. Ik werk met de golfer aan een optimale fysieke en mentale conditie om een ontspannen en stabiele golfswing te krijgen. In samenwerking met de golfprofessional die de swing van de golfer qua techniek kent”, aldus De Graaff. De specifieke golffitness geeft hij bij een sport- en preventiecentrum. Naast alle golfactiviteiten organiseert de club ook regelmatig andere bijeenkomsten voor de senioren. Zo is er in november een wijnproeverij in het clubhuis, waar tijdens de wintermaanden bridge wordt gespeeld. Er zijn al diverse andere ideeën voor sociale activiteiten aangedragen die de seniorencommissies oppakken en uitwerken in een jaarprogramma. 

Ga naar de hoofdpagina Best practices op het gebied van ledenwerving en -behoud.