Inhoud caddie

Voorbeeldtrainingen

Zoals in de aanleiding van het jeugdplan te lezen is speelt de huidige jeugd weinig op de golfbaan. Middels deze voorbeeldtrainingen worden de lessen verplaatst van de oefenfaciliteiten naar de daadwerkelijke golfbaan. Spelen op de baan vindt iedereen namelijk het leukste om te doen.

Tijdens lesgeven aan jeugd is het vooral belangrijk om te motiveren, zelf keuzes te laten maken en te samenwerken. Een van de belangrijke uitgangspunten is dat jeugd uiteindelijk vaardig genoeg is om zelfstandig 9 of 18 holes te spelen met de juiste regels, etiquette waarin ready golf maar ook plezier en ontdekken erg belangrijk zijn.

Plan van aanpak

Met 27/30 baantrainingen willen we pro’s en jeugdcommissies helpen om baantrainingen leuk, leerzaam én snel te maken. Deze baantrainingen kunnen gegeven worden door de pro, een jeugdcoach, een gymleraar of andere gepassioneerde jeugdbegeleider op de club, en kunnen uiteraard herhaald worden door de jeugd zelf. Het spelen in de baan zal nog leuker worden, het geven van jeugdlessen zal leuker worden én het aantal actieve golfers in Nederland zal exponentieel stijgen.   

Trainingsstructuur

De 9 baantrainingen zijn opgebouwd in drie niveaus. En elke training is opgebouwd uit drie trainingsvormen van drie holes. Ons streven is dat elk jeugdlid in Nederland elk jaar tien baantrainingen krijgt. Naast de mogelijkheid om de volledige baantrainingen in het jeugdprogramma te integreren is er ook de mogelijkheid om delen van de baantrainingen (blokjes van drie holes) te verwerken in bijvoorbeeld het laatste uur van de jeugdles. Ook zouden deze trainingen gebruikt kunnen worden als “jeugdwedstrijd” waarbij de gehele jeugd een van de baantrainingen doet.   

Organisatiestructuur

 • Uitgaande van 6-12 kinderen in een jeugdgroep is het advies om op niveau 1 voor elke flight een begeleider te zoeken. De trainingen voor niveau 2 en 3 zijn zo geschreven dat een pro of een jeugdcoach de volledige groep van 12 kinderen (3 flights) in zijn eentje kan begeleiden. 
 • Het jeugdplan is geschreven vanuit de intentie om deze jeugdlessen te kunnen geven in reguliere speeltijden. Parren 3 worden gespeeld binnen 10 minuten, parren 4 binnen de 12 minuten en de parren 5 binnen de 14 minuten. 
 • In de oefeningen wordt rekening gehouden met de niveau’s van de golfers:
  • Niveau 1 (beginnende jeugdspelers) zal over het algemeen spelen in een bestball.
  • Niveau 2 (gemiddelde jeugdspeler) speelt in een foursome of een greensome.
  • Niveau 3 (gevorderde jeugdspeler) speelt over het algemeen individueel strokeplay of matchplay. 
 • Niveau 1 zal vaak starten vanaf 20,50,100 of 150 meter van de hole. Niveau 2 zal vaak starten vanaf oranje of rood. Niveau 3 zal spelen vanaf verschillende afslagplaatsen.

Houd bij alle oefening rekening met de algemene golf- en etiquetteregels zoals FORE en veiligheid!

De thema’s van de baantrainingen zijn: 

 • Sociaal spelen-FUN, snelheid en etiquette en regels. 
 • Planmatig spelen Gameplan maken, spelen met wat je kunt, spelen vanuit routine.
 • Aanpassingsvermogen triggeren Coursemanagement, improviseren naar aanleiding van de veranderde situatie en wedstrijd. Voor elk niveau is er één training en binnen deze training zijn er drie trainingsvormen. Als je de blokjes van 3 holes ziet als trainingsvormen dan zijn er 81 verschillende trainingsvormen in 9 trainingen.

 

Voorbeeldtrainingen:

Na de ‘All Sports Golf Battle’ zijn kinderen in staat om met verschillende sportattributen golf te spelen. Door met elkaar op een plezierige manier door de baan te bewegen, ontwikkelen de kinderen hun motorische vaardigheden en de snelheid in de baan. Klik hier om naar de oefeningen van de All Sports Golf Battle te gaan.

Met ‘Dobbel je par’ wordt ingespeeld op het aanpassingsvermogen van de golfer(s) en hoe ze met elkaar samenwerken. Coursemanagement en doseringsvermogen komt er ook bij kijken. Klik hier om naar de oefeningen van ‘Dobbel je par’ te gaan.

Tijdens ‘Jungle Golf’ komen veel verschillende variaties en locaties op een golfbaan aan bod waar iedere golfer wel is mee te maken krijgt. Nu op een leuke manier. Klik hier om naar de oefeningen van ‘Jungle Golf’ te gaan.

De ‘Muizenval’ oefeningen zijn meer gericht op het korte spel en de precisie van de golfer(s). Verschillende oefening op en rond de green of fairway kun je hier vinden.

De ‘Regenboog afslag’ oefening zijn om de golfers te laten wennen aan verschillende afslagmogelijkheden die passend zijn bij hun spelniveau. Klik hier om naar de oefeningen van ‘Regenboog afslag’ te gaan.

Ready golf is een belangrijk onderdeel. Daarom zijn de Speedgolf oefeningen geschikt om hiermee te oefenen. Klik hier om naar ‘Speedgolf’ te gaan.

Bij ‘Stokkenroof’ is een stukje aanpassingsvermogen en samenspel nodig. Het zorgt voor leuke situaties als je niet zelf in de hand hebt welke club gebruikt mag worden. Klik hier om naar de oefeningen van ‘Stokkenroof’ te gaan.

Een stukje precisie is nodig bij de ‘Yes Sir routines’. Er wordt gevraagd om focus in combinatie met tijdsdruk om wat spanning op de oefening te krijgen en toch goed gefocust aan de slag te gaan. Klik hier om naar de oefeningen van ‘Yes Sir Routines’ te gaan.

Bij ‘Zand Avonturen’ heb je weer te maken met verschillende situaties waarbij je verschillende technieken verbeterd tijdens een ronde golf. Klik hier om naar de oefeningen van ‘Zand Avonturen’ te gaan.