Inhoud caddie

Welke golfclubs hebben een hoog percentage jeugdleden?

25 oktober 2024

Het jeugdplan van de NGF moet gaan zorgen voor meer jeugd op alle golfbanen. Maar gelukkig zijn er al clubs met veel jeugdgolfers. Wat zijn de succesfactoren van twee clubs in de top 10: Wassenaarse Golfclub Rozenstein en Golfclub Old Course Loenen?

Dit zijn de clubs met de hoogste percentages jeugdleden (peildatum: 30 september 2024). Jørg van Caulil sprak met vertegenwoordigers van Rozenstein en Old Course Loenen. 

Club Totaal
aantal
golfers
Golfers
6 t/m18
jaar 
Percentage
golfers
6 t/m 18
jaar 
Kennemer 1446 145 10,0%
Old Course
Loenen
865 83  9,6%
De Stok 367 34  9,3%
Schaerweijde 943 87 9,2%
Kagerzoom 670 61 9,1%
The Duke 676 60 8,9%
De Dommel 1041 87 8,4%
Spandersbosch
2420 199 8,2%
Rozenstein 1233 100 8,1%
Leeuwenbergh 1431 115 8,%

Club Totaal
aantal
golfers
Golfers
6 t/m 21
jaar 
Percentage
golfers
6 t/m 21
jaar 
Old Course 
Loenen
865 131 15,1%
The Duke 676 89 13,2%
Texelse 637 83 13,0%
Amsterdam
Old Course
860 112 13,0%
Hilversumsche 1233 160 13,0%
Spandersbosch 2420 312 12,9%
Biltse Duinen 1195 149 12,5%
Kennemer 1446 178 12,3%
Schaerweijde 943 116 12,3%
Kagerzoom 670 82 12,2%

Na de onstuimige groei van het aantal jeugdspelers afgelopen twee jaar is Golfclub Rozenstein tijdelijke gestopt met de verkoop van jeugdjaarkaarten. “Het wordt te druk op zondagochtend en we willen de kwaliteit graag kunnen blijven waarborgen”, verduidelijkt Sander de Wit, gedreven voorzitter van de jeugdcommissie van de club uit Wassenaar. “We onderzoeken nu hoe we nog meer kinderen kunnen accommoderen.”

“Wij vinden het belangrijk dat de jeugd een bal vanuit het gras leert slaan”

De populaire jaarkaart kost 535 euro (de helft van het gewone lidmaatschap) en daarmee kunnen de ruim honderd jeugdleden van Rozenstein 32 weken per jaar trainen op verschillende niveaus. “We proberen ze als groep bij elkaar te houden in die periode zodat er een clubgevoel ontstaat.” De lessen zijn zoveel mogelijk in de baan. “Daar vindt de opleiding plaats. Wij vinden het belangrijk dat de jeugd een bal vanuit het gras leert slaan op onze par-3 baan en iemand met baanpermissie gaat ook zoveel mogelijk de grote baan in.”

Wedstrijden en activiteiten

De club wil dat de kinderen veel wedstrijden spelen. “Daarom organiseren we naast de competitie ongeveer vijftien wedstrijden per jaar. Via de regionale samenwerkingen bezoeken we ook andere banen en dat vinden kinderen altijd fantastisch. Daarnaast organiseren we leuke activiteiten: een evenement op de driving range met speciale golfspellen en een dj, een bunkerwedstrijd en met Halloween glow-in-the-dark-golf.”

De Wit ervaart veel steun van zijn bestuur, dat volgens hem het jeugdprogramma de aandacht geeft die het verdient. Rozenstein, als Jeugdfan-club aangesloten bij het jeugdplan, beschikt over getrainde vrijwilligers en drie fulltime pro’s met affiniteit met jeugd, onder wie een vrouwelijke pro. “We hebben daardoor nu eindelijk een groepje van zo’n veertien meisjes in de middelbareschoolleeftijd die bij club blijven, omdat ze het erg leuk vinden om met een vrouwelijke pro op de baan te staan.”

Jeugd zichtbaar maken

Sommige talentvolle tieners stappen over naar een andere club. Als ze daar goed presteren, ervaart De Wit dat vooral als een compliment. “Dan doe je het als opleidingsclub goed. We vragen wel of ze nog af en toe bij ons komen trainen, dan kan onze jeugd bewonderend toekijken hoe een jeugdspeler 250 meter ver slaat op de driving range. ‘Dat wil ik ook kunnen’, zeggen ze dan.”

De Wit vindt dat je jeugd zichtbaar moet maken. “Hun aanwezigheid moet een vertrouwd beeld worden. Plan de jeugdlessen daarom op zondagochtend, ook wanneer het druk is, dan ziet iedereen dat er jeugd is op de club. Probeer steeds een item over de jeugd bovenaan te plaatsen in je nieuwsbrief. En noem tijdens een ALV altijd de jeugd in het beleidsplan, dan gaat het jeugdbeleid leven in de club.”

Uitstroom voorkomen

De jeugdcommissie signaleert dat de kans op uitstroom vanaf veertienjarige leeftijd toeneemt. “Wanneer lessen nauwelijks nog bezocht worden, valt de contributie voor ouders hoog uit. Maar die kinderen vinden golf vaak nog wel leuk.” Daarom test Rozenstein een lidmaatschap waarmee deze kinderen gebruik kunnen maken van alle oefenfaciliteiten inclusief de par-3 baan, voor 20 euro een greenfee voor de grote baan kunnen kopen en mee mogen doen met kidsactiviteiten.

Verder overweegt de club een regeling waarmee de hoge entreefee, afhankelijk van het aantal jaren dat iemand in het jeugdplan heeft gezeten, (deels) kwijtgescholden wordt op het moment dat iemand uit het jeugdlidmaatschap komt. Ook weer met als doel de jonge generatie te behouden.

Gunstige ligging

Old Course Loenen is een andere club uit de top 10 met een hoog percentage jeugdgolfers. Toen Stuart Mathie er zeven jaar geleden als head pro aan de slag ging, zag hij direct de kansen voor jeugdgolf. De golfclub ligt dicht bij het dorp, waar veel jonge gezinnen wonen. Kinderen komen vaak na schooltijd in groepjes op de fiets naar de club om te oefenen.

De baan grenst bovendien aan de accommodaties van andere sportverenigingen. Vooral de band met de hockeyclub, die hockeyers uit de hele regio trekt, is van oudsher hecht. “We nodigen hockeyteams uit voor een clinic en die ervaren dan dat golf ook een leuke sport is”, aldus Mathie. “Jongens komen meestal alleen trainen, maar meisjes doen dat liever in een groepje en nemen weer vriendinnetjes of klasgenootjes mee. Golf is voor steeds meer hockeyers hun tweede sport geworden.”

Sleutelrol voor pro’s

Voor de groepslessen probeert Mathie bewust vriendjes of teamgenoten van de hockey bij elkaar te zetten, zodat ze vaker met elkaar gaan spelen. “We gaan vaak de baan in, want alleen op de driving range oefenen wordt een beetje saai. Kinderen willen afwisseling. Heel goed dat de club dat toelaat. We spelen dan een aantal holes en maken er een wedstrijdje van met een prijsje. Daarmee prikkel je de kinderen om goed hun best te doen. We gaan ook altijd minimaal een kwartiertje putten.”

Volgens voorzitter Marc Toebes spelen de pro’s een sleutelrol in het succes van jeugdgolf op de club met een 9-holesbaan. “Het is altijd een feestje om te zien hoe Stuart al die kinderen op zondagmiddag op een plezierige en speelse manier leert golfen.”

Concurrerend jeugdtarief

Toebes ziet in de voordelige jeugdcontributie een andere succesfactor. Om golf aantrekkelijk te maken voor de jeugd is bewust gekozen voor een lager tarief dan de aangrenzende sportclubs. Jeugdleden betalen bij Old Course Loenen 199 euro per jaar en tot en met twaalf jaar is dat inclusief tien groepslessen, waarmee zij hun baanpermissie kunnen halen.

Een hoog jeugdtarief kan volgens Mathie een belemmering vormen voor veel gezinnen, waarin meerdere kinderen sporten die vaak verschillende sporten willen beoefen. En golf is dan meestal niet hun eerste sport. De pro stond zelf vanaf zijn zesde elke dag op de golfbaan. “In Schotland, waar ik vandaan kom, is golf een echte volkssport. Iedereen speelt daar met iedereen. Gelukkig is dat in Nederland ook langzaam aan het veranderen.” Hij wijst op het positieve effect dat de aanwas van jeugdleden op de Loenense golfbaan ook heeft op de horeca, omdat ouders of grootouders na afloop met de kinderen of kleinkinderen nog wat gaan eten of drinken.

“We zijn een zeer diverse vereniging geworden en onze leden waarderen dat”

Old Course Loenen heeft eveneens een actief programma voor een groep van meer dan honderd leden van 21 tot en met 35 jaar (Young Golfers) om ook die te betrekken bij de vereniging en te binden. “We zijn een zeer diverse vereniging geworden en onze leden waarderen dat”, zegt Toebes. “Jong en oud doet mee aan wedstrijden. We zijn echt een vereniging waar verschillende generaties op verschillende niveaus samen plezier beleven aan golf. Dat willen we vasthouden en daarom blijven we investeren in jeugdgolf.”

Jeugdgolfers op Old Course Loenen

Foto boven: Jeugd op Old Course Loenen en professional Stuart Mathie. Foto: Ruud Taal.

Jonge golfers op Old Course Loenen

Foto boven: deelnemers aan de The Young Golfers Trophy (21 tot 36 jaar) op Old Course Loenen en professional Maryono Olink (achtste van rechts). Foto: Ruud Taal.

Ga naar de hoofdpagina Best practices op het gebied van jeugd en familie.