Terug naar Nieuwsoverzicht

De coronacrisis en de gevolgen voor golf

20 mei 2020

Actuele berichtgeving van de NGF, NVG, NGA en PGA Holland over het coronavirus en de gevolgen voor golf. Laatste update: 20 mei, 13.30 uur.

Het laatste nieuws

Golfers en greenkeepers zijn herenigd sinds 11 mei. Het volgende doel was een reünie van de golfers en de horeca. De clubs, banen en horeca-ondernemers die actief zijn in de golfwereld worden zonder horeca-inkomsten zijn immers hard geraakt door de coronacrisis. Die situatie wilden we zo snel mogelijk beëindigen.

Op 19 mei heeft premier Rutte nieuwe maatregelen aangekondigd die per 1 juni ingaan. Een samenvatting van alle versoepelingen is te vinden op rijksoverheid.nl. Sportscholen werden wel genoemd, maar blijven dicht. Sportkantines werden niet genoemd, maar blijven vooralsnog ook gesloten.

Via drie lijnen hebben de NGF en NVG een lobby gevoerd om de clubhuizen open te krijgen. Tot in de middag van 19 mei was het spannend wat er zou gebeuren, omdat er grote twijfel was bij het kabinet. De lobby via de lijn van MKB Nederland lijkt uiteindelijk de doorslag te hebben gegeven: commerciële horeca op golfbanen mag per 1 juni open, onder voorbehoud van de bepalende noodverordeningen. Wij zijn MKB Nederland zeer dankbaar voor alle inspanningen.

Lees verder op ngf.nl/coronafaq bij de vraag "Wanneer mogen de clubhuizen of terrassen weer open?"

Golf

Vanaf 11 mei mag iedereen weer golfen, zij het onder strenge voorwaarden. Die zijn vastgelegd in een protocol. Het goede nieuws is op 6 mei bekendgemaakt door Premier Rutte (lees hier meer).

Jeroen Stevens, directeur van de NGF: “Het is goed nieuws voor de golfsport dat we vanaf 11 mei weer allemaal kunnen golfen, met inachtneming van de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld. Misschien niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld, maar we hebben met veel partijen in de golfwereld hard gewerkt om het weer kunnen beoefenen van onze sport mogelijk te maken. We hebben evenwel daarbij nooit het veiligheids- en gezondheidsbelang van alle Nederlanders uit het oog willen verliezen.”

NVG-directeur Lodewijk Klootwijk: “Onze leden zijn natuurlijk heel erg blij dat zij hun golfbanen vanaf maandag weer mogen openen voor volwassenen. Een mooi resultaat, mede door een hele goede en voortvarende samenwerking in de golfbranche!” Frank Kirsten, directeur van de PGA Holland: “De Professional Golfer’s Associatie Holland wenst alle golfers, amateurs en hun professionals, een mooi nieuw begin van het seizoen!” Jannes Landkroon, voorzitter van de NGA: "De greenkeeping heeft veilig en hard doorgewerkt zodat de baan in goede conditie is gebleven. We verheugen ons op de reünie met de golfer. Daar doen we het uiteindelijk voor."

De NGF, NVG, PGA Holland en NGA zijn opgelucht voor iedereen die werkzaam is in de golfsport dat de banen vanaf 11 mei weer geopend kunnen worden voor alle golfers, met inachtneming van de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld. Ook omdat er weer enig uitzicht is voor de horeca. Wat precies geldt voor clubhuizen, dat zoeken we nader uit. We maken ons er hard voor dat kantines (clubhuizen) gelijk worden getrokken met de horeca. 

Vanaf nu zullen we voortdurend de FAQ voor clubs en banen actualiseren wat betreft de routekaart voor de golfsport, het benodigde protocol, het reserveren van starttijden via GOLFGO en andere belangrijke zaken. Raadpleeg dit artikel (ngf.nl/coronafaq) geregeld zodat de herstart zo goed en veilig mogelijk verloopt. Want als golfsport hebben we nu ook een belangrijke verantwoordelijkheid om te laten zien dat wij ons kunnen houden aan maatregelen en richtlijnen en toch plezier aan onze sport kunnen beleven. De golfclubs die vanaf 29 april al aan de slag zijn met jeugdgolf hebben hierin een voortrekkersrol gespeeld. Door ons strikt te houden aan de richtlijnen kunnen we laten zien dat golf 100 procent "1,5 meter samenleving proof" is en voorkomen we dat mensen besmet raken met het coronavirus door de golfsport. Zoals premier Rutte op 6 mei zei: “We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich verstandig blijft gedragen.”

We bedanken alle mensen op de golfclubs en -banen die in de afgelopen tijd hard hebben doorgewerkt om de baan en faciliteiten te verzorgen en op te knappen, met name natuurlijk de greenkeepers. We willen ook alle bestuurders, directeuren, golfclubmanagers, medewerkers, golfprofessionals en anderen bedanken voor hun geduld, dit is het moment waar we met z’n allen naar hebben uitgekeken.

We wensen iedereen veel succes. Deel je ervaringen zodat we er allemaal van kunnen leren en aarzel niet om vragen te stellen!

Wat kunnen golfers verwachten en wat verwachten wij van golfers?

In het begin is het belangrijk om uit te leggen aan spelers wat zij kunnen verwachten en om uit te leggen wat er van hen wordt verwacht. Bij de communicatie over golf in coronatijd kan deze video van GOLF.NL gebruikt worden. De video vat de belangrijkste zaken samen.

Zoom-bijeenkomst voor corona- / golfvragen

Op 16 mei organiseerde de NGF een speciale Zoom-bijeenkomst voor vertegenwoordigers van clubs en banen. Deze bijeenkomst is opgenomen en kan hier bekeken worden. Op 20 juni zal opnieuw een digitale bijeenkomst gehouden worden (lees hier meer).

Lessen en wedstrijden

In de FAQ voor clubs en banen worden hierover meer details vermeld. Het is belangrijk om te weten dat de versoepeling voor sporten zoals golf alleen voor buiten geldt en niet voor binnen. Een les op een simulator die binnen staat is dus niet toegestaan. Een puttles binnen is ook niet toegestaan.

Online starttijden reserveren

Onderdeel van de protocollen op basis waarvan golf voor iedereen weer wordt toegestaan is het verplicht reserveren van starttijden. Sinds 29 april is hiervoor het starttijdenplatform GOLFGO van de NGF en NVG beschikbaar. In verband met de coronacrisis is deelname aan golf.nl/golfgo in 2020 gratis. Wil je online reserveringen faciliteren via het platform, nu voor de jeugd tot en met 18 en straks voor volwassenen? Laat het weten aan sv@nvg-golf.nl. Het is niet verplicht om deel te nemen aan GOLFGO, je kunt het ook zelf op een andere wijze faciliteren. Ook banen die zich niet hebben aangemeld voor GOLFGO, staan vermeld op het platform; van deze banen worden de contactgegevens gemeld zodat de golfers gemakkelijk contact kunnen opnemen. 

Financiële regelingen van de overheid

We zijn ons bewust van de enorme financiële schade die de golfsport in deze periode oploopt en daarom is het ook noodzakelijk dat er een noodfonds voor de sport komt. NOC*NSF voert hierover gesprekken met het ministerie van VWS. Als er ontwikkelingen zijn op dit gebied melden wij die. Voor informatie over de huidige financiële regelingen van de overheid verwijzen we naar de FAQ voor clubs en banen.

Hulpactie voor clubs en banen

Onder de naam #supportervangolf is de NGF een hulpactie begonnen voor golfclubs en –banen. Het eerste initiatief gekoppeld aan de actie is de verkoop van een speciaal golfpolo van FootJoy (lees hier meer). Het tweede initiatief is een special van GOLF.NL (lees hier meer). Het derde initiatief is een polo voor jeugd (lees hier meer). De NGF hoopt dat golfers ‘hun steentje aan deze actie kunnen en willen bijdragen’, met als doel dat er straks genoeg aanbod blijft om iedereen van de golfsport te laten genieten. 

Bijeenkomsten

De NGF heeft bijeenkomsten waarbij mensen fysiek bijeenkomen tot 1 juli afgelast. Maar sommige geplande NGF-activiteiten gaan wel door in een online vorm en er worden ook nieuwe webinars en online trainingen georganiseerd. Raadpleeg hiervoor de kalender van de NGF en ons overzicht van alle afgelaste NGF-activiteiten

De ALV van de NGF

De algemene ledenvergadering (ALV) van de NGF is eerst verzet van 16 mei naar zaterdag 20 juni maar wordt uitgesteld naar eind augustus/september. We zullen op 20 juni wel weer, net als op 20 mei, een speciale Zoom-bijeenkomst organiseren voor vertegenwoordigers van clubs en banen. 

Bereikbaarheid van de NGF

De medewerkers van het NGF-bureau werken thuis en zijn op reguliere werktijden bereikbaar via telefoon en e-mail. Het NGF-secretariaat (030-2426370) is zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar. Het NGF-secretariaat is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9 tot 12 uur en elke werkdag via golf@ngf.nl. De wachttijden kunnen langer zijn dan gebruikelijk.

Updates

De berichtgeving over corona wordt voortdurend geactualiseerd. Houd deze pagina (ngf.nl/corona) daarom in de gaten. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met de NGF, NVG, PGA Holland of NGA. Lees ook de FAQ voor clubs en banen

Wij wensen bestuurders, directeuren, golfclubmanagers, vrijwilligers, greenkeepers, professionals, horecapersoneel, golfers en anderen heel veel sterkte in deze periode.

corona stay strong

Adviezen van het RIVM

Het is belangrijk dat clubs en banen de belangrijkste RIVM-adviezen onder de aandacht brengen van hun leden. De adviezen zijn te vinden op rivm.nl. Hieronder staan de belangrijkste zaken.

Klachten die veel voorkomen:

 • Koorts
 • Luchtwegklachten zoals hoesten
 • Verkoudheid
 • Niezen
 • Kortademigheid

Belangrijk: als je verkoudheidsklachten met koorts hebt en/of benauwdheid, moet iedereen in het huishouden thuisblijven.

Bel de huisarts wanneer de klachten verergeren:

 • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk
 • U bent ouder dan 70, hebt een chronische ziekte of minder weerstand EN u krijgt koorts

Belangrijk: ga niet naar de huisarts toe, maar bel de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Maatregelen om verspreiding te voorkomen:

 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte:

 • Zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
 • Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.