Terug naar Nieuwsoverzicht

De coronacrisis en de gevolgen voor golf

24 juni 2020

Actuele berichtgeving van de NGF, NVG, NGA en PGA Holland over het coronavirus en de gevolgen voor golf. Laatste update: 24 juni, 21 uur.

Het laatste nieuws

Vanaf 1 juli worden veel coronamaatregelen versoepeld, zo heeft premier Rutte op 24 juni bekendgemaakt. Het goede nieuws voor golf: wedstrijden zijn onder bepaalde voorwaarden weer toegestaan en paracommerciële horeca - horeca gerund door een stichting of vereniging zonder winstoogmerk - mag vanaf 1 juli weer open.

Golfbanen mochten op 11 mei 2020 weer open en commerciële horeca op golfbanen mocht op 1 juni de deuren openen.

In de FAQ voor clubs en banen geven we antwoorden op veelgestelde vragen over de routekaart voor de golfsport, het benodigde protocol, het reserveren van starttijden via GOLFGO en andere belangrijke zaken.  

We zijn zeer blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen. Als golfsport hebben we echter nog steeds een belangrijke verantwoordelijkheid om te laten zien dat wij ons kunnen houden aan maatregelen en richtlijnen en toch plezier aan onze sport kunnen beleven. Door ons strikt te houden aan de richtlijnen kunnen we laten zien dat golf 100 procent "1,5 meter samenleving proof" is en voorkomen we dat mensen besmet raken met het coronavirus door de golfsport. Het is belangrijk om golf te blijven etaleren als de veiligste 1,5-meter sport die er is. Bij een eventuele opleving van het virus kunnen we hiervan de vruchten plukken.

Het Boostplan

De NGF heeft begin juni een Boostplan ontwikkeld met als doel de golfsport weer te laten floreren na de sluiting van de golfbanen door de coronacrisis. In het Boostplan staan activiteiten waaraan de NGF in 2020 extra aandacht geeft. Daarnaast vind je in het plan inspirerende tips en ideeën die golfclubs en -banen zelf kunnen oppakken en waarbij de NGF voor ondersteuning kan zorgen. Het boostplan is opgebouwd uit vier strategieën:

  • ‘Haal alles uit de zomer’
  • ‘Verleng het golfseizoen’
  • ‘Golf & de 1,5 meter samenleving: een prima match’
  • ‘De club is van en voor iedereen’

Binnen deze vier strategieën zet de NGF allerlei (extra) activiteiten op. Die vindt u terug in het plan. Daarnaast worden allerlei suggesties en ideeën aangereikt, die u op uw club/baan kunt meenemen en uitvoeren. Desgewenst kunt u van de NGF ondersteuning krijgen. Je vindt het boostplan op ngf.nl/boostplan.

boostplan ngf

Het boostplan is aan de orde gekomen in een speciale Zoom-bijeenkomst op 20 juni voor vertegenwoordigers van clubs en banen (lees hier meer). Het boostplan wordt ook toegelicht in twee live webinars.

30 juni
Wat kan het boostplan voor mijn club betekenen?
Hoe halen we zo veel mogelijk uit deze zomer?
Hoe profiteren we optimaal van het feit dat golf de perfecte 1,5-metersport is?
Schrijf je hier in voor dit webinar.

7 juli
Wat kan het boostplan voor mijn club betekenen?
Hoe kunnen we het golfseizoen op een aantrekkelijke manier verlengen?
Schrijf je hier in voor dit webinar.

Online starttijden reserveren

De regels rondom het verplicht reserveren van starttijden door middel van diverse tools zijn vanaf 17 juni, mede op verzoek van een aantal golfbanen, versoepeld. Waar spelers voorheen geen toegang tot de accommodatie hadden zonder starttijd, kan nu ook ter plekke een starttijd worden gereserveerd. Feitelijk is dit gelijk aan hoe de horeca werkt. Het is en blijft noodzakelijk dat spelers worden geregistreerd voor een eventueel contactonderzoek. Het RIVM adviseert de registratielijsten vier weken te bewaren. Clubs en banen kunnen zelf bepalen of zij de regels rondom starttijden wel of niet versoepelen, want uiteindelijk is elke club en baan zelf verantwoordelijk voor het reguleren van de toestroom.

Voor het boeken van teetimes is sinds 29 april het starttijdenplatform GOLFGO van de NGF en NVG beschikbaar. Wil je online reserveringen faciliteren via het platform? Lees hier meer over GOLFGO. Vanwege de coronacrisis is deelname aan GOLFGO in 2020 gratis. Ook banen die zich niet aanmelden voor GOLFGO, zijn te vinden op het platform; van deze banen worden de contactgegevens gemeld zodat de golfers gemakkelijk contact kunnen opnemen.

GOLFGO is te vinden op golf.nl/golfgo maar ook in de app GOLF.NL. Clubs en banen kunnen hier een poster downloaden die de voordelen van de app GOLF.NL samenvat: je digitale NGF-pas altijd bij de hand en eenvoudig je scorekaart indienen en starttijden boeken.

Financiële regelingen van de overheid

We zijn ons bewust van de enorme financiële schade die de golfsport in deze periode oploopt en daarom is het ook noodzakelijk dat er een noodfonds voor de sport komt. NOC*NSF voert hierover gesprekken met het ministerie van VWS. Voor informatie over de financiële regelingen van de overheid verwijzen we naar de FAQ voor clubs en banen.

Hulpactie voor clubs en banen

Onder de naam #supportervangolf is de NGF een hulpactie begonnen voor golfclubs en –banen. Het bestaat uit de verkoop van een speciaal golfpolo van FootJoy, een shirt voor de jeugd, specials van GOLF.NL en headcovers. Kijk hiervoor op ngfshop.nl. De NGF hoopt dat golfers ‘hun steentje aan deze actie kunnen en willen bijdragen’, met als doel dat er straks genoeg aanbod blijft om iedereen van de golfsport te laten genieten.

Bijeenkomsten, cursussen, workshops en NGF-wedstrijden

NGF-bijeenkomsten waarbij mensen fysiek bijeenkomen zijn in elk geval tot 1 juli afgelast. In de FAQ voor clubs en banen vind je informatie over bijeenkomsten vanaf 1 juli.

De ALV van de NGF

De algemene ledenvergadering (ALV) van de NGF is uitgesteld naar 19 september (lees hier meer).  

Bereikbaarheid van de NGF

De medewerkers van het NGF-bureau werken thuis of in kleine aantallen op kantoor en zijn op reguliere werktijden bereikbaar via telefoon en e-mail. Het NGF-secretariaat (030-2426370) is zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar. Het NGF-secretariaat is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9 tot 12 uur en elke werkdag via golf@ngf.nl. De wachttijden kunnen langer zijn dan gebruikelijk.

Wij wensen bestuurders, directeuren, golfclubmanagers, vrijwilligers, greenkeepers, professionals, horecapersoneel, golfers en anderen heel veel sterkte in deze periode.

corona stay strong

Adviezen van het RIVM

Het is belangrijk dat clubs en banen de belangrijkste RIVM-adviezen onder de aandacht brengen van hun leden. De adviezen zijn te vinden op rivm.nl.