Terug naar Nieuwsoverzicht

FAQ: veelgestelde vragen over corona en golf

11 juni 2021

Deze lijst met antwoorden op veelgestelde vragen wordt aangepast zodra daar aanleiding voor is. Laatste update: 11 juni 12.00 uur.

Onderstaand vind je het laatste nieuws, de belangrijkste richtlijnen en antwoorden op veelgestelde vragen. Grijs gearceerd = recent toegevoegd. 

 • Horeca- Restaurants/clubhuizen en horecaterrassen op golfbanen mogen weer open zijn, onder voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden voor restaurants: er mogen maximaal 50 gasten binnen, met reserveringen en met vaste plaatsen; reserveren kan ter plekke. Lees meer in de FAQ "Welke regels gelden er voor de horeca?" en ga naar ngf.nl/coronaposters voor registratieformulieren, de gezondheidscheckvragen en posters.
 • Clubhuizen - Clubhuizen op golfbanen mogen weer open zijn, onder voorwaarden. Lees meer in de FAQ "Welke regels gelden er voor clubhuizen?
 • Kleedkamers en douches - Kleedkamers en douches mogen geopend zijn. Lees meer in de FAQ "Wat geldt voor kleedkamers en douches?"
 • Wedstrijden - Jeugd tot en met 17 jaar mag nationale wedstrijden spelen. Personen vanaf 18 jaar mogen alleen onderling wedstrijden spelen tussen sporters van dezelfde club. Lees meer in de FAQ "Zijn (club)wedstrijden toegestaan?"
 • Basisregels - Het kabinet benadrukt dat iedereen zich aan de basisregels moet houden (onder meer anderhalve meter afstand houden) en drukte moet vermijden.
 • Starttijden - Golfclubs en -banen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de toestroom. Lees meer in de FAQ "Wat zijn de adviezen wat betreft starttijden?"
 • Algemeen - Het algemene advies aan clubs en banen is om goed contact te houden met de eigen gemeente. Stel de gemeente op de hoogte van ontwikkelingen en voornemens en vraag waar nodig toestemming. 
 • Communicatie - Zet op de website en in elke nieuwsbrief de belangrijkste coronaregels op een rij, zodat spelers hierop voortdurend geattendeerd worden. Door ons strikt te houden aan de richtlijnen laten we zien dat golf 100 procent '1,5 meter samenleving proof' is en voorkomen we dat mensen besmet raken met het coronavirus door de golfsport. Het is belangrijk om golf te blijven etaleren als de veiligste 1,5-meter sport die er is. Bij elke onverhoopte opleving van het virus kunnen we hiervan de vruchten plukken.
 • Protocol - Klik hier voor het golf- en horecaprotocol. Het protocol van NOC*NSF staat op nocnsf.nl/sportprotocol.
 • Posters - Ga voor posters naar ngf.nl/coronaposters

Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met de NGF, NVG, PGA Holland of NGA. Mail golf@ngf.nl.

Veelgestelde vragen

In het kort geldt sinds 5 juni het volgende.

 • De horecaterrassen op golfaccommodaties en de restaurants/clubhuizen op golfbanen mogen onder voorwaarden geopend zijn, van 06.00 tot 22.00.
 • Ook mag to go (een afhaalbalie) aangeboden worden.

Voor terrassen en restaurants op golfbanen gelden dezelfde voorwaarden.

 • Het restaurant en het terras mag van 06.00 uur tot 22.00 uur geopend zijn. In deze uren mag alcohol verkocht worden.
 • Er mogen maximaal 50 gasten op het terras aanwezig zijn, exclusief personeel, en er mogen maximaal 50 gasten in het restaurant aanwezig zijn, exclusief personeel,.
 • Reserveringen en vaste zitplaatsen zijn verplicht. Zitten aan de bar is niet toegestaan. Reserveren aan de deur/ingang is toegestaan.
 • Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten en zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Met kuchschermen tussen tafels mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan.
 • Voor het diner geldt een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment, zoals live optredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan.  
 • Een gezondheidscheck (verificatie van de gezondheid van de bezoekers door het personeel) is verplicht. Het personeel is ook verplicht om bezoekers te vragen om hun contactgegevens beschikbaar te stellen ten behoeve van eventueel bron- en contactonderzoek.
 • Entertainment zijn, zoals live optredens of het vertonen van sportwedstrijden op schermen, is niet toegestaan.
 • Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald. Lees hier meer over veilig betalen. Het RIVM adviseert: "Houd het kassa-/baliecontact zo beperkt mogelijk. Dat kan door zoveel mogelijk online of telefonisch te laten reserveren en online of contactloos te laten betalen."
 • Bezoekers dienen zich alleen te verplaatsen als men bijvoorbeeld naar de wc of garderobe moet of als men moet betalen.
 • De basisregels blijven gelden. Men moet bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden en binnen een mondkapje dragen. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer bezoekers van een restaurant hun mondkapje af mogen zetten. Wij adviseren vooralsnog om bezoekers te verzoeken hun mondkapje te dragen als ze zich verplaatsen in het restaurant. Het is ook nog niet helemaal duidelijk welke mondkapjesvoorschriften gelden voor personeel. Zodra we meer weten, melden we dat op deze pagina.
 • Het personeel in de horecasector wordt geadviseerd om twee keer week een zelftest af te nemen. Hierover worden nog afspraken met de sector uitgewerkt. Zodra we meer weten over deze afspraken, melden we dat op deze pagina.

Let op! We wijzen erop dat reserveringen en een gezondheidscheck ook verplicht zijn in sportkantines/clubhuizen met eenvoudige horeca waar bijvoorbeeld alleen koffie en thee wordt verkocht. De reservering kan bij de deur gedaan worden. In de praktijk kan dit eenvoudig geregeld worden door bezoekers bij binnenkomst een registratieformulier te laten invullen en de gezondheidscheckvragen te stellen. Ga naar ngf.nl/coronaposters voor posters, gezondheidscheckvragen en registratieformulieren.

Speciale aandachtspunten

 • Het is verplicht te reserveren ('wait to be seated') om drukte rondom horecagelegenheden te voorkomen. Op deze manier is het bezoeken van terrassen en restaurants beter in goede banen te leiden.
 • Maak gebruik van een aanmeldbalie. Zorg ook hier dat er duidelijke markeringen zijn aangebracht voor een eventuele wachtrij.
 • Medewerkers moeten aan bezoekers vragen naar de samenstelling van de gasten (wel of geen huishouden), ze moeten de gezondheidscheck uitvoeren en vragen of contactgegevens geregistreerd kunnen worden.
 • Registreer de gasten die op het terras of in de eet- en drinkgelegenheid zijn geweest. Dit kan nodig zijn bij een eventueel contactonderzoek. En bewaar deze registratielijsten minimaal vier weken. 

Tips van horeca-ondernemers

 • Zorg dat je een powerbank hebt liggen, zodat gasten hun telefoon kunnen opladen.
 • Zorg dat je een fietspomp in huis hebt.
 • Stel voor om een foto te maken van de gast wanneer die bezig is met het maken van een selfie.
 • Verras gasten door rond te gaan met een proefhapje of -drankje van de kaart.
 • Neem een bakje water mee voor bezoekers met honden, nog voordat je de eerste bestelling gaat opnemen.
 • Vraag terrasgasten of ze zonnebrandcrème willen, zet koud water op tafel of bied een plaats aan in de schaduw als het zonnig is of deel op erg warme dagen waterijsjes uit aan kinderen of loop rond met stukjes watermeloen.
 • Breng terrasbezoekers een dekentje of zet de terrasheaters aan als het fris wordt.
 • Zorg dat kinderen zich kunnen vermaken met bijvoorbeeld een kleurplaat.
 • Neem afscheid met een persoonlijke boodschap op de bon. 

Sinds 5 juni mogen de restaurants/clubhuizen op golfbanen weer open, onder voorwaarden. Sinds 5 juni mogen ook de kleedkamers en douches weer geopend zijn. Als legionellavorming in de afgelopen periode niet is voorkomen, dan is het nu heel belangrijk om rekening te houden met legionellagevaar! Spoel bij het “opnieuw” in gebruik nemen van de accommodatie grondig de kranen en douches door om het water te verversen. Het verstandigste is om dit te doen met water met een hoge temperatuur (advies: 80 graden). Lees meer in de FAQ "Wat geldt voor kleedkamers en douches?" 

Sinds 5 juni geldt per ruimte of zaal een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand.

Er is dus sinds 5 juni weer meer mogelijk op het gebied van vergaderingen en bijeenkomsten in het clubhuis. Een gezondheidscheck en registratie zijn verplicht.  Zorg voor vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand en voldoende ventilatie. Grote bijeenkomsten zoals een alv kunnen vooralsnog nog steeds het beste digitaal georganiseerd worden.

Voor de balie/kassa gelden de volgende adviezen. Markeer 1,5 meter voor de kassa/balie en geef wachtlijnen aan. Plaats plastic schermen bij de receptie als 1,5 meter afstand niet gehaald kan worden. En zorg (waar nodig) voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en/of bril. 

Sinds 1 december 2020 is het verplicht om in alle binnenruimtes een mondkap te dragen. Een mondkap moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor het personeel en is onderdeel van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Deze wet is sinds 1 december 2020 de basis voor alle coronamaatregelen. De wet maakt de regionale noodverordeningen overbodig.

Wat betreft restaurants en terrassen van clubhuizen: lees de FAQ "Welke regels gelden er voor de horeca?" 

Raadpleeg ook de checklist heropening sportaccommodaties van NOC*NSF.

Groepsvorming rondom het clubhuis

Het komt voor dat spelers op de parkeerplaats bijeenkomen en daar samen iets drinken of eten. Als golfers in groepen eten of drinken gaan nuttigen, spreek de spelers hier dan op aan. Ook hierop wordt gehandhaafd en overtredingen kunnen sluiting van de accommodatie tot gevolg hebben. Vertel je golfers in nieuwsbrieven en op de clubwebsite hoe belangrijk het is dat we ons met z'n allen aan de regels houden, zodat golf mogelijk blijft.  

Sinds 5 juni mogen douches en kleedkamers geopend zijn. Het dragen van mondkapjes bij het betreden en verlaten van het clubhuis en de kleedkamers is verplicht.

Hieronder volgen enkele adviezen.

Zorg ervoor dat douche- en kleedruimtes goed schoongemaakt worden en dat de ruimtes goed geventileerd zijn (zet ramen en/of deuren open).

Zorg er ook voor dat er genoeg droge en schone handdoeken zijn. De schoonmakers van douches moeten net als bij het schoonmaken van wc's voorzorgsmaatregelen nemen.

Het verdient aanbeveling om een beperking te stellen aan het aantal golfers dat tegelijk in de kleedkamer is. Gebruik de poster "In deze ruimte zijn ... personen toegestaan". Het RIVM zegt hierover: "Beperk het aantal personen in de sanitaire ruimtes (was-, toilet- en/of doucheruimtes). Laat bezoekers wachten met anderhalve meter afstand."

Houd bij het heropenen van douches rekening met het gevaar van legionella. Legionellagroei ontstaat als water in een systeem lang stilstaat. Voorkom legionellagroei met deze aanwijzingen:

 • Voorkom stilstand van water in een systeem.
 • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden).
 • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks.

Bij het “opnieuw” in gebruik nemen van de accommodatie geldt het volgende:

 • Spoel de kranen en douches grondig door om het water te verversen. Het verstandigste is om dit te doen met water met een hoge temperatuur (advies: 80 graden).

Raadpleeg ook de checklist heropening sportaccommodaties van NOC*NSF.

Sinds 5 juni geldt het volgende. 

 • Jeugd tot en met 17 jaar mag weer wedstrijden onderling en tegen andere clubs spelen.
 • Personen vanaf 18 jaar mogen alleen onderling wedstrijden spelen tussen sporters van dezelfde club. Het is hierbij belangrijk om groepsvorming te voorkomen.
 • Om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden, adviseren wij geen wedstrijden met shotgun starts te organiseren of in elk geval het aantal deelnemers aan een shotgun wedstrijd te minimaliseren. Wil je wel een shotgun organiseren? Stel dan een coördinator aan die ervoor zorgt dat er geen groepsvorming ontstaat.
 • Er mogen geen toeschouwers aanwezig zijn bij amateurwedstrijden.
 • We bevelen aan dat het inschrijfgeld voor wedstrijden zoveel mogelijk contactloos betaald wordt, bij voorkeur via een factuur, een Tikkie of een pinapparaat. Lees hier meer over veilig betalen.
 • In 'coronatijd' zijn er aanpassingen van de golfregels die het mogelijk maken dat golfers om op een veilige manier qualifying ronden spelen. Meer hierover lees je op de pagina ngf.nl/coronagolfregels
 • Prijsuitreikingen na wedstrijden zoals we gewend zijn, zijn niet toegestaan. Bij voorkeur wordt de uitslag van een wedstrijd online gepubliceerd en worden prijzen voor de winnaars klaargelegd in de shop op de baan, zodat de winnaars de prijzen op een zelf gekozen moment kunnen ophalen. Het is wel mogelijk om een prijsuitreiking te doen op het terras als iedereen zich houdt aan de richtlijnen voor terrassen. De deelnemers en wedstrijdleiders moeten dus een zitplaats hebben en blijven zitten. Bezoekers mogen zich immers alleen verplaatsen als men bijvoorbeeld naar de wc of garderobe moet of als men moet betalen. Ook in dit geval verdient het aanbeveling de prijzen in de shop klaar te leggen. Je kunt er ook voor kiezen om de prijzen op een tafel bij de uitgang neer te leggen, zodat de winnaars de prijzen kunnen pakken bij het verlaten van het terras. Zo wordt onderling contact vermeden en is het toch mogelijk om een wedstrijd gezamenlijk af te sluiten en de winnaars bekend te maken. Het is niet de bedoeling dat men elkaar feliciteert met omhelzingen of door handen te schudden.
 • Als je een longest drive contest of een nearest to the pin contest onderdeel maakt van een wedstrijd, dan geldt dat spelers erop gewezen moeten worden dat er bij het aanraken van materialen zoals een longest drive-bordje een klein tot zeer klein besmettingsrisico is. Om dit risico te verkleinen verdient het de aanbeveling dat clubs ontsmettingsmiddelen beschikbaar stellen of te koop aanbieden, zodat spelers altijd direct hun handen kunnen desinfecteren. Lees in dit verband ook de FAQ "Hoe zit het baanmaterialen?"
 • Als je bij een wedstrijd give-aways hebt voor de deelnemers, dan verdient het de aanbeveling om die klaar te leggen bij de eerste hole (en/of de tiende hole als ook op de tiende hole gestart wordt). Ook hier geldt dat spelers erop gewezen moeten worden dat er bij het aanraken van materialen een klein tot zeer klein besmettingsrisico is. Om dit risico te verkleinen verdient het de aanbeveling dat clubs ontsmettingsmiddelen beschikbaar stellen of te koop aanbieden, zodat spelers altijd direct hun handen kunnen desinfecteren. Lees in dit verband ook de FAQ "Hoe zit het baanmaterialen?"

NGF-wedstrijden

Voorlopig mogen spelers van 18 jaar en ouder nog geen nationale wedstrijden spelen. Belangrijke NGF-wedstrijden worden verplaatst naar een nieuwe datum. Raadpleeg voor de data de NGF-wedstrijdkalender.

Sinds 5 juni mogen alle winkels open zijn volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden zijn toegestaan.

Het maximum aantal mensen in een winkel is sinds 5 juni 1 per 10 vierkante meter.

We bevelen aan dat er zoveel mogelijk contactloos betaald wordt, bij voorkeur via een factuur of een pinapparaat. Lees hier meer over veilig betalen. Het RIVM adviseert: "Houd het kassa-/baliecontact zo beperkt mogelijk. Dat kan door zoveel mogelijk online of contactloos te laten betalen."

Gebruik de poster Golfshop geopend

Golfshops mogen ook nog steeds kiezen voor een bestel- en afhaalservice (click & collect). Gebruik in dat geval de poster Golfshop geopend: click & collect.

Steunpakketten blijven in deze pandemie noodzakelijk voor veel golfbanen en -clubs. Op 27 mei heeft het kabinet bekendgemaakt dat de bestaande steunregelingen voor bedrijven en zelfstandigen (TOZO, NOW en TVL) met drie maanden verlengd worden. Bedrijven en zelfstandigen kunnen dus ook in het derde kwartaal aankloppen bij de overheid. Ook is de terugbetaling van belastingschulden aangepast. Lees meer op mkb.nl.

NOW-5

Voor de vijfde maal kunnen werkgevers die te maken hebben met een omzetverlies van tenminste 20% in drie aaneengesloten maanden, op grond van de NOW, bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit kan sinds begin mei tot en met 30 juni 2021 onder bepaalde voorwaarden. Lees meer op de website awvn.nl

TASO-Q1 en TVS-Q1

Op vrijdag 14 mei 2021 is de regeling voor de TASO en de TVS voor Q1 gepubliceerd. Via de TASO (tegemoetkoming amateursportorganisaties Covid-19) kunnen sportverenigingen compensatie aanvragen voor de geleden schade door de coronamaatregelen. De TVS (tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties Covid-19) is bedoeld om de verhuurders te compenseren die de huur voor amateursportorganisaties hebben kwijtgescholden.

Vanaf maandag 17 mei 2021 kunnen aanvragen worden ingediend via de website van DUS-I. Op een aantal punten zijn de beide regelingen verruimd ten aanzien van het vorige kwartaal. Kijk hier voor een verdere toelichting op de TASO en TVS (Q1).

TOZO-Q3

De TOZO is een speciale regeling voor ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Met deze regeling kun je een aanvulling krijgen op inkomen en bedrijfskapitaal. Sinds 1 april 2021 is het mogelijk om TOZO 4 aan te vragen.

TVL

Lees hier meer over de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). 

Online tool "Vraag financiële compensatie aan voor jouw sportclub"

De overheid heeft verschillende regelingen in het leven geroepen om de schade veroorzaakt door corona (deels) te compenseren. Maar al die verschillende regelingen maken het voor sportverenigingen en ondernemers niet per se overzichtelijker. Om clubs hierin wegwijs te maken, bestaat er sinds 1 februari 2021 een speciaal interactief dossier, samengesteld door sportbonden in samenwerking met NOC*NSF. Ook voor ondernemers is dit een handig overzicht.

In het dossier "Vraag financiële compensatie aan voor jouw sportclub" staat eenvoudig uitgelegd welke overheidsregelingen er zijn en ontdekken clubs voor welke regelingen ze wel en niet in aanmerking komen. Het dossier bevat in hoofdlijnen “De financiële keten van een sportclub” en laat zien welke financiële relaties er kunnen zijn tussen sporter, sportclub en sportbond en hoe die met elkaar samenhangen. De financiële compensatieregelingen van de overheid zijn erop gericht om de schade voor concreet genoemde kostenposten te vergoeden. Daarom is het van belang dat sportclubs en sportbonden hier goed naar kijken voordat ze eventuele eigen afspraken of regelingen maken over financiële compensatie. Want dat kan er onbedoeld toe leiden dat er sprake kan zijn van minder financiële compensatie uit de rijksregelingen, zoals de TASO, TVS en NOW. In het dossier wordt dat verder uitgelegd. Bekijk hier het dossier "Vraag financiële compensatie aan voor jouw sportclub".

Overzicht Deloitte

 • Op 19 januari 2021 is een overzicht van Deloitte verschenen waarop alle financiële noodvoorzieningen staan. Klik hier voor het overzicht van Deloitte. Je kunt ons per mail specifieke vragen stellen; die worden vervolgens door Deloitte bekeken en beoordeeld. Stuur vragen naar dit mailadres.
 • Klik hier voor een eerder gepubliceerd overzicht (Excel) van alle maatregelen en vergoedingen die mogelijk voor jouw golfclub of -baan van toepassing zijn.
 • Bekijk ook het overzicht van NOC*NSF

Updates

De NGF en NVG melden het laatste nieuws over steunmaatregelen en een noodfonds voor de sport in de informatie-updates aan golfbanen en -clubs. Alle updates zijn hier terug te vinden. (Ontvangt je club of baan de dagelijkse update nog niet? Laat het weten, geef je mailadres en functie op de club/baan door aan golf@ngf.nl.)

Websites

Kijk voor informatie ook op deze websites:

Coronamonitor

Iedereen in de sport wordt door de coronamaatregelen geraakt: de sporters, de clubs, de bonden en ook andere sportaanbieders. De coronamonitor van het Mulier Instituut wordt gebruikt om goed in beeld te brengen waar de grootste financiële pijnpunten voor verenigingen zitten. Lees meer in de FAQ "Wat moet ik weten over het onderzoek van het Mulier Instituut?"

Sinds 5 juni geldt het volgende.
 • Groepslessen zijn voor alle leeftijden toegestaan.
 • Volwassenen vanaf 18 jaar mogen met maximaal 50 personen samen sporten zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Dit maximum is exclusief teaching professionals/personeel. Het maximum van 50 personen geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar. Zij hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.
 • Douches en kleedkamers mogen geopend zijn. Lees meer in de FAQ over kleedkamers en douches.
 • In indoor golflocaties mogen er per ruimte maximaal 50 personen aanwezig zijn. Binnen moet iemand een mondkapje dragen maar deze mag af tijdens het sporten. Het is wenselijk om sporters in indoor locaties zo veel mogelijk in dezelfde groepssamenstelling te laten sporten en tijdelijk de gegevens van de deelnemers vast te leggen, door via de reserveringen bij te houden wie wanneer sportte.

Zoals hierboven is te lezen mogen sporters vanaf 18 jaar met maximaal 50 personen samen sporten zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. In golf is het bij het oefenen en spelen niet nodig om elkaar te naderen binnen 1,5 meter. "Houd 1,5 meter van anderen" is nog steeds een van de basisregels in de bestrijding van de coronapandemie. Om deze reden verdient het de aanbeveling om leden en gasten van 18 jaar en ouder nog steeds te verplichten om de 1,5-meterrichtlijn in acht te nemen bij het spelen in de baan en het gebruikmaken van de oefenfaciliteiten. Voor teaching professionals is lesgeven zonder 1,5 meter afstand te houden soms wel nodig. Dit is toegestaan. 

We bevelen aan dat er zoveel mogelijk contactloos betaald wordt, dus bij voorkeur via een factuur, een Tikkie of een pinapparaat. Lees hier meer over veilig betalen.

Materialen in de baan

In maart 2020 hebben we uit voorzorg en in overleg met het RIVM geadviseerd om alle materialen (zoals bunkerharken, prullenbakken en ballenwassers) uit de baan te halen. In juli 2020 is aangegeven dat banen en clubs deze materialen kunnen terugplaatsen als zij dat wensen, met de kanttekening dat het aanbeveling verdient dat materialen na elke aanraking gedesinfecteerd worden, door de club/baan of door de golfer. We hebben er toen bij gezegd: "We begrijpen dat dit voor bijvoorbeeld het aanraken van een vlaggenstok veel werk en oplettendheid vraagt. Daarom adviseren wij om de regel van het niet aanraken van de vlaggenstok en het verhogen van de hole aan te houden. In het algemeen is het advies dat iedereen geregeld de handen wast." Veel banen hebben materialen teruggeplaatst, veel ook nog niet. 

Sinds 20 april 2021 is ons standpunt dat het in onze ogen, mede na uitgebreid overleg met deskundigen, verantwoord en veilig is materialen terug te plaatsen in de baan - met de disclaimer dat er altijd een klein tot zeer klein besmettingsrisico is (lees daarover meer verderop).

Materialen zoals vuilnisbakken, ballenwassers en harken kunnen in onze ogen in de baan geplaatst worden en ons inziens kunnen clubs ook toestaan dat de vlaggenstokken aangeraakt worden. Ook kunnen markeerbordjes voor de "longest drive" en "nearest to the pin" gebruikt worden. Maar het verdient de aanbeveling spelers erop te wijzen dat er altijd een klein tot zeer klein besmettingsrisico is als men baanmaterialen aanraakt. Om dit risico te verkleinen verdient het de aanbeveling dat clubs ontsmettingsmiddelen beschikbaar stellen of te koop aanbieden, zodat spelers altijd direct hun handen kunnen desinfecteren.

De keuze om materialen zoals harken in de baan te plaatsen en het aanraken van vlaggenstokken toe te staan, is aan de clubs en banen zelf. Lees in dit verband ook de pagina ngf.nl/coronagolfregels

Huurclubs

Golfers mogen gebruikmaken van leen- en huurclubs. De clubs moeten de stokken na gebruik schoonmaken met een reinigingsmiddel.

Scorekaarten

Wat betreft het uitwisselen van scorekaarten is het advies nog altijd om het uitwisselen van scorekaarten te voorkomen en om spelers te vragen hun scores digitaal in te voeren via de app GOLF.NL of clubsoftware. Lees in dit verband ook de pagina ngf.nl/coronagolfregels

Materialen en besmettingsrisico

NOC*NSF zegt hierover het volgende.

Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam.

In het algemeen raden we aan dat sporters regelmatig hun handen wassen en sportmaterialen desinfecteren na gebruik. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.

De clubs en banen mogen zelf bepalen hoeveel personen er in een flight spelen. Sinds 19 mei mogen er volgens het golfprotocol meer dan vier personen in een flight spelen (bij bepaalde funwedstrijden is het gebruikelijk om flights van vijf of zes personen te vormen). Wij raden flights van meer dan vier personen echter af omdat het tot meer toestroom leidt en omdat hiermee het risico op groepsvorming vergroot wordt.

Sinds 5 juni mogen sporters vanaf 18 jaar met maximaal 50 personen samen sporten zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. In golf is het bij het oefenen en spelen echter niet nodig om elkaar te naderen binnen 1,5 meter. "Houd 1,5 meter van anderen" is nog steeds een van de basisregels in de bestrijding van de coronapandemie. Om deze reden verdient het de aanbeveling om leden en gasten van 18 jaar en ouder nog steeds te verplichten om de 1,5-meterrichtlijn in acht te nemen bij het spelen in de baan en het gebruikmaken van de oefenfaciliteiten.

Het blijft heel belangrijk dat we er als golfbranche alles aan doen om coronabesmettingen te voorkomen. Golf is nu veilig en dat houden we graag zo. Werk daarom zo veel mogelijk met starttijden zodat er doorstroming is en er geen groepsvorming ontstaat. Stel een coronacoördinator aan. Let op, dit betreft een advies en is geen verplichting, maar golfclubs en -banen moeten zorg dragen voor eenrichtingsverkeer en voorkomen dat er groepsvorming ontstaat.

Sinds 5 juni geldt per ruimte of zaal een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand.

Er is dus sinds 5 juni weer meer mogelijk op het gebied van vergaderingen en bijeenkomsten in het clubhuis. Grote bijeenkomsten zoals een alv kunnen vooralsnog nog steeds het beste digitaal georganiseerd worden (zie verderop).

Sinds 1 december 2020 is het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkap te dragen (receptie en toiletten). Een mondkap moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor het personeel en is onderdeel van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Deze wet is sinds 1 december 2020 de basis voor alle coronamaatregelen.

Digitale vergaderingen

Sinds 24 april 2020 mogen sportverenigingen de ALV volledig of deels digitaal organiseren. Dit is toegestaan op basis van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid. Intrekking van de wet (op zijn vroegst per 1 augustus) zal altijd minimaal twee maanden van tevoren worden aangekondigd.

De verlenging van de spoedwet verandert niets aan het uitstellen van de ALV (dat kan tot maximaal vier maanden na de verplichte datum waarop je normaal de ALV moet houden). Iedereen moet tot 72 uur van tevoren per mail of anderszins vragen kunnen stellen die tijdens de ALV beantwoord moeten worden. 

In dit artikel van NOC*NSF lees je meer over het organiseren van een (digitale) ALV.

Sinds 15 mei 2021 zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig worden aangemerkt.

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies.

In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie.

De sport wordt hard geraakt door de coronacrisis. In opdracht van het ministerie van VWS en in afstemming met de VSG en NOC*NSF onderzoekt het Mulier Instituut de gevolgen voor sportverenigingen.

Coronapeiling III voor sportverenigingen

Sinds eind maart 2021 staat de vragenlijst coronapeiling III voor sportverenigingen klaar om ingevuld te worden. Klik hier voor de link.

Eerdere peilingen

In oktober 2020 heeft Mulier voor de tweede maal een peiling onder verenigingen gehouden. Deze peiling moet onder meer duidelijk maken in hoeverre de compenserende maatregelen voor de sport en het algemene noodpakket volstaan en welke eventuele aanvullende maatregelen er nodig zijn. De resultaten van dit onderzoek worden door VWS betrokken bij de voorbereiding van de begrotingsbehandeling Sport in de Tweede Kamer. 

Eind november berichtte het Mulier Instituut:

"Het omzetverlies in de breedtesportsector (sportverenigingen, sportondernemers, gemeenten en sportbonden) komt in 2020 uit op 1,5 miljard euro. Na kostenbesparingen (350 miljoen euro) en compensatie uit diverse steunmaatregelen (450 miljoen euro) resteert een directe schade voor de breedtesportsector van ruim 700 miljoen euro. Deze schade wordt opgevangen door het aanspreken van reserves. Dit leidt tot aantasting van het investerings- en weerstandsvermogen van sportorganisaties en bedreigt het voortbestaan van deze organisaties. Deze schattingen zijn opgenomen in de tweede monitor Sport en corona. De monitor geeft een beeld van de gevolgen van de coronamaatregelen voor het sport- en beweeggedrag en de organisatie en de financiering van de sport in Nederland." Een van de bevindingen: "Zowel het omzetverlies als de directe schade in de breedtesport zitten vooral bij de sportondernemers (fitnesscentra, dansscholen, maneges, golfbanen e.d.)." Lees hier verder.

In de monitor Sport en corona worden de gevolgen van de coronamaatregelen voor het sport-, speel- en actief beweeggedrag, de organisatie en de financiering van de sport in Nederland in beeld gebracht. Daarbij gaat de aandacht uit naar sportverenigingen, sportondernemers, ongeorganiseerde sport, topsport, sportevenementen en de ondersteuningsstructuur (sportbonden, NOC*NSF). Lees hier meer. 

Uit het onderzoek van het het Mulier Instituut blijkt onder meer dat de coronapandemie leidt tot structurele wijzigingen in het sportbeleid van gemeentes. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe eisen die aan sportaccommodaties worden gesteld (onder meer ventilatie). Denk ook aan meer aandacht voor de buitenruimte en het inzetten op de preventieve waarde van sport en bewegen. Lees meer in een bericht op mulierinstituut.nl.

Eigen onderzoek

Corona heeft een sterk effect op de golfbranche in 2020 en ook op de verwachtingen voor 2021. Graag vernemen we wat de effecten zijn (geweest) op jouw omzet en resultaat, zodat we dit kunnen meenemen in de komende cao-onderhandelingen. Ook dienen deze cijfers om de golfbranche mee te kunnen nemen in het nationale onderzoek dat het Mulier Instituut in opdracht van het ministerie van VWS uitvoert. Klik hier om een korte enquête in te vullen.

Gezien de uitzonderlijke situatie die is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus mogen clubs het examen tijdelijk digitaal afnemen. In een protocol worden de richtlijnen uitgelegd. Lees hier meer.

Sinds 5 juni geldt per ruimte of zaal een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand.

Er is dus weer meer mogelijk op het gebied van bijeenkomsten in het clubhuis. Een gezondheidscheck en registratie zijn verplicht.  Zorg voor vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand en voldoende ventilatie.

We adviseren om bijeenkomsten voor regellessen alleen binnen te organiseren als het noodzakelijk is. Bij voorkeur worden regellessen buiten gegeven.

Sinds 1 december 2020 is het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkap te dragen, dus onder andere in het clubhuis en in de golfshop. Een mondkap moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor het personeel en is onderdeel van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Deze wet is sinds 1 december 2020 de basis voor alle coronamaatregelen. De wet maakt de regionale noodverordeningen overbodig.

Wat betreft het aantal golfers per flight, raadpleeg de FAQ "Hoeveel golfers mogen in één flight spelen?"

Golfbanen en -clubs zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de toestroom - en de doorstroming - met als doel dat de sportlocatie niet "te druk" wordt. Omdat golfbanen verantwoordelijk zijn voor de toestroom en omdat registratie bijdraagt aan de bestrijding van het virus, adviseren wij om een reserveringsysteem te handhaven of op andere wijze overzicht te houden van de spelers die de baan bezoeken. Op die manier voorkom je ook groepsvorming bij de reserveringsbalie. We adviseren ook om een gezondheidscheck te doen voor aanvang van een ronde. Het is toegestaan dat golfers een starttijd boeken op de accommodatie zelf, maar om groepsvorming bij de reserveringsbalie te voorkomen verdient het aanbeveling om golfers te verzoeken dat zij starttijden digitaal boeken. Het RIVM adviseert: "Houd het kassa-/baliecontact zo beperkt mogelijk. Dat kan door zoveel mogelijk online of telefonisch te laten reserveren en online of contactloos te laten betalen."

Vanaf 5 juni mogen mensen van alle leeftijden sporten zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. In golf is het bij het oefenen en spelen echter niet nodig om elkaar te naderen binnen 1,5 meter. “Houd 1.5 meter van anderen” is nog steeds een van de basisregels in de bestrijding van de coronapandemie. Om deze reden verdient het de aanbeveling om leden en gasten van 18 jaar en ouder nog steeds te verplichten om de 1,5-meterrichtlijn in acht te nemen bij het spelen in de baan en het gebruikmaken van de oefenfaciliteiten. 

Let op, werken met starttijden betreft een advies en is geen verplichting, maar golfclubs en -banen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de toestroom en voor eenrichtingsverkeer. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat er geen groepsvorming ontstaat bij de eerste hole of andere holes waar spelers starten.

We bevelen aan dat er zoveel mogelijk contactloos betaald wordt, dus bij voorkeur via een factuur, een Tikkie of een pinapparaat. Lees hier meer over veilig betalen.

Voor online reserveringen hebben de NGF en NVG het platform GOLFGO ontwikkeld. In verband met de coronacrisis was GOLFGO in 2020 gratis voor golfclubs en -banen. GOLFGO is te vinden op golf.nl/golfgo maar ook in de app GOLF.NL. Aanpassingen in teesheets worden door GOLFGO automatisch uitgelezen via de systemen van Intogolf en Egolf4u. De aanpassingen die een club of baan doet van een flight van vier naar maximaal twee personen wordt dus direct verwerkt in GOLFGO.

Het is een uitdaging om een starttijdensysteem op zo’n manier in te richten dat iedereen tevreden is. Lees daarvoor het artikel Efficiënt starttijdenmanagement: 9 tips.

Sinds 1 december 2020 is het verplicht om in alle binnenruimtes een mondkap te dragen, voor golfers is dit van toepassing op de toiletten of de receptie, voor het personeel geldt dit voor alle binnenruimtes. Een mondkap moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor het personeel en is onderdeel van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Deze wet is sinds 1 december 2020 de basis voor alle coronamaatregelen. De wet maakt de regionale noodverordeningen overbodig. De gemeente is verantwoordelijk voor handhaving. Het advies aan clubs en banen is om goed contact te houden met de eigen gemeente. Stel de gemeente op de hoogte van ontwikkelingen en voornemens en vraag waar nodig toestemming.

  

Golfstart is een boekingsplatform voor beginnende golfers. Via Golfstart vinden mensen in heel Nederland een locatie in hun regio waar ze met een golfcursus kunnen beginnen. Golfstart is sinds begin 2020 zeer populair.

Is je club nog niet aangemeld bij Golfstart? Lees hier hoe het werkt en hoe je gratis kunt meedoen en profiteren van landelijke promotie. Lees ook over Golfstart op de pagina ngf.nl/boostplan.

Bij Golfstart-lessen moeten de coronamaatregelen in acht genomen worden. Wouter Voskamp van de Haarlemmermeersche Golf Academie geeft hier een aantal tips hoe je het beste met de coronamaatregelen kunt omgaan.

Neem contact op met je lokale GGD en maak samen met de GGD een plan. Indien bij een sporter/vrijwilliger of werknemer COVID-19 wordt vastgesteld, zijn er richtlijnen vanuit de overheid die moeten worden gehanteerd. De GGD geeft aan welke quarantainemaatregelen noodzakelijk zijn. Dit kan per situatie en regio verschillen. Het is zaak om er snel bij te zijn ter voorkoming van verdere besmetting en om verantwoord open te kunnen blijven.

 

Sinds september 2020 werkt de overheid met de risiconiveaus Waakzaam (1), Zorgelijk (2), Ernstig (3) en Zeer ernstig (4). Het aantal besmettingen bepaalt het niveau. Bekijk op het coronadashboard het actuele risiconiveau in jouw veiligheidsregio. Hier lees je wat de risiconiveaus betekenen.

De indeling per risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. Voorlopig gelden de strenge nationale maatregelen (de lockdown). Zodra het aantal nieuwe besmettingen terugloopt, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan zullen er per veiligheidsregio maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau.

Aanvullende coronaregels

Nu al kunnen er in elke veiligheidsregio wel aanvullende lokale coronaregels gelden. Raadpleeg de aanvullende maatregelen in jouw veiligheidsregio. Neem bij onduidelijkheden contact op met je gemeente. Bekijk hier de aanvullende maatregelen in jouw veiligheidsregio.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is sinds 1 december 2020 de basis voor alle coronamaatregelen. De wet maakt de regionale noodverordeningen overbodig. Het sport- en golfprotocol is afgestemd op de kaders van de wet. De gemeente is verantwoordelijk voor handhaving. Het advies aan clubs en banen is om goed contact te houden met de eigen gemeente. Stel de gemeente op de hoogte van ontwikkelingen en voornemens en vraag waar nodig toestemming.

De uitbraak van de coronapandemie in 2020 was voor de NGF aanleiding om een Boostplan te ontwikkelen ter ondersteuning van golfclubs en -banen. In het Boostplan staan activiteiten waaraan de NGF extra aandacht geeft. Daarnaast vinden clubs en banen in het plan inspirerende tips en ideeën waarbij de NGF voor ondersteuning kan zorgen. Lees meer op ngf.nl/boostplan.

 

boostplan ngf

Vanwege de coronamaatregelen moesten en moeten sommige workshops en cursussen afgelast worden. De NGF organiseert om deze reden veel online webinars en online trainingen. Bekijk het aanbod op de NGF-kalender.

De NGF Competitie van 2021 is afgelast. We hopen dat de Najaarscompetitie en Jeugdcompetitie van 2021 kunnen doorgaan. Lees meer in de FAQ over de NGF Competities.

Sinds 5 juni mag jeugd tot en met 17 jaar mag weer nationale wedstrijden spelen. Personen van 18 jaar en ouder mogen dit nog niet. Belangrijke NGF-wedstrijden worden verplaatst naar een nieuwe datum. Raadpleeg voor de data de NGF-wedstrijdkalender. Lees ook de FAQ "Organiseer je een NGF-wedstrijd en zoek je het NGF-wedstrijdenprotocol?"

Het Big Green Egg Open, een toernooi van de Ladies European Tour dat van 30 juni tot en met 3 juli 2021 op de Rosendaelsche Golfclub wordt gehouden, gaat door, maar het toernooi wordt zonder publiek gespeeld. Het ELTK voor Girls, dat in juli op de Hilversumsche zou worden gespeeld, is noodgedwongen 'teruggegeven' aan de Europese federatie. Lees meer over deze twee kampioenschappen op golf.nl.

Golfbanen en -clubs zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de toestroom - en de doorstroming - met als doel dat de sportlocatie niet "te druk" wordt. Omdat golfbanen verantwoordelijk zijn voor de toestroom en omdat registratie bijdraagt aan de bestrijding van het virus, adviseren wij om een starttijdenreserveringsysteem te handhaven of op andere wijze overzicht te houden van de spelers die de baan bezoeken.

Dat geldt ook voor bezoekers van de oefenfaciliteiten. Dit kan in de praktijk bewerkstelligd worden door bij de ingang van de drivingrange een formulier neer te leggen waarop bezoekers hun naam en contactgegevens kunnen invullen. Dat kost geen geld en weinig tijd.

We adviseren voorts dat teaching professionals goed bijhouden wie ze op les hebben, inclusief de deelnemers aan clinics. In het geval van een besmetting kunnen dan de contactgegevens van golfers doorgegeven worden. 

Lees ook de FAQ "Zijn (indoor) lessen en trainingen toegestaan?"

Toezicht houden op het gedrag in de baan is niet verplicht. Wel adviseren we dat er dagelijks een coronacoördinator is aangesteld en dat er om in en rond het clubhuis toezicht wordt gehouden met speciale aandacht voor de toestroom, 1,5-meterrichtlijn, eenrichtingsverkeer en hygiëne. De coronacoördinator houdt contact met collega’s die op andere dagen deze taak hebben. Ook houdt deze persoon contact met verschillende afdelingen over de ontwikkelingen met medewerkers en sporters op de accommodatie. De verantwoordelijken houden zich op de hoogte van eventuele wijzigingen van de voorschriften.

Golfclubs en -banen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de toestroom. We adviseren het volgende. 

Breng eenrichtingsverkeer aan in ruimten zodat het makkelijker is 1,5 meter afstand te houden, ook als men beweegt. Zorg ook dat er waar mogelijk eenrichtingsverkeer gemaakt wordt naar de driving range, oefengreens en de eerste afslagplaats. En zorg voor eenrichtingsverkeer bij het verlaten van de accommodatie.

Markeer 1,5 meter voor de kassa/balie en geef wachtlijnen aan. Plaats plastic schermen bij de receptie als 1,5 meter afstand niet gehaald kan worden. En zorg (waar nodig) voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en/of bril.

Hang posters op de ramen en deuren van het clubhuis over de hygiëneregels en de regels die gelden op de golfaccommodatie. Geef in het clubhuis aan wat het maximum aantal personen per ruimte is.

De aantallen in je clubhuis zijn aan maxima gebonden. Het is dan ook niet mogelijk om bij slechte weersomstandigheden het clubhuis voor iedereen te openen. Ook in die situatie moet men zich houden aan maximale aantallen.

Sinds 1 december 2020 is het verplicht om in alle binnenruimtes een mondkap te dragen. Voor golfers is dit van toepassing op de toiletten of de receptie, voor het personeel geldt dit voor alle binnenruimtes. Een mondkap moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor het personeel en is onderdeel van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Deze wet is sinds 1 december 2020 de basis voor alle coronamaatregelen. De wet maakt de regionale noodverordeningen overbodig. De gemeente is verantwoordelijk voor handhaving. Het advies aan clubs en banen is om goed contact te houden met de eigen gemeente. Stel de gemeente op de hoogte van ontwikkelingen en voornemens en vraag waar nodig toestemming.

Het is voorlopig nog niet zeker of de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie van 2021 kunnen doorgaan. 

Op 12 mei is besloten om de Jeugdcompetitie uit te stellen van juni naar het najaar, omdat er dan meer kans is dat de Jeugdcompetitie kan doorgaan. Door de verplaatsing naar het najaar zal de Jeugdcompetitie in een licht afgeslankte vorm gespeeld worden. 

Meer details zijn te vinden in de FAQ over de competities.

Het NGF-bestuur heeft op 24 februari 2021 besloten om de NGF Competitie in het voorjaar van 2021 te annuleren. Dit is toegelicht in deze brief aan alle clubs.

 

Sinds 14 oktober 2020 zijn evenementen verboden. Georganiseerd golf mag daarom niet de vorm van een evenement aannemen. Overleg in geval van twijfel vooraf met de gemeente.

Er mogen twee personen in een Handicart (buggy) als zij uit hetzelfde huishouden komen. Wanneer er twee personen gebruik maken van een golfbuggy die niet uit hetzelfde huishouden komen, dan is het verplicht om een mondkapje te dragen. De golfbaan dient te zorgen voor schoonmaakmiddelen zodat de golfers de buggy voor of na gebruik kunnen reinigen of de golfclub zelf reinigt de golfbuggy na gebruik.

Sinds 19 mei 2021 is er geen dringend advies meer om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen, en om drukte onderweg en op stations te vermijden. In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. 

De overheid adviseert om drukte onderweg te vermijden en buiten de spits te reizen. Reis bij voorkeur niet tussen 06:30-09:00 uur en 16:00-18:30 uur.

Wanneer er vanwege sportactiviteiten personen uit meerdere huishoudens in dezelfde auto zitten, moeten personen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen. 

Het blijft belangrijk dat we er als golfsport alles aan doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Anderhalve meter afstand houden blijft de norm. Wie klachten heeft, moet thuis blijven en zich laten testen.

Thuiswerken als dat kan blijft de norm. Maar vanaf 5 juni zijn samenkomsten van interne teams voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing wel weer toegestaan.

Het is belangrijk dat clubs en banen de belangrijkste RIVM-adviezen onder de aandacht blijven brengen van hun leden. De adviezen zijn te vinden op rivm.nl. Het is ook belangrijk om golfers goed te informeren over elke wijziging van de overheidsmaatregelen. En het is belangrijk om golfers aan te spreken als ze regels negeren. Zet in elke nieuwsbrief de belangrijkste regels op een rij, zodat spelers voortdurend geattendeerd worden op de richtlijnen. Houdt eenrichtingsverkeer in stand. Vermijd drukte op de golfbaan.

Door ons strikt te houden aan de richtlijnen kunnen we laten zien dat golf 100 procent '1,5 meter samenleving proof' is en voorkomen we dat mensen besmet raken met het coronavirus door de golfsport. Het is belangrijk om golf te blijven etaleren als de veiligste 1,5-meter sport die er is. Bij elke onverhoopte opleving van het virus kunnen we hiervan de vruchten plukken.

De NGF en NVG sturen de golfbanen en -clubs geregeld een informatie-update. Alle updates zijn hier terug te vinden. Ontvangt je club of baan de dagelijkse update nog niet? Laat het weten, geef je mailadres en functie op de club/baan door aan golf@ngf.nl. Bekijk ook de informatie over het Boostplan op ngf.nl/boostplan

In het protocol staat: "Zorg dat ten allen tijde EHBO-materialen en een AED beschikbaar zijn en dat deze niet achter slot en grendel zitten." In verband met de kans op besmetting met het coronavirus heeft de Hartstichting aanvullende adviezen uitgebracht voor hulpverlening met een AED.  Iedereen mag in feite zelf de afweging maken of hij/zij wel of niet zal reanimeren bij een noodgeval. De hulpverlener moet zich nu al afvragen of hij/zij in een risicogroep valt waarvoor het wordt afgeraden om te reanimeren. Lees hier meer. 

Zorg dat de gehele sportlocatie na elke dag goed schoongemaakt wordt. Denk hierbij zeker aan toiletten, douches en overige algemene ruimtes en gangen. 

Contactpunten en faciliteiten voor het handenwassen dienen ook goed gereinigd te worden. Verhoog de frequentie van schoonmaak op basis van de drukte. Zorg voor voldoende (aanvulling van) (vloeibare) zeep en materialen om handen af te drogen. Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes. Zorg voor een aftekenlijst op het toilet.

We adviseren om met alle betrokken partijen goede afspraken te maken over de hygiënemaatregelen op de accommodatie.

In dit document staat een waslijst aan tips.

Sinds 1 december is het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkap te dragen (receptie en toiletten). Een mondkap moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor het personeel en is onderdeel van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Deze wet is sinds 1 december de basis voor alle coronamaatregelen. De wet maakt de regionale noodverordeningen overbodig. 

De sluiting van golfbanen in het voorjaar als gevolg van de coronacrisis was voor de NGF aanleiding om een Boostplan te ontwikkelen ter ondersteuning van golfclubs en -banen. In het Boostplan staan activiteiten waaraan de NGF extra aandacht geeft. Daarnaast vinden clubs en banen in het plan inspirerende tips en ideeën waarbij de NGF voor ondersteuning kan zorgen. Lees meer: ngf.nl/boostplan

GOLF.NL kan lente-, zomer-, herfst- en winteracties op je baan onder de aandacht brengen van spelers. Stuur hiervoor een mail aan redactie@golf.nl.

De NGF en NVG sturen de golfbanen en -clubs geregeld een informatie-update. Alle updates zijn hier terug te vinden. Ontvangt je club of baan de dagelijkse update nog niet? Laat het weten, geef je mailadres en functie op de club/baan door aan golf@ngf.nl.

De NGF organiseert ook cursussen, online trainingen en live webinars om clubs en banen te helpen. Bekijk het aanbod op de NGF-kalender

Ja. De medewerkers van het NGF-bureau werken thuis of als het noodzakelijk is in kleine aantallen op kantoor en zijn op reguliere werktijden bereikbaar via telefoon en e-mail. Het NGF-secretariaat (030-2426370) is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Mailen kan ook: golf@ngf.nl. De wachttijden kunnen langer zijn dan gebruikelijk.

De digitale pas van de NGF is geldig en wordt geaccepteerd in het buitenland. Het is dus niet nodig om voor een golfvakantie een fysieke pas aan te vragen via je club.

De digitale pas van iedere speler verschijnt in de app GOLF.NL en is ook zichtbaar als je inlogt op mijn.golf.nl (voor golfers die de app GOLF.NL niet hebben). Er is geen internetverbinding nodig als je digitale pas in het buitenland op de app will laten zien. Bij mijn.golf.nl is wel een internetverbinding nodig.

Als je de app GOLF.NL niet hebt, kun je voor vertrek naar het buitenland een screenshot maken van je digitale pas en die foto tonen op de banen in het buitenland.

Wil een speler toch een fysieke pas, dan moet de golfer zijn of haar club verzoeken om een plastic pas aan te vragen. Golfclubs kunnen in hun clubsoftwaresysteem een fysieke pas voor een golfer aanvragen. Lees hier meer.

Speciaal voor NGF-wedstrijden en clubs die 'in coronatijd' gastheer zijn van een NGF-wedstrijd is een wedstrijdprotocol ontwikkeld. Ook is er een document met informatie voor deelnemers aan NGF-wedstrijden gemaakt. Clubs die NGF-wedstrijden organiseren en deelnemers aan NGF-wedstrijden dienen deze documenten goed te bestuderen. 

Dit protocol is niet van toepassing voor clubwedstrijden maar clubs kunnen het wel raadplegen om ervoor te zorgen dat hun eigen clubwedstrijden veilig verlopen.