Inhoud caddie

Wat zijn de verbeteringen van het WHS?

Dit betreft het antwoord op een vraag die relevant was bij de overgang van het EGA-handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem, maar nu niet meer relevant is. Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Het Wereld Handicap Systeem heeft een aantal verbeteringen en leuke facetten ten opzichte van het EGA Handicap Systeem dat we vroeger gebruikten. Het WHS biedt daarmee kansen voor golfclubs- en banen om meer spelers enthousiast te maken om een handicap te halen en bij te houden. Het uitgangspunt van het WHS is dat er meer zaken gelijk worden voor spelers over de hele wereld. We sommen hier een aantal verbeteringen van het WHS op.

  • In het WHS worden de handicaps van alle spelers ter wereld op dezelfde manier berekend, ongeacht het niveau van een speler. Er zijn dus geen verschillende categorieën meer zoals vroeger. Dankzij het WHS kunnen golfers uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld.
  • Golfers spelen tegenwoordig steeds vaker in het buitenland. Nu heeft iedere speler een handicap die op dezelfde manier bepaald is en die dus ook overal geaccepteerd wordt.
  • Golfers kunnen nu scores inleveren van qualifying ronden en wedstrijden in elk land van de wereld die meetellen voor je handicap. Een speler kan een buitenlandse score zelf invoeren in de app GOLF.NL of in clubsoftware.
  • Ook spelers in de voormalige EGA-handicapcategorie 1 (met een handicap van 4,4 en lager) kunnen nu qualifying 9-holes ronden met vrienden spelen.
  • Iedereen kan nu meedoen aan 9-holes qualifying wedstrijden.

  • Onder bepaalde voorwaarden kunnen golfers ook bijvoorbeeld een 12-holes of 14-holes qualifying ronde spelen. Clubs kunnen onder bepaalde voorwaarden een 12-holes of 14-holes qualifying wedstrijd organiseren.
  • In het WHS kan de handicap van een speler met één goede score flink omlaag gaan, sneller dan vroeger toen we het EGA-systeem gebruikten. Terwijl een slechte score nu meestal niet meetelt omdat die meestal niet tot de beste 8 scores van de laatste 20 gaat behoren. In het EGA-systeem daarentegen ging een handicap na elke slechte score wel altijd omhoog.
  • Zoals de handicap van alle spelers op dezelfde manier berekend wordt, zo worden ook rondes van iedere speler op dezelfde manier behandeld. In het WHS wordt er na elke dag en voor elke baan een PCC, Playing Conditions Calculation, uitgevoerd. Hierbij worden afwijkingen van de moeilijkheidsgraad (door het weer of de set-up van de baan) meegenomen in de bepaling van het uiteindelijke dagresultaat. Op basis van de PCC wordt je dagresultaat soms aangepast, zodat het dagresultaat beter weerspiegelt hoe goed je ronde was onder de omstandigheden van die dag. Deze PCC wordt op alle rondes op die baan toegepast ongeacht of het wedstrijdrondes of andere qualifying ronden zijn.
  • Om ervoor te zorgen dat tijdelijk vormverlies niet direct tot een veel hogere handicap leidt, zit er in het WHS een rem op de stijging van een handicap. Ook worden extra goede scores beloond met een extra verlaging van een handicap. Dat gebeurt dankzij automatische mechanismes als de soft cap, hard cap en de exceptional score. Deze zijn bedoeld om het werk van handicapcommissies gemakkelijker te maken. 
  • De baanhandicap wordt voor iedereen op dezelfde manier berekend. In het EGA Handicap Systeem dat we vroeger gebruikten, werden de handicaps voor spelers met handicap 37 en hoger (EGA-handicapcategorie 6) anders berekend dan de handicaps van spelers met een lagere handicap. In het WHS wordt dezelfde methode voor iedereen gebruikt. 
  • Een bijkomend voordeel van één handicapsysteem voor de hele wereld is dat het gemakkelijker wordt om golfdata uit verschillende landen te vergelijken en evalueren, om zo de gezondheid van de sport te monitoren.

Afbeelding: de principes van het WHS.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.