Terug naar Nieuwsoverzicht

Verbod op wegwerpplastic op sportclubs

7 september 2023

Vanaf 1 januari 2024 mogen (sport)verenigingen geen wegwerpbekers en -bakjes aanbieden die plastic bevatten. Deze stap is onderdeel van nieuwe regelgeving om het gebruik van 'single-use plastics' in Nederland drastisch terug te dringen.

Veel plastic gaat als zwerfafval rondzwerven en plastic is schadelijk voor het milieu. De overheid streeft er daarom naar dat er minder plastic in het milieu terechtkomt. Dat gebeurt onder meer door nieuwe regelgeving rondom wegwerpproducten waarin plastic is verwerkt.

De wetgeving in het kort: wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten zijn voor consumptie op locatie vanaf 1 januari 2024 geheel verboden. Dat geldt bijvoorbeeld voor horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs.

Voor sportclubs is alle informatie op een rij gezet op de website minderwegwerpplastic.nl. Daar vind je onder meer deze belangrijke aandachtspunten:

  • In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat. Veel bekers en bakjes die eruit zien alsof ze van karton zijn, bevatten wel degelijk kunststof. Die kunststof wordt toegevoegd om ze water- en vetafstotend te maken.' Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Een keurmerk biedt dus geen garantie voor uitsluiting van de regelgeving. In het buitenland worden soms andere normen gehanteerd, waardoor het plastic vrije logo uit bijvoorbeeld Duitsland niet geldig is in Nederland. Laat u goed informeren door uw leverancier.
  • Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen. Daarom vallen bekers en bakjes gemaakt van bioplastic ook onder de regelgeving.
  • Ook bij een sportevenement geldt vanaf 1 januari 2024 dat wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer zijn toegestaan. Een retoursysteem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik is dan verplicht. Of bezoekers dienen gebruik te maken van een zelf meegebrachte herbruikbare beker of bidon.
  • De overheid stimuleert zo veel mogelijk hergebruik: afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes of 'bring your own' (gebruikers nemen zelf een beker of bidon mee). Over het algemeen is hergebruik beter voor het milieu, afhankelijk van het materiaal, het volume, de manier van schoonmaken en de efficiëntie van de retourlogistiek. Wel moet een herbruikbare beker of verpakking vaak worden gebruikt. Een beker is bijvoorbeeld milieuvriendelijker als deze tussen de 6 en 60 maal gebruikt wordt. Het verschil zit hem onder meer in het materiaal waarvan de herbruikbare beker is gemaakt en de manier waarop de herbruikbare beker wordt schoongemaakt.

Bekijk ook de poster Nieuwe wetgeving voor wegwerpplastics.

Webinars

Wil je als vertegenwoordiger van een golfclub meer weten over de nieuwe regels per 1 januari 2024? Rabo ClubSupport organiseert in samenwerking met het Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF en haar partners op twee verschillende dagen een informatief webinar. In deze sessies:

  • worden mogelijke oplossingen geboden;
  • wordt inzicht gegeven in de achtergrond van de wetgeving;
  • komt een vereniging aan het woord die de benodigde stappen al heeft gezet;
  • wordt een stappenplan besproken om op 1 januari 2024 volledig aan de wetgeving te voldoen.

Inschrijfformulier Webinar Wetgeving Single-Use Plastics | Woensdag 27 september 2023.
Inschrijfformulier Webinar Wetgeving Single-Use Plastics | Maandag 2 oktober 2023.

Gerelateerd

Plastic-vrij actie op golfclub