Terug naar Nieuwsoverzicht

Geld voor club via statiegeld plastic flesjes

9 augustus 2022

Sinds juli 2021 kunnen sportverenigingen geld verdienen met het inzamelen van plastic flesjes. Maakt je golfclub al gebruik van deze mogelijkheid om plastic zwerfafval te voorkomen en extra inkomsten voor de vereniging te genereren?
geld verdienen voor je golfclub door plastic PET flessen in te zamelen

Op 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Er zit sindsdien 16 cent statiegeld op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter.

Niet-commerciële sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Een voorwaarde is dat de club minstens 200 leden heeft. De club kan vervolgens leden en bezoekers verzoeken hun flesje te doneren aan de club. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is voor de sportvereniging: de club mag de opbrengst houden of aan een goed doel schenken.

Het mes snijdt aan twee kanten voor clubs die een inzamelcontainer aanvragen en de flesjes inzamelen: het leidt tot minder zwerfafval terwijl er tegelijk geld wordt ingezameld voor de club of een goed doel.

Grote sportclubs verdienen 1.000 euro per jaar dankzij de statiegeldregeling

Inmiddels zijn er ongeveer 2.000 sportverenigingen die zich hebben aangemeld als innamepunt en bij grote clubs levert dit een opbrengst van 1.000 euro per jaar op. het statiegeldsysteem levert ook veel op voor het milieu. Bij de laatste meting (in februari 2022) kwam al 80 procent van alle plastic statiegeldflessen retour. De wettelijke doelstelling is dat op 31 december 2022 90 procent van de plastic statiegeldflessen worden ingezameld. 

Waar meld ik mijn club aan?

De aanmelding van een club en het aanvragen van een informatiepakket en inzamelcontainer verloopt via Statiegeld Nederland. Op de website statiegeldnederland.nl vind je uitvoerige informatie.

Minder zwerfafval én tegelijk geld inzamelen voor de club of goede doelen

Achtergrond

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het aantal plastic flesjes dat als zwerfafval in het milieu belandt, drastisch verminderen. In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Deze uitbreiding geldt sinds 1 juli 2021. Naast de bestaande statiegeldregeling voor grote PET-flessen (25 cent per fles) is er nu ook een heffing voor kleine PET flessen (15 cent).

“Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90% van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen,” aldus Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland, in 2021. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes in te leveren.”

Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem in Nederland. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en vrijwillige innamepunten. Verplichte innamepunten zijn onder andere supermarkten, tankstations en OV-locaties. Vrijwillige innamepunten zijn onder meer pretparken en sportverenigingen.

geld verdienen voor je golfclub door plastic PET flessen in te zamelen