Terug naar Kalender

GEO- en Agronomieseminar

"Over speelkwaliteit, water en schimmels". Dat is in 2022 het thema van het jaarlijkse GEO- en Agronomieseminar van de NGF. Laat je informeren en inspireren op en bezoek na afloop de golfbaan van Bernardus Golf, waar op de dag van het seminar de pro-am van het Dutch Open wordt gespeeld.

Voor wie en door wie?

Het seminar is bedoeld voor leden van GEO-, duurzaamheids- en baancommissies, baaneigenaars, -exploitanten, -managers, bestuurders en hoofdgreenkeepers. De bijeenkomst met gastsprekers wordt geleid door Niels Dokkuma (NGF Duurzaam beheer/Agronoom).

Waar?

De Oude Herberg, St.-Lambertusstraat 72, 5266 AG Cromvoirt. Dit is op loopafstand van de baan van Bernardus Golf. Op de dag van het seminar wordt de pro-am van het Dutch Open gespeeld.

Parkeren?

Parkeren kan op P2. Dit is recht tegenover de ingang van Bernardus. Loop vervolgens via de Deutersestraat naar De Oude Herberg (St.-Lambertusstraat 72). Klik hier voor een plattegrond waarop P2 en de looproute zijn afgebeeld.

Aanmelden

Vul dit aanmeldformulier in en klik daarna op 'verzenden'. Na het invullen van het formulier ontvang je een bevestigingsmail van Google. Dit bericht komt soms in je spambox terecht, dus als je het bericht niet meteen ziet, kijk dan bij 'spam' of 'ongewenste mail'.

Er is ruimte voor ongeveer 75 personen dus meld je snel aan!

Het programma

 • 08.30-09.00 uur - Ontvangst met koffie en thee
 • 09.00 uur - Begin programma
 • Opening en stand van zaken
  Niels Dokkuma (Teammanager NGF Duurzaam beheer/Agronoom) praat je bij over actuele ontwikkelingen omtrent IPM (Integrated Pest Management/pesticidevrij beheer), GEO, actuele waterbeperkingen (onttrekkingsverboden in Brabant) en de campagne #goforgreen.
 • Praktijkonderzoek naar schimmels op greens
  Arthur Wolleswinkel (grasonderzoeker) vertelt over een meerjarig praktijkonderzoek naar schimmelziekten dat dit jaar is begonnen. Om zoveel mogelijk kennis te vergaren wordt het praktijkonderzoek gedaan op golfbanen in verschillende landschappen (polder, duin, park, bos). Wolleswinkel maakt onderdeel uit van het onderzoeksteam en zal spreken over de schimmelziektes sneeuwschimmel en dollarspot op greens (algemene facts over het ontstaan, de triggers, de symptomen en preventie). Ook zal hij ingaan op de aanpak. Preventief is beter dan curatief, maar hoe pak je dat aan? Welke parameters worden gemeten en gemonitord en hoe kan de verkregen data praktisch geïmplementeerd worden door de hoofdgreenkeeper?
 • Het nieuwe goud: elke druppel telt
  William Boogaarts (innovatiemanager van De Enk Groen & Golf) spreekt over het belang van meten en weten bij het watermanagement op je golfbaan. Op basis van goede data, te verkrijgen door metingen, en bestudering van die data kun je een strategie ontwikkelen om tot verantwoord minder watergebruik te komen.
 • De grootschalige renovatie van Golfbaan De Texelse
  Iwan Groothuis (directeur Vakantiepark De Krim en Golfbaan de Texelse) houdt een presentatie over de grootschalige renovatie van de Texelse. Baanaanpassingen en de bouw van een nieuw clubhuis zijn gecombineerd met de aanleg van waterbassins. Die zijn onontbeerlijk voor de golfbaan, want het is op Texel niet toegestaan om water op te pompen uit de ondergrond. Op de bassins drijven zonnepanelen. Die leveren niet alleen stroom maar zorgen er ook voor dat er minder verdamping is.
 • 10.45-11.00 uur - Pauze met koffie en thee
 • 11.00 uur - Vervolg programma
 • Update van het STERF-handboek Precison Fertilisation
  Stefan Nilsson (agronoom van de Zweedse Golf Federatie) vertelt per videoverbinding over de update van het STERF-handboek over precisiebemesting. STERF is de Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation. De nieuwe editie van het boek bevat onder meer de conclusies van een onderzoek naar duurzamere bemesting van greens. Nilsson, die onlangs een werkbezoek aan Nederland bracht, vertelt hier meer over en er is ook gelegenheid om hem vragen te stellen.
 • Over toekomstbestendige waterbeschikbaarheid
  Het programma wordt afgesloten door twee gastsprekers van van Acacia Water: Jouke Velstra (directeur en senior specialist watersystemen en watervoorziening) en Arjen Roelandse (geohydroloog). Acacia richt zich op slimme, duurzame en praktische oplossingen voor watervraagstukken. Delen van Nederland hebben nu al te maken met (periodieke) verboden op het onttrekken van water. Wat staat Nederlandse golfbanen in de nabije en verdere toekomst te wachten? Velstra en Roelandse gaan hierop in maar bespreken ook praktische oplossingen en best practices op het gebied van waterkwantiteit en -kwaliteit.
 • Vragen en afsluiting
 • 12.15-13.00 uur - Lunchbuffet

Kosten?

De deelnamekosten bedragen 25 euro. Een factuur wordt na afloop gestuurd. Voor studenten is deelname gratis. Deelname is inclusief koffie/thee, lunch, parkeren nabij de seminarlocatie en toegang tot de pro-am van het Dutch Open op Bernardus Golf. 

Vragen?

Heb je vragen over onderwerpen die aan de orde komen in het seminar, neem dan contact op met Niels Dokkuma.