Inhoud caddie

'Kies je tee'

Een van de vele leuke dingen aan golf en het handicapsysteem is dat iedereen van verschillende kleuren tees mag spelen. Wijs de golfers op de voordelen hiervan: spelen van de juiste tee leidt tot meer succesbeleving en plezier.

Inhoudsopgave

Meer spelplezier van de juiste kleur tee

Sinds 2012 is het mogelijk om van verschillende kleuren tees qualifying ronden te spelen. In het algemeen is het aan te bevelen dat een golfer een (qualifying) ronde van de kleur tee speelt die het beste bij zijn of haar spelniveau past, want onderzoek heeft aangetoond dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. Als golfers van de juiste kleur tee spelen, hebben ze minder te maken met hindernissen of lastige gebieden, bereiken ze met minder slagen de green en maken ze meer kans op een par of birdie. Hierdoor gaat de succesbeleving omhoog en dan hebben golfers dus meer spelplezier. Bovendien gaat een rondje van de juiste kleur tee vlotter. En iedereen is gebaat bij een goede doorstroming in de baan: clubs, banen en golfers.

De Kies je tee-poster

De poster Kies je tee van de NGF in het klein

Hoe bepaalt een golfer welke tee het beste bij zijn of haar spel past? Hiervoor is de Kies je tee-poster ontwikkeld. Wijs golfers op deze poster.

Het belangrijkste advies op de poster is gebaseerd op hoe ver een speler kan slaan. Slaat iemand tot 125 meter, dan is de oranje tee de beste keuze. Slaat een golfer tussen de 125 en 160 meter, dan heeft hij of zij het meeste plezier van de rode tees. Slaat iemand verder, dan is blauw, geel of wit de beste keuze. Het maakt hierbij niet uit of iemand man of vrouw is. De tijd dat de rode tee de 'damestee' was en de gele tee de 'herentee', die is al lang voorbij.

Hieronder zie je het advies voor de kleur tee op basis van de afstand van een geslagen bal.

 Afstand  Teekleur
 Tot 125 meter   Oranje 
 Tussen de 125 en 160 meter  Rood
 Tussen de 160 en 190 meter  Blauw
 Tussen de 190 en 225 meter   Geel
 Verder dan 225 meter  Wit

Op de poster vinden golfers ook een tweede houvast, gebaseerd op de handicap van een speler:

 Vrouwen  Tee  Mannen  Tee 
   Wit  hcp 10 en lager  Wit
 hcp 5 en lager  Geel  hcp 28 en lager  Geel
 hcp 15 en lager  Blauw  hcp 36 en lager  Blauw
 hcp 45 en lager  Rood  hcp 54 en lager  Rood
 hcp 45+ en baanpermissie  Oranje  baanpermissie  Oranje

Ook de app GOLF.NL – waarin golfers oefenscores en qualifying scores kunnen invoeren – helpt golfers om van de juiste tee te spelen. Voordat een speler met een ronde begint, geeft de app een advies welke kleur tee het beste bij zijn of haar spelniveau past. Dat advies is gebaseerd op de handicap van de golfer.

Tips en best practices

  • Het is een goed idee om de Kies je tee-poster in het clubhuis op te hangen. Maar je maakt nog veel meer impact met een Kies je tee-poster nabij de tees waar gestart wordt. Of nog beter: een Kies je tee-bord zoals op de foto.
Kies je tee-bord bij eerste tee
Een Kies je tee-bord op de baan van Golfclub Princenbosch
  • Communiceer geregeld over de voordelen van Kies je tee op de clubwebsite en in je nieuwsbrieven.
  • Een cultuurverandering zoals beoogd met de campagne Kies je tee slaagt alleen als iedereen samenwerkt om spelers van de juiste kleur tee te laten spelen: de receptie/caddiemaster, de pro's, de marshals en alle commissies die wedstrijden organiseren.
  • Zeker wedstrijdcommissies hebben een grote invloed. In de gemiddelde wedstrijd spelen de heren van geel en de dames van rood. Beter is om de wedstrijdspelers in te delen op basis van het handicapadvies op de Kies je tee. Het is leuker voor de deelnemers en de wedstrijd verloopt vlotter.
  • Met een gevarieerde wedstrijdkalender bedien je alle groepen in je club. Kies niet alleen voor verschillende spelvormen maar organiseer ook eens een wedstrijd waarbij iedereen van een andere kleur tee speelt dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij iedereen van oranje speelt. Dat draagt bij aan de gezelligheid, de wedstrijd kost minder tijd en iedereen speelt een variatie van de eigen baan. Meer informatie vind je op de Caddie-pagina Spelvormen voor clubwedstrijden.
  • Sommige clubs hebben moeite om een gewenst aantal deelnemers te werven voor de clubkampioenschappen strokeplay. Het kan helpen als je in één weekend een clubkampioenschap per teekleur houdt. Golfers met hogere handicap vinden het normale clubkampioenschap strokeplay van de witte en blauwe tees misschien wat eng, maar zijn wellicht wel te porren voor het clubkampioenschap van rood of oranje.
  • Kies je tee gaat meer leven als je de baanrecords op je baan koppelt aan teekleuren. "Op onze baan is het baanrecord van de witte tees 69, het baanrecord van geel is 68, het record van blauw is 70, het record van rood 69 en het record van oranje 67."

Af en toe van een andere tee spelen

De Kies je tee-poster geeft golfers advies voor het merendeel van de rondjes die ze spelen. We bevelen echter ook aan dat golfers af en toe juist niet spelen van de kleur tee die het beste bij hun spel past.

  • Als iemand met familie of een vriendengroep speelt, is het leuk om allemaal van dezelfde kleur tee te spelen. Bijvoorbeeld allemaal van rood. Dat draagt bij aan de gezelligheid omdat je gelijk oploopt. Met familie van dezelfde kleur tee spelen, maakt golf als familiesport extra aantrekkelijk.
  • Voor gevorderde spelers is het leuk en leerzaam om af en toe van de achterste tee of juist van de voorste tee te spelen. Daarmee ontwikkelt men course management skills. Van elke kleur tee – oranje, rood, blauw, geel of wit – is een baan anders. Door af en toe van een andere kleur tee te spelen, speelt men verschillende banen op één baan. Dat maakt elke golfbaan aantrekkelijker. De golfer moet zich wel realiseren dat een ronde van de achterste tees mogelijk meer tijd kost. Het spelen van andere tees gaat dus gepaard met een advies: doe dit alleen als de baan niet druk bezet is.

Hoeveel teekleuren heeft jouw baan?

Anno 2024 hebben ruim 150 golflocaties tenminste één lus met een oranje tee. Heeft jouw baan al oranje tees? We bevelen die van harte aan, je doet er veel spelers - met name beginners, kinderen en ouderen - veel plezier mee. De aanleg van oranje tees is een relatief kleine investering.

Daarnaast bevelen we de langere golfbanen aan om 'een kleine baan in de grote baan' te maken (een qualifying par-3 parcours in de 9-holes baan of 18-holes baan). Meer informatie over de mogelijkheden van het inmeten van een par-3-baan in een grote baan vind je op de Caddie-pagina Maak een kleine baan in de grote.

Hoe meer teekleuren, hoe beter. Hoe meer kleuren tees een baan heeft, hoe beter elke doelgroep bediend wordt en hoe meer variatie er is voor leden en gasten. 

Promotievideo

'Kies je tee' samengevat: het is aan te bevelen dat golfers in de meeste gevallen van de kleur tee spelen die het beste bij hun spel past, maar het is leuk en leerzaam om af en toe van een andere kleur te spelen. Promoot dit advies met deze video. (Download hier het videobestand voor gebruik op eigen website, YouTube-kanaal of social media.) 

Voor communicatie met golfers kunnen clubs ook de tekst op de pagina golf.nl/kiesjetee gebruiken.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.