Terug naar Nieuwsoverzicht

Hulp nodig bij het maken van 'groene' keuzes?

3 juli 2017

Sinds twee jaar is de NGF een nieuwe dienstverlening rijker: ondersteuning door een agronoom met de mogelijkheid voor individuele baanbezoeken door Niels Dokkuma. De NGF heeft hiermee de mogelijkheid om een belangrijke doelstelling te realiseren: het assisteren van golfbanen en -clubs op het gebied van integraal beheer van greens, tees, fairways, semi-rough (Integrated Turfgrass Management) door middel van onafhankelijke voorlichting en ondersteuning.

Een baanbezoek van de agronoom van de NGF is geen keuring of een adviesbezoek. Er wordt geen gedetailleerd advies gegeven en ook geen uitgewerkt bemestingsadvies of compleet onderhoudsplan. De agronoom helpt wel in het belang van de beheerder onafhankelijk door knelpunten te identificeren en het vinden van de lange termijn oplossingsrichting. Dit gebeurt zo dicht mogelijk bij de praktijk. Er wordt hiermee ook invulling gegeven aan de Green Deal Sportvelden-opdracht.

Samen met alle betrokken partijen ondersteunt de NGF baanbeheerders bij het streven naar structurele speelkwaliteit van het korte en kortere gras (tee, fairways, greens en ook semi-rough. Maar de ondersteuning is ook bedoeld om af te komen van symptoombestrijding, quick-fixes en schijnoplossingen met zogenaamde wondermiddelen. Er wordt hierbij uitgegaan van de definitie van duurzaam golfbaanbeheer: een optimale speelkwaliteit in goede harmonie met de natuurlijke omgeving en in combinatie met gezond economisch en maatschappelijk verantwoord beheer.

Bron: GOLF.NL

Ondersteuning is mogelijk voor iedereen met een duurzame instelling (lees: Committed to Green/GEO), waarbij het uitgangspunt vooral integraal en overkoepelend is, geredeneerd vanuit golf als sport: de speel- en beheerkwaliteit van de golfbaan. Als objectieve deskundige kan de agronoom een zinvolle bijdrage leveren aan de relatie tussen het greenkeepingteam/aannemer, de baancommissie/manager en/of bestuur/directie. De NGF heeft niet de ambitie te concurreren met marktpartijen en moet dan ook niet worden gezien als vervanging van de huidige onafhankelijke adviseur van golfbanen.

Alle aanbevelingen zijn onafhankelijk van aard, omdat de NGF geen banden of verplichtingen heeft naar producenten, leveranciers of aannemers. Omdat snelle oplossingen zelden resulteren in permanente verbetering zullen sommige aanbevelingen niet makkelijk te implementeren zijn en kan het langer dan een jaar duren voordat de effecten duidelijk worden. De focus is op het borgen en verhogen van duurzaam beheer en daarmee structurele speelkwaliteit ter bevordering van het spelplezier en de sportkwaliteit.

Interesse in een individueel baanbezoek door agronoom Niels Dokkuma? Neem gerust contact op.