Terug naar Nieuwsoverzicht

WHS les 5: extra verlaging bij extreem goede ronde

17 juni 2020

Het WHS wordt in Nederland in 2021 ingevoerd. Eind april zijn we begonnen met online lessen over de werking van het World Handicap System. Hierbij brengen we één keer per twee weken een aantal facetten van het Wereld Handicap Systeem onder de aandacht.

Deze week behandelen we wat er gebeurt als het World Handicap is ingevoerd en als iemand een extreem goede score inlevert. Spelers hebben immers soms geweldige dagen en vooral jeugdspelers en beginners kunnen in een korte periode heel snel beter worden. De WHS-handicapberekening houdt hier rekening mee door een handicap extra te verlagen als er sprake is van een “Exceptional Score”.

Extra verlagingen bij een exceptionele score worden automatisch uitgevoerd door de WHS-handicapsoftware. Maar hoe werkt het?

De definitie van een exceptionele score is een ronde waarbij het dagresultaat (de “score differential”) minimaal zeven slagen beter is dan de handicap van de speler op de dag dat de ronde werd gespeeld (in de spelvorm Stableford is dat een score van minimaal 43 Stableford-punten).

In het geval van een exceptionele score van zeven tot en met negen slagen beter, wordt er een aanpassing gedaan van 1 punt (-1) bij alle laatste 20 scorekaarten (dagresultaten), inclusief de exceptionele score, zodat het effect van de exceptionele score gewaarborgd blijft. Als de exceptionele score tien of meer slagen beter is, dan worden de laatste 20 dagresultaten verlaagd met twee punten (-2).

Als er minder dan 20 scores beschikbaar zijn van de speler, dan wordt de aanpassing gedaan op alle scores die wel in de handicapgeschiedenis van de speler zitten. 

De handicapcommissie kan een handicap-aanpassing als gevolg van een exceptionele score eventueel wel veranderen of terzijde schuiven mochten daar redenen voor zijn.

De werking van de Exceptional Score wordt in deze video uitgelegd.

Voor meer uitleg:

Meer weten 

Wil je nu al wat meer weten over andere aspecten van het Wereld Handicap System? Ga dan naar de WHS-overzichtspagina ngf.nl/whs, daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Bekijk hieronder eerdere afleveringen van de WHS-training.

Spelers

Deze trainingen en de informatie op ngf.nl/whs is bedoeld voor handicapcommissies. Golfers worden geïnformeerd over het WHS op golf.nl/whs. Wil je het WHS uitleggen aan je leden? Dan kunnen deze teksten gebruikt worden in het clubblad, in nieuwsbrieven en op clubwebsites.

  • Een korte tekst voor golfers: Word / pdf.
  • Een uitgebreide tekst voor golfers: Word / pdf. Je kunt ook delen van deze uitgebreide tekst gebruiken.